Tesla hızlı şarj istasyonları kuracak; Listede Sakarya var

Elektrikli otomobil üreticisi ABD'li Tesla, güncellediği haritasında Türkiye'de 10 farklı noktaya "Supercharger" adındaki hızlı şarj istasyonlarından kuracağını açıkladı. O istasyonlar arasında Sakarya'da yer alıyor. 

Buna göre 2020 yılında Tesla, Türkiye'de Edirne (Lalapaşa yolu üzeri), İstanbul (Anadolu yakası Şekerpınar kavşağı), Sakarya (Hendek TEM Otobanı üzeri), Ankara (Çamlıdere E89 Otobanı üzeri), Bursa (Gebze-Orhangazi-İzmir Otobanı), Balıkesir (merkez), İzmir (Konak-merkez), Aydın (İzmir-Aydın Otobanı kenarı), Konya (Erenkaya mevki Konya-Manavgat yolu) ve Antalya'da (Antalya-Denizli yolu) hızlı şarj istasyonları kuracak.

Hendek ilçesine kurulacak olan istasyonun Anadolu Otoyolu olarak bilinen TEM Otoyolu üzerinde, ilçeye yakın bir noktada kurulacağı belirtildi. 

Bu şarj istasyonları türüne göre 75-100 kw/saat gücüyle çalışıp 25 ya da 34 dakika içerisinde ortalama bir araç bataryasının yüzde 80'ini şarj edebilecek.

Tesla'nın güncellediği haritada elektrik altyapısı zayıf olan Doğu Avrupa- Balkan ülkeleri, Rusya ve Türkiye'ye yatırım yaptığı görülüyor. Supercharger istasyonlarından komşu ülke Yunanistan'da 5, Bulgaristan'sa ise bir adet kurulması planlanıyor.

Tesla'nın dünya üzerinde halihazırda kullanılabilen 1.804 hızlı şarj istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlar daha çok Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Batı ve Orta Avrupa ükeleri, İskandinav ülkeleri, Çin, Güney Kore, Japonya, Hong Kong, Tayvan ve Avustralya'da yer alıyor. Tesla'nın Güney Amerika, Afrika, Hindistan, Çin'in batı bölgeleriyle Rusya'nın Asya steplerinde neredeyse hiç yatırımı bulunmuyor.

Türkiye'nin altyapısı elektrikli araçlar için zayıf

Türkiye'de yerli otomobil girişimi TOGG'un prototip araçlarını tanıtmasından sonra ülkede elektrikli araçlara olan ilgi son dönemlerde arttı. Ancak Türkiye elektrik altyapısı yönüyle Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde yer alıyor. Ülkenin neredeyse tamamında 230 volt 10 amper ve 2.3 kW'lık ev tipi şarj imkanı bulunuyor. Bu tip şarj üniteleriyle 50 kW saatlik bir araç bataryası ortalama 20-25 saat arasında doluyor.

Elektrikli araçların evlerde 5-6 saat civarında tam şekilde dolması için trifaze (400 Volt/16 Amper/11 kW) priz kullanılması gerekiyor. 25-35 dakika arası hızlı şarj sağlayan istasyonlar içinse CCS tipi (Combined Charging System/100-145 kW gücünde) şarj üniteleri kullanılıyor.

Türkiye'deki elektrik altyapısı ve trafo sistemleri aynı bölgede 200-300 arası elektrikli araçların hızlı şarj edilmesiyle oluşan enerji yoğunluğunu kaldıracak kapasitede değil.
4 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]