SGK İşlemleri PTT'de Yapılabilecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, PTT Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı arasında imzalanan protokolle, SGK'nın vatandaşa yönelik işlemlerinin PTT'de de yapabilir hale geleceğini belirtti.

''Prim Tahsilatı ve Ödemelerine İlişkin İşbirliği Protokolü'', Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in katılımıyla SGK Başkanlığında gerçekleştirilen törenle imzalandı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının vatandaşın günlük yaşamının her anında hizmet sunduğunu ifade ederek, ''Vatandaşın 24 saat, gündüz gerçek hayatta, gece rüyasında bu iki bakanlıkla muhakkak bir işi olur'' dedi. Yıldırım, bu nedenle vatandaşın hayatını kolaylaştırmak, modern teknolojinin getirdiği imkanlardan yararlandırmak için PTT ile SGK'nın işbirliğine gittiğini söyledi.

PTT Genel Müdürlüğünün, protokol öncesi SKK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına ait bazı hizmetleri sınırlı olarak sunduğunu hatırlatan Yıldırım, ''Sosyal Güvenlik Kurumunun vatandaşa yönelik, ister emekli ister çalışan, ne tip işi, hizmeti varsa, bu işlemlerini SGK şubelerinde yapabileceği gibi PTT'de de yapabilir hale gelecek. Böylece 4 bine yakın işyerinde, memleketin her tarafında, 31 ilçe, 900'e yakın belde ve köyde hiçbir bankanın olmadığını düşünürsek vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmaya yönelik çok önemli bir açığı böylece kapatmış oluyoruz'' diye konuştu.

Hedef e-Devlet Hizmetini Yaygınlaştırmak

Yıldırım, e-Devlet hizmetlerini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, protokolle bilgi toplumuna dönüşüm projesinin de desteklendiğini dile getirdi.
Hükümetin sosyal güvenlik alanındaki reformlarla Türkiye'nin geleceğini güvence altına aldığını kaydeden Yıldırım, artık herkesin sağlık sigortası kapsamında olduğunu ve Bakan Dinçer'in göreve gelmesiyle SGK'daki bilgi iletişim teknolojilerinin yaygınlaştırıldığını söyledi.2013 yılına kadar Türkiye'de 65 milyon vatandaşın elektronik ortamda hizmet alabilmesini hedeflediklerini anlatan Yıldırım, e-Devlet hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının SGK gibi kurumların bunları yaygınlaştırmasıyla gerçekleşebileceğini bildirdi.

Bakan Yıldırım, gençliğinde resmi işlemleri yapmak için gece saatlerinde ilgili kurumda sıra numarası almak için sıraya girerek uzun saatler beklediğini, kayıtların sürekliliğinini bulunmadığını ancak bugün tek bir tuşa basarak bütün işlemlerin elektronik ortamda yapılabildiğini anlattı.

Protokolün hayırlı olması temennisinde bulunan Yıldırım, emekli maaşlarına yönelik zamlara ilişkin de ''Emeklilerimize hükümetimizin yaptığı iyileştirme için de Sayın Başbakanımız başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e teşekkür ederim'' dedi.

Bakan Dinçer'in Konuşması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, protokolün ilham kaynağının, bundan 4-5 ay önce bir gazetede yer alan habere dayandığını belirtti.Sözü edilen haberde, ''yaşlı ve yatalak bir vatandaşın maaşını alabilmek için hastane hastane dolaştırıldığı''nın iddia edildiğini ifade eden Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Aslında haberin gerçeği bu değildi. Normalde yaşlı ve yatalak vatandaşımız bankaya maaşını çekmeye gidecekti. Yanlışlıkla aile fertlerinden birisi ambulansı aramıştı. Ambulans geldiğinde yaşlı kişinin hastaneye değil, bankaya maaşını çekmeye gitmek istediği anlaşılmıştı. Yalnız ambulansla gelenler o kişinin yaşlı ve yatalak halini görünce yardım ederek bankaya götürmüşlerdi. Banka parasını ödemişti, ancak her zaman böyle gelme imkanı olmadığı için vekalet verirse, onun yerine birisi gelip maaşını alabilir yönünde banka memuru bir teklifte bulunmuştu. Sonra vekalet verebilmesi için noter, akli dengesinin yerinde olup olmadığını talep etmiş ve hastaneye gitmişti. Ve böylece basit bir telefon yanlışlığı çok karmakarışık ve biraz da mizah konusu olabilecek bir hikayeye dönüşmüştü.''

Bu olayı okuduktan sonra bir daha buna benzer olaylar yaşanmaması için PTT yetkilileriyle ile konuyu görüştüğünü belirten Dinçer, ''Özürlü, yatalak ve yaşlı olanlar, evinden çıkma konusunda problemli olan insanlar evlerinde otururken maaşlarını alabilecekler. Bunun için ne onlar, ne de biz herhangi bir masrafa katlanacağız' dedi.

Bu hizmeti, kaderleri birbirine benzer iki kurumun verdiğini, modern birer örgüt olarak kurulan PTT ve SGK'nın, atıl durumlarından kurtularak 5-7 yıl içinde geçmişleriyle karşılaştırılamayacak kadar modern, yeni ve etkin hizmet sunmaya çalıştıklarını ifade eden Dinçer, ''Bu açıdan bakıldığında, PTT ile SGK'nın işbirliği yapmaları ve topluma hizmet konusunda bir sinerji yaratmaya çalışmaları gerçekten çok anlamlı. Çünkü yeni imajlarıyla ve yeni hizmet anlayışlarıyla beraberce bir mesaj vermek istiyorlar. Bizim yaptığımız protokolün anlamı bu" diye konuştu.

Konuşmaların ardından bakanlar Yıldırım ve Dinçer ile PTT Genel Müdürü Osman Tural ve SGK Başkanı Emin Zararsız, protokolü imzaladı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]