SAÜ'lü öğretim üyeleri iddiaları yalanladı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında bölümlerinde ki bir öğretim üyesinin usulsüz rapor vermekle suçlandığını belirterek; "Bu öğretim üyesinin 245 bina içerisinde beton deneyini yaptığı sadece 2 bina bulunmaktadır. Hal böyle iken bölümümüz 18 öğretim üyesinin vermiş olduğu raporların binlercesinin hatalı olduğunu söylemek gerçekle hiç bağdaşmamaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, ortak yaptıkları açıklamada, beton numunelerinde usulsüzlük operasyonu kapsamında bölümlerince verilen raporlar hakkında basında asılsız haberlerin yer aldığını belirtti.

Olumsuz haberler

Türkiye’nin bir çok yerinde depremden elde ettiği deneyimlerle vatandaşlara ve kurumlara çok çeşitli hizmetleri olan üniversitenin, son günlerdeki olumsuz haberler ile anılmasının kendilerini son derece rahatsız ettiğini kaydeden öğretim üyeleri, şunları kaydetti; "Son olarak üniversitemiz, valilik ve büyük şehir belediyesinin yapmış olduğu protokol gereğince, üniversitemiz tarafından 1999 depreminde orta hasarlı olup bu güne kadar orta hasardan çıkamayan binalar incelenmiştir. Bu binaların herhangi bir şekilde güçlendirilmiş olabileceği düşüncesi ile bina sahiplerinin üniversitemize müracaatları halinde binaları 2007 deprem yönetmeliğine göre tahkik edilerek deprem riskinin olup olmadığı araştırılmış olup çalışmalar halen bölümümüzde görevli 18 öğretim üyesi tarafından devam etmektedir."

Deprem risk analizi

Üniversiteye müracaat eden 245 vatandaşın binalarının bir kısmının yığma bir kısmının da betonarme olduğunu ifade edilen açıklamada, binalar incelenirken ilk önce zeminde sıvılaşma riski olup olmadığına bakıldığnı dile getirilerek; "Sıvılaşma riski olmadığı takdirde, binanın projesi varsa projenin uygun yapılıp yapılmadığı araştırılarak, yoksa rölevesi çıkarılarak binanın deprem risk analizi yapılmıştır. Betonarme binalar için, zemin sağlam olduğu takdirde betonlardan numune aldırılmış beton güvenli çıktığı takdirde, binanın projesi varsa projenin uygun yapılıp yapılmadığı araştırılarak, yoksa rölevesi çıkarılarak deprem risk analizi yapılarak bina hakkında karar verilmiştir. Bu işlemler yapılırken zemin veya beton numunelerinden elde edilen sonuçlar olumsuz ise vatandaşın mağdur olmaması için deprem risk analizleri yapılmamıştır. Bununla birlikte ilgili binanın ilk heyet incelemesinde, yukarıdaki işlemler yapılsa bile; binanın 2007 deprem yönetmeliğine göre güvenli çıkmayacağı konusunda heyette bir kanaat oluşmuş ise vatandaşın mağdur olmaması için dilekçesini geri alması tavsiye edilmiştir. Vatandaşlardan bir kısmı dilekçelerini geri alarak işlem yaptırmamıştır. Binasının güvenli çıkma ihtimali yüksek olanların binaları inceleme altına alınmıştır. Hasarlı olup güçlendirilmiş bir binaya 2007 deprem yönetmeliğine göre deprem riski olmadığını söylemek için 3 parametre vardır. Bunlardan bir tanesi zemin etüdü, diğeri beton kalitesi ve son olarak da deprem risk analizidir."

"Verdiğimiz her raporun arkasındayız"

Üniversitede beton numuneleri üzerinde deney yaparak beton kalitesini belirleyen üç öğretim üyesinin bulunduğu kaydedilen açıklamada; "Bunlardan sadece 1 tanesinin usulsüz rapor verdiği iddia edilmektedir. Bu öğretim üyesinin 245 bina içerisinde beton deneyini yaptığı sadece 2 bina bulunmaktadır. Hal böyle iken bölümümüz 18 öğretim üyesinin vermiş olduğu raporların binlercesinin hatalı olduğunu söylemek gerçekle hiç bağdaşmamaktadır. Bizler vermiş olduğumuz her raporun arkasında olduğumuzu, vermiş olduğumuz raporlardan dolayı vatandaşların her hangi bir talepleri olduğu takdirde ücretsiz olarak tekrar inceleme yapacağımızı taahhüt etmekteyiz" denildi.

Soruşturma

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı\'nın beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili soruşturmasında aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan\'da gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden 9\'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25\'i tutuklama, 8\'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs\'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi\'ne sevk edilmişti. \'Örgütlü şekilde rüşvet\', \'sahte belge düzenlemek\' ve \'nitelikli dolandırıcılık\' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcı, tutuklanmalarını talep ettiği 25 şüphelinin serbest bırakılmasına, 6 Mayıs\'ta Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi\'ne başvurarak itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren mahkeme, dün 25 şüpheliden 24\'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartmıştı. Şüphelilerden 15\'i yeniden yakalanarak cezaevine gönderildi. Aralarında bir öğretim üyesinin de bulunduğu 9 şüphelinin yakalnması için çalışmalar devam ediyor. Şüphelilerin tutuklamalar için Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi\'ne yaptığı itirazlarla ilgili süreç devam ediyor

Sakarya polisinden beton operasyonu

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]