SAÜ'de 'Sanal Kaynak Simülatörü' üretildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi\'nde \'Sanal Kaynak Simülatörü\' üretildi.

Benzerlerine göre yüzde 80 daha ucuza mal edilen similatör sayesinde bilgisayar ortamında kaynak makinesine dokunulmadan üç boyutlu gerçeğe çok yakın bir şekilde kaynakçılık eğitimi verilecek.

Simülatörün özellikleri


SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr.Cemil Öz, geliştirdikleri simülatör sayesinde eğitim sırasında doğabilecek iş güvenliği ve sağlık risklerinin kaldırılarak öğrencilerin daha kolay ve pratik bir biçimde eğitim alabileceklerini söyledi. Geliştirilen simülatör sayesinde öğrencilerin gerçek kaynak makinesinin başına geçtiği zaman işe korkmadan daha rahat başlayacağını anlatan Öz, “Üç boyutlu ses sistemine sahip özel kulaklık ve özel gözlük aracıyla kaynak yapılacak ortam gerçeğe yakın fakat sanal olarak kullanıcıya aktarılıyor. Cihazdaki algılayıcı, başın sağa veya sola dönüşünü algılayabiliyor. Simülatörde kullanılan monitör ise herhangi bir gözlük kullanılmadan üç boyutlu görüntüyü ekrana verebiliyor.” diye konuştu.

En kısa zamanda tamamlanacak

Fatih projesiyle simülasyon ağırlıklı bir eğitim döneminin başladığını vurgulayan Öz, endüstrinin ve sanayinin en önemli alanlarından biri olan kaynakçılıkta vasıflı eleman ihtiyacının arttığını ifade etti. Cihazın maliyetinin üzerinde kullanılan yazılımla birlikte yaklaşık olarak 15 bin TL olduğunu belirten Öz, projenin en kısa zamanda tamamlanarak tüm öğrencilerin kullanmasını sağlayacaklarını söyledi. Öz, “Benzerlerine göre yüzde 80 daha ucuza mal edilebilecek cihaz sayesinde paranın ülke içerisinde kalması da sağlanacak. Cihazdan alınan veriler beş parametreye göre değerlendirilerek yapılan kaynağın başarısı ölçülebiliyor. Öğrenci, sonucunu internet ortamında evinde kendisi görüp inceleyebiliyor. Program aynı zamanda öğrenciye doğru ve yanlışlarını interaktif olarak verebiliyor. Öğrenci yaptığı kaynakla ilgili bilgileri grafik animasyon aracıyla doğrudan ekran üzerinde görebiliyor. Bu sayede komple bir çözüm sağlanmış oluyor. Yaklaşık dört ay içerisinde projenin patent işlerinin de tamamlanarak seri üretime geçirilmesini planlıyoruz.

Sanal kaynak simülatörü sayesinde kaynak işlemi sırasında kullanılan kaynak elemanları ve birleştirilecek parçalar üç boyutlu sanal bir ortamda oluşturuluyor. Kullanıcı konum ve alıştırma sensörleri ile etkileşimi sağlıyor. Simülatör, elektrik ark, mig-mag ve tig olmak üzere üç farklı kaynak yöntemini de kullanıcıya verebiliyor.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]