Sapanca Gölü alarm veriyor

Ülke genelinde kurak geçen yaz mevsiminin ardından kış aylarında da yağışların yeterli olmamasıyla birçok dere kuruma noktasına geldi.

Sapanca ilçesi Yanık köyünde bulunan ve Sapanca Gölünü besleyen büyük derelerden biri olan Yanık deresi tamamen kururken, köy sakinleri bu duruma tepki gösterdi. Su kaynaklarına kurulan fabrikaların gölün çekilmesinde ve derelerin kurumasında çok büyük etkisi olduğunu ifade eden köy halkı gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

15-20 metre çekilme var

Yanık köyünde yaşayan Ferruh Yanık isimli köylü, “Yanık deresinin bu son zamana kadar en kötü dönemi. Bunun çeşitli sebepleri var. Bölgemizde şişeleme suyu yapan 20-25 civarında fabrika var. Köyümüzün üstündeki tepelerde bütün su kaynaklarını alıp fabrikalarında değerlendiriyorlar. Dolayısıyla o suların eksilmesi hem Yanık deresinin hem diğer derelerin sularının azalmasına ve Sapanca Gölü\'nün beslenmesine zararı oluyor. Bazı yerlerde 30 metreden fazla bazı yerlerde 15-20 metreden fazla çekilme var. Bu çekilmenin de zararı su seviyesinde en az iki metre düşüş vardır. Şu anda bizim uçurum diye tabir ettiğimiz noktada. Yani suyun bulunduğu yerden hemen dikine derinlik başlıyor.”

"Endişeyle bekliyoruz"

Sapanca\'nın Kırkpınar sahilinde işletme sahibi olan Deniz Akkayamar da Sapanca Gölündeki çekilmede gözle görülür bir artış olduğunu ve bu çekilmenin kötü sonuçlar doğuracağını belirterek, “Bu sene iki metre sahilde su çekilmesi oldu. Biz de dağda karlar mart nisan aylarında eridiğinde tekrar aynı seviyeye suyun gelip gelemeyeceğini bilemiyoruz. Biz bunu endişeyle bekliyoruz. Gözle görünenin de üstünde bir çekilme oldu. Çünkü bizim tabelaya kadar göl geliyordu. Bizim düşüncemize göre iki metrenin üstünde bir çekilme oldu” dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]