Sakaryalı Huzeyfe ders kitabını Braille alfabesine çevirdi

Doğuştan görme engelli olan YGS sınavında üstün başarısıyla hafızalara kazanan Sakaryalı Huzeyfe, Türkiye'de bir eksiklik olan 12'nci sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirdi.

Doğuştan görme engelli olan Huzeyfe Aydın, 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı sonucunda YGS-4 türünün Türkiye 6'ncısı olmayı başardı. İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Bölümü'nde tam burslu okuyan Aydın, kendi gibi görme engelli öğrencilerin üniversite sınavına hazırlanabilmesi için uğraşıyor. İlkokuldan mezun olduktan sonra büyük bir istekle gittiği Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde üstün başarı gösteren Aydın'ın zorlandığı ders Arapça olmuş. Görme engelliler için Arapça ders kitabı olmamasında dolayı öğretmenleriyle birlikte bir kitap hazırlamış. 12'nci sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çeviren Aydın, görme engelli öğrencilerin gören gözü olmak için uğraşarak önlerindeki engelleri kaldırmak istiyor.

ÇOCUKLUĞUM YOLLARDA GEÇTİ

Ev hanımı bir anne ve imam bir babanın beşinci çocuğu olan Aydın'ın gözündeki problem doğar doğmaz fark edilmiş. Çocukluğu tedavi olabilmek için Adapazarı ve İstanbul yollarında geçen Aydın, Cerrahpaşa'da 4 yıl tedavi olsada gözleri açılmamış. Çocukları iyi bir eğitim görebilsin diye İstanbul'da faaliyet gösteren Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği'nden destek alan aile, çocuklarını anaokuluna yazdırmışlar. Mahallelerindeki okulun anaokulanda eğitim görmeye başlayan Aydın'a dernek her zaman destek olup okul yönetimiyle iş birliği yapmış. Okulun eksik kaldığı kısımları dernek tamamlamış. İlkokulu da aynı okulda bitirdikten sonra Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne giden Aydın, oldukça başarılı bir eğitim hayatı geçirmiş. Katıldığı yarışmalarda her zaman derece elde etmiş. Onun en büyük başarısı ise lise hayatı boyunca kendi gibi görme engelli öğrenciler için yaptığı çalışmalar.

KİTABI ÜCRETSİZ OLARAK GÖNDERİYORUZ

İmam Hatip Lisesi'ne başladığı zaman Arapça kitaplarının olmamasını büyük bir sıkıntı olarak gören Aydın, hocalarıyla birlikte bu sıkıntının üzerine gitmiş. Gerekli kurumlara görme engelliler için Arapça kitap hazırlanmasını talep etmişler. Fakat teknik açıdan yapılamadığını görünce kendileri halletmeye çalışmış. Bu problemi çözmek için yurt içi ve yurt dışı sayısız yazışma gerçekleştirdiğini söyleyen Aydın, "Sonunda Filistin asıllı bir tanıdığımızın vasıtasıyla kitabın teknik sıkıntısını aştık. Kitabın kabartma düzenlenmesini bu işi bilen kişilerin kapısını çalarak hallettik. Basım ve çoğaltma işini de Sakarya Üniversitesi sayesinde gerçekleştirdik. Şu an bize ulaşan görme engelli öğrencilere ücretsiz ulaştırıyoruz. Ulaştırmaya da devam ediyoruz. Benim asıl amacım tüm okullarda eğitim gören görme engellilere bu kitabından dağıtılması" diyor.

HERKES BENİM KADAR ŞANSLI DEĞİL

İki cilten oluşan Arapça kitabın yanında bir de görsellerin betimlendiği ek bir kitapcık hazırlayan Aydın, öğretmenlerinin kendisiyle her zaman vakit harcadığını anlatarak ekliyor: "Herkesin benim gibi hocaları olmayabilir. Ben bu konu da çok şanslıydım. Benimle birebir ilgilenen öğretmenlerim oldu. Okuldaki ilk ve tek görme engelli bendim. Kabartma kitaplarım büyük diye oturduğum sıraya ek bir tahta çakılarak rahat etmem sağlandı. Ders konularını anlamam için öğretmenlerim sanki kendi göreviymiş gibi materyaller hazırladı. Gündelik hayatımı derslerle kolaylaştırdılar. Her işimi kontrol ettirebileceğim insanlar vardı etrafımda. Ellerinde böyle şansı olmayanlar için de ben uğraşmaya devam edeceğim" şeklinde konuşuyor.

DİNİ İÇERİKLİ YAYINLAR HAZIRLATTIK


Lise hayatı boyunca görme engelliler için birçok proje hazırlayan Aydın, bunları Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne sunmuş. Hazırladığı projelerden biri de geçen sene kabul görmüş. Arapça bilgi yarışmalarına artık görme engellilerin katılabilmesi için iki buçuk yıl yazışmış ve sonunda başarmış. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görme engellilere yönelik dini içerikte yayınlarıyla ilgili çalıştaylara da katılan Aydın, "Çalıştaylar sonrası görme engelliler için birçok kitap basıldı. Bu zamana kadar öğretmenlerimle birlikte 18 proje geliştirdik. Bazısının üzerinde hâla çalışıyorum" ifadelerini kullanıyor.

Görme engelliler için hazırlanan 12'nci sınıf Arapça ders kitabını temin etmek isteyenler braillearapca@gmail. com ya da aydinhuzeyfe@gmail.com adreslerine okul ismiyle birlikte isim ve soy isimlerini belirterek ücretsiz talep edebilirler.

 

Kaynak: Yenişafak

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]