Sakarya Nehri S.O.S veriyor!

Barajlarda su tutulması ve yağışların yetersizliği nedeniyle Sakarya Nehri\'nin taşıdığı su miktarının son yılların en düşük debisine düşmesi uzmanları endişelendiriyor.

Nehirde bahar aylarında saniyede 200-300 metreküp olması gereken su miktarı son günlerde 40-50 metreküplere kadar azalmış durumda. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, düşüşün endişe verici olduğunu belirterek, kirlilik ve oksijen yetersizliği nedeniyle balık ölümlerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

DSİ 32. Şube Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Sakarya Nehri’nde su seviyesi giderek azalıyor. Yeterli yağışlar olduğunda özellikle bahar aylarında 200-300 metreküp debiye sahip olması gereken nehir, yağışların yetersizliği nedeniyle normalin 5 - 6 kat altına düştü. Kışın kurak geçmesi ve nehri besleyen kollar üzerindeki barajlarda su tutulması sebebiyle nehrin yeterince beslenememesi nehirdeki su seviyesini azaltırken, kirlilik yükünü de artırdı. Harita ve Kadastro Mühendisler Odası’nın yaptırdığı ‘Sakarya Nehri kirlilik yükünün belirlenmesi’ durum raporu daha önce nehrin kirli olduğunu belgelemişti. Raporda, nehirdeki su kirliliğinin nüfus ve sanayileşmeyle orantılı olarak hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekiliyordu. Raporda bu kirliliğe sebep olan etkenler, ‘yan kollardan ve nehir havzasındaki yerleşim bölgelerinden gelen evsel atıklar’ ile ‘tarım arazilerinden karışan gübre ve pestisitler, nehir ve onu besleyen derelerin kenarlarında kurulmuş olan işletmelerden gelen kirleticiler’ şeklinde sıralanıyor. Rapor, nehrin demir ve diğer ağır metallerin yüksekliği bakımından yoğun kirliliğini ortaya koyuyor.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]