Sakarya ETÜT Merkezi'nde Kariyer Ajandam projesi...

Psikolojik, Akademik ve Sosyal gelişimi bir arada sunarak öğrencilerin hayat başarısında önemli bir rolü olan Özel Sakarya Etüt Eğitim ve Rehberlik Merkezi, öğrencilerinin mesleki gelişim ve hedef belirlemeleri için ‘ Kariyer Ajandam’ isimli projesine İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz SANDIKÇI ile start verdi.

Özel Sakarya Etüt Eğitim ve Rehberlik Merkezi toplantı salonunda gerçekleşen, İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz SANDIKÇI’ nın konuk olduğu konferans sonunda, çocukların sorularını cevaplayan ve önerilerde bulunan SANDIKÇI’ya kurucu müdür Psikoloji Eğitimi Uzmanı Erkan ŞEN tarafından plaket hediye edildi. Kurucu Müdür Psikoloji Eğitimi Uzmanı Erkan ŞEN, bu proje dahilinde bir çok mesleki uzman ve mülki amir davet ederek çocuklarımızın ufuk gelişimine faydalı olmayı hedeflediklerini, bu ve daha bir çok farklı projeler ile çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Özel Sakarya Etüt Eğitim ve Rehberlik Merkezi Öğrencileri ve İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz SANDIKÇI arasındaki söyleşi:

Öğrenci; Kaç yılında Milli Eğitim Müdürü Oldunuz?
Selim Yavuz SANDIKÇI: 2003 yılından itibaren müdürlük yapıyorum
Öğrenci; Biz öğrencilerden beklentileriniz nelerdir?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Sadece benim değil ailenizin, öğretmenlerinizin ve benimde beklentim sizlerin önce kendinize güvenmenizi, öğrenme duygusu ile bol bol sorular sorarak, kitap okuyarak kendinizi yetiştirmenizi bekliyorum.
Öğrenci; SHÇEK’ de yetiştim. Okula geç kaydım yapılmış olmasından dolayı bir kez sınıf atlatma yapılmasına rağmen yaşıtlarım 7. sınıfa giderken ben hala 5. Sınıfa gidiyorum. Bu bazen de olsa hem akademik hem de psikolojik sorunlar yaşamama sebep olabiliyor. Neler yapılabilir ne önerirsiniz?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Yasal olarak sınıf atlatmanın bir kez yapılabildiğini, daha fazla olamayacağını, rehberlik öğretmeninden motivasyon anlamında yardım alabileceğini söyleyebilirim. Yapılabilecek bir şey varsa senin için araştırıp geri dönerim.
Öğrenci; Siz Sakarya’ya Milli Eğitim Müdürü olduktan sonra Sakarya’da neler değişti?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Bu bir ‘ben’ meselesi değildir. Bu aileler, öğrenciler, öğretmenler ve idareciler bir bütün olarak değerlendirilerek yapılabilir işlerdir. Sakarya’da 9586 öğretmen, 783 okul, 183bin öğrenci var. Fiziki altyapımız daha iyi hale gelirken, öğrenci sayımız da artıyor. Öğretmene düşen öğrenci sayısı üç yıl önce 20 iken bugün 16 ya düşmüş durumdadır. Bu iyileşmenin önemli göstergesidir. Fiziki olarak da 48 adet yeni okul yapımı ve 5 bin öğrencinin eğitim göreceği bir eğitim kampüsü yapılmaktadır. Eğitim öğretim faaliyetlerinde hiçbir zaman yeterlilik olmayacak ve daima daha ilerisi için değişim gösterecektir.
Öğrenci; TEOG sınavının puanlamaya etkisi için ne düşünüyorsunuz?
Selim Yavuz SANDIKÇI: O, TEOG sınavı değil, zaten okulda olduğunuz ders yazılılarından ibaret Orta Öğretime Geçiş Sistemidir. Siz derslerinizde yazılılarınızda gerekli başarıyı gösterin bun sizin lise seçiminiz için belirleyici olacaktır. Ayrıca bir geçiş sınavı olmayacak böyle de düşünmeyin.
Öğrenci; Milli Eğitim Müdürü olmasaydınız ne olmak isterdiniz?
Selim Yavuz SANDIKÇI:
bu bir meslek değildir. Benim mesleğim asıl matematik öğretmenliğidir. Ve samimi olarak söylüyorum ben dünyaya yine gelsem yine matematik öğretmenliğini seçerdim. Matematiği bana 6. Sınıftayken matematik öğretmenim çok sevdirdi, 45 yıl önce bile bana çalışmam için dergiler getirirdi ve ben o öğretmeni sevdiğim için matematiği, matematiği sevdiğim için de matematik öğretmeni oldum.
Öğrenci; Milli Eğitim Müdürü Olmanın zor yanları nelerdir?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Zor iş yoktur. Zamanında yapılmayan çalışmalar biriktiğinde zor gelir bize.
Sorumluluklarımı zamanında yerine getirdiğim için zor olmuyor benim için.
Öğrenci; Milli Eğitim Müdürlüğünün avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Çok yorulursun, çok çalışmak zorunda kalırsın, hasta olsan da çalışmak zorunda kalırsın, avantajı ise güzel işler yapma imkanına sahip olursun ve başardığında çok mutlu olursun.
Öğrenci; geçiş sınavlarında başarı oranımız nasıldır?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Her geçen yıl geçiş sınavlarında ki başarımız Türkiye ortalamaları baz alındığında daha da arttığını söyleyebilirim
Öğrenci; Okullarını başarı ile bitirip iş için atama bekleyen çok abilerimiz var, bizlerde onlar gibi bekleyecek miyiz?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Aslında memur alımlarında en çok öğretmen atamalarına yer veriliyor. Öğretmen sayımız yakın zamanda 400 binlerdeyken şimdi 800 binlerdedir. Daha da öğretmen alımları devam etmektedir. Sen başarılı ol beklemezsin.
Öğrenci; Okul hayatınızda başarılı mıydınız?
Selim Yavuz SANDIKÇI: ilkokulda iyiydim ama süper değildim. Orta okulda daha iyiydim ve lisede sporla ilgilendiğim içim orta okuldaki kadar başarılı değildim.
Öğrenci; Kendimize meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Önce kendinizi çok iyi tanıyacaksınız, meslekler hakkında araştırma yapacaksınız. Sonra kendi özellikleriniz ile mesleklerin özelliklerini karşılaştırarak en mutlu ve başarılı olacağınız mesleği seçmelisiniz.
Öğrenci; Öğretmenler çok ödev veriyor. Bu sistem doğrumu?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Sizin oyun oynamanız da, dinlenmenizde gerekir, her şey ölçüsünde olması gerektiğine inanıyorum, unutmayın kitap okumak dışında her şey zararlıdır.
Öğrenci; Sakarya’nın Eğitimdeki en büyük sorunu nedir?
Selim Yavuz SANDIKÇI: bana göre önce öğretmen ve bizlerin daha çok çalışması, öğrencilerin üzerlerine düşen sorumlulukları layıkıyla yerine getirmesi ve ailelerin de sizlere karşı daha anlayışlı olmaları gerekmektedir. Şu an en büyük sorun budur bence.
Öğrenci; Okullarımızda neden her öğrenci için ayrı dolap yok, yükümüz ağır oluyor?
Selim Yavuz SANDIKÇI: O kısa bir süre süren bir projeydi, ben çok destekliyorum ama maalesef her öğrenciye dolap şu an için ekonomik açıdan pek mümkün değil.
Öğrenci; Çocuk sevmeyen öğretmen olur mu?
Selim Yavuz SANDIKÇI: Kesinlikle olmaz, sevgi en önemlisidir. Siz hep sevin hiç zararını görmezsiniz.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]