Sakaraya'da Fayik Baysal söyleşisi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Sardunya Aşığı Adam Faik Baysal’ konulu söyleşi programında konuşan Doç. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, “Sakarya, edebiyatta anlatım türü olarak mümbit bir şehirdir” ifadelerini kullanırken; Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydemir, “Faik Baysal hayatı boyunca dürüstlüğü elden bırakmayan önemli bir isimdir. Hayatına baktığımızda bunu kolaylıkla görebiliyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Kitaplığı’na kazandırılan, ‘Sardunya Aşığı Adam Faik Baysal’ isimli kitabın söyleşi ve imza günü, Ofis Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Eserin yazarı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydemir ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı programa, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İbrahim Aktürk ve sanatseverler katıldı.

"
Sakarya edebiyatta anlatım türü olarak mümbit bir şehirdir"

Söyleşide ilk sözü alan Doç. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, “Sakarya edebiyatta anlatım türü olarak mümbit bir şehirdir. Ulusal olarak en öne çıkan isimlere baktığımızda; Saik Faik, Faik Baysal, Necati Mert ve daha birçok ismin Türk Edebiyatı’na katkı sağladığını görüyoruz. Özellikle 1940’lı yıllardan itibaren toplumcu gerçekçi anlayış ile önemli bir yer edinen Faik Baysal, edebiyatımız için değerli bir yazardır. Büyükşehir Belediyesi’ne gerek kitap, gerekse bu güzel programı düzenlediği için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Türk Edebiyatı’nın usta yazarı Sakaryalı Faik Baysal’ın hayatından kesitler sunarak konuşmasına başlayan Yrd. Doç.Dr. Mustafa Aydemir ise, “Faik Baysal hayatı boyunca dürüstlüğü elden bırakmayan önemli bir isimdir. Hayatına baktığımızda bunu kolaylıkla görebiliyoruz. Baysal 1941 yılında Ankara Topçu Okulunda yedek subay olarak askerlik hizmetine başlar. Askerlik süresince Büyük Doğu Dergisi’nde ‘Karıma Mektup’ isimli şiir yayınlar ve orada geçen bir mısradan dolayı yargılanarak tutuklanır. ‘Gözyaşı yasaktır askere’ mısrası onu mahkum eder. Ancak tutuklanması kendisi için bir rahmet olmuştur. Öyle ki gönderildiği cezaevinde Orhan Veli ile tanışır. Baysal’ın şiir anlayışı olarak bazen Orhan Veli’ye yakın olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Söyleşinin ardından Yazar Necati Mert, konuşmacılar Aydemir ve Daşcıoğlu’na günün anısına plaket takdim etti.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]