Sabah Anjiyo, Öğleden Sonra iş

Hızla gelişen modern tıp sayesinde artık kalp damar hastalıklarının teşhis edilmesinde ‘anahtar’ rol üstlenen anjiyo, kasık yerine el bileğinden de yapılabiliyor. Bu sayede hastalar sabah anjiyo olup, öğleden sonra günlük hayatlarına dönebiliyor!

Kalp damar hastalıklarının teşhis edilmesinde büyük önem taşıyan ve yıllardır kasıktan yapılan anjiyo girişimleri, bir süredir el bileğinden uygulanabiliyor. Bu sayede sabah anjiyo olup, öğleden sonra işe ya da eve dönmek mümkün hale gelebiliyor. Üstelik anjiyo sırasında stent de takılabiliyor. Hasta operasyon sonrasında ayağa kalkabiliyor, yürüyebiliyor ve aynı gün taburcu olabiliyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kardiyoloji Uzmanları Doç. Dr Şevket Görgülü ile Doç. Dr. Tuğrul Norgaz; el bileğinden yapılan anjiyonun nasıl uygulandığını ve hastalar açısından sağladığı avantajları anlattılar:

El bileğinden anjiyo nasıl uygulanıyor?

El bileğinden anjiyo için ön hazırlık gerekmiyor. Bu nedenle hasta, işlemin yapılacağı hastaneye anjiyo saatinde gelebiliyor. Anjiyo salonuna yürüyerek giriyor ve işlem masasına da kendisi yatıyor. Bu yöntem, bazı hastalara uygulanamıyor. Ancak bu oran oldukça düşük. Yüz hastadan 1’inde uygun görülmüyor. Hastanın bu yönteme uygun olup olmadığını anlamak için önce “Allen” adı verilen bir test uygulanıyor. Bu test ile eldeki kan dolaşımının uygunluğu araştırılıyor. Test hasta anjiyo masasında iken yapılıyor. Allen testini önce anjiyo teknisyeni uyguluyor, ardından hekim testi bir kez daha tekrar ediyor ve uygulama ile ilgili son kararı veriyor. Anjiyo için işlem yapılacak bölge lokal olarak uyuşturuluyor. Kesinin çok küçük olması sayesinde hasta bu sırada ağrı hissetmiyor. Ardından anjiyo işlemi uygulanıyor. İşlem sonrasında hastanın bileğine bileklik benzeri bir materyal takılıyor. İşlemden sonra hasta anjiyo salonundan yine yürüyerek çıkıyor. Taburcu olurken bu materyal çıkarılıyor ve hastanın işlem yeri bandajlanıyor.

Kimler için uygun değil?

Damar yapısı ince ve zayıf olan kişilere, diyalize girecek hastalara ve Allen Testi uygun çıkmayan hastalara uygulanamıyor.

Hastalar ne diyor?

‘İşlem sonrasında yürüyerek ayrılıyorum’

Hayriye Mutlu - 79 yaşında

Sabah hastaneye yürüyerek geldiğim ve hastaneden işlemden kısa süre sonra yürüyerek ayrılabildiğim için çok mutluyum. Üstelik işlem sırasında hiç ağrım olmadı. Anjiyo sonrasında yemeğimi kendim yiyebildim.  En önemlisi de, taburcu olduktan sonra tek başıma çarşıdaki işlerimi yapabileceğim. Bence el bileğinden anjiyo işleminden kimse korkmasın.

“Stentin ardından aynı gün taburcu olunabiliyor”

Halil Yanduman- 57 yaşındaki

İlk anjiyomu kasıktan olmuştum. El bileğimden stent takıldıktan sonra ikisi arasındaki farkı çok net anladım. El bileğimden stent takıldı ama gördüğünüz gibi ayakta tek başıma yürüyorum, hiç ağrım yok. Bu hastalar için büyük bir ayrıcalık bence.

El bileğinden yapılması ne tür avantajlar sağlıyor?
- Hastaların anjiyo öncesinde hazırlanması gerekmiyor.
- Hastaların yüzde 99'una uygulanabiliyor.
- Kilo problemi olan hastalarda da kolaylıkla uygulanabiliyor.
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar için daha uygun bir yöntem.
- Damarda şişlik, morarma ve yırtılma riski yok.
- Komplikasyon riski az.
- Sonda takılmasına gerek kalmıyor.
- Kum torbası kullanılmıyor
- Hasta yemeğini kendisi yiyebiliyor.
- Anjiyo işleminden sonra ayağa kalkabiliyor

Kasık damarı yolu ile tanısal koroner anjiyografi yapılan hasta 6 saat, balon ya da stent gibi tedavi edici girişim yapılan hasta ise yaklaşık 12 saat yatağından kalkamaz ve tuvalete gidemezken; el bileğinden anjiyo olan hasta işlemden hemen sora ayağa kalkabilir, oturabilir ve tuvalete gidebiliyor. Hatta işlem yapılan elini kullanabiliyor ve yemeğini kendi yiyebiliyor. Koroner tanısal işlemlerden sonra 6 saat hastanede yatmak yerine 2 saatte taburcu olabiliyor.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]