Rüşvetten Tutuklandılar, Tahliye Oldular

Sakarya'nın Ferizli ilçesinde tapu işlemlerinde rüşvet aldıkları iddiasıyla 5 aydır tutuklu bulunan ilçe tapu sicil müdürü, müdür yardımcısı ile tapu sicil memuru ilk duruşmada tahliye edildi.

Ferizli Tapu Müdürlüğü'nde tapu işlemlerinin yapılması için kendisinden rüşvet istendiğini ileri süren D.K. adlı bir emlakçının ihbarı, üzerine 31 Mayıs'ta polisin düzenlediği operasyonda, rüşvet aldıkları iddiasıyla tutuklanan İlçe Tapu Müdürü Z Y. (50), Tapu Müdür Yardımcısı M.G. (51) ile tapuda sicil memuru olarak çalışan H.A.A. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Davanın ilk duruşmasında tutuklu sanıklar, sanık avukatları ile mağdur D.K. hazır bulundu.

Tapu Müdürü Z.Y., mahkemede yaptığı savunmada, rüşvet iddialarını kabul etmedi. Şikayetçi D.K.'dan yapılan bir iş karşılığında para almadığını ileri süren Z.Y., şunları söyledi: "Emlakçı D.K'ya daha önce 3 bin TL civarında borç para vermiştim. Olaydan bir süre önce de alkollü şekilde polise yakalandığını söyleyerek benden cezayı ödemek için 200 TL borç almıştı. D.K.'dan bu tür sebeplerden dolayı alacağım vardı. Olay günü amcamın oğlu vefat ettiği için izin almıştım. O gün D.K. beni 3 kez telefonla aradı. Ben de onun bahçesine gittim. Ondan alacağımı istedim. Kendisinin iddia ettiği gibi bahçesinde bir işin yapılması karşılığında pazarlık yapılması söz konusu değildir. Kendisi bana 'para vereyim mi?' diye sordu. Ne kadar parası olduğunu sordum. '300 TL var' dedi. 200 TL'sini ver dedim. Yani bu parayı alacağıma karşılık istedim. Zaten kendisi o tarihte benim izinli olduğumu biliyordu. Ben cenazeye gideceğimden yanımda para bulunsun diye kendisiyle görüşmeye gittim. Kendisinden alacağım olduğuna dair şaihitim de var."

D.K.'nın dairedeki işini cenazesi sebebiyle tamamlayamadığını kaydeden Z.Y., "Ben izne ayrılmasaydım kendisinin işlemini tamamlayacaktım. Kendisinin bu şikayeti yapmasının nedeni üç yıldır ilçede çalışırken gelen vatandaşların tüm işlemlerini yapmamızdır. Kendisi de bu durumu kabullenememiştir. Bizim müdürlüğümüzün iyi çalışmasından dolayı kendi işlerinin azalması sebebiyle bu suçu isnad etmiştir." dedi.

Tapu müdür yardımcısı M.G. ise, olay günü üzerinde bulunan seri numarası alınmış 50 TL ile ilgili olarak şöyle konuştu: "Bir arkadaşımızın düğünü için diğer sanıklarla ortaklaşa hediye olarak 155 TL'ye yarım altın almıştık. Takının 55 TL'sini müdür bey vermişti. Düğün gecesi H.A.A., müdür bey olmadığından altını benim takmamın uygun olacağını söyleyerek hediye altın ile payına düşen 50 TL'yi bana verdi. Üzerimde çıkan seri numarası alınmış para H.A.A'nın bana vermiş olduğu paradır."

Tapu sicil memuru H.A.A. da rüşvet suçlamasını kabul etmediğini söyledi. Emlakçı D.K.'nın aracılığıyla bir hakimin evini kiraladıklarını ve bu nedenle aralarında para alışverişi olduğunu anlatan H.A.A., "Ben D.K. aracılığıyla daha önce ilçede görev yapan bir hakimin evini kiraya vermiştik. Ben her ay kiraları kendisine veriyordum. O da her ay kiraları ev sahibine gönderiyordu. Bu nedenle aramızda para alışverişi oluyordu. Ben nisan ayı kirasını öderken kendisi bana borçlarının olduğunu söyleyerek fazla paramın olup olmadığını sordu. Ben de kendisine 450 TL borç verdim. Olay günü borcumu almak için arsasına gittim. Orada genel konulardan işlemlerle ilgili konuştuk. Gideceğimi söyleyince bana borcunu kastederek 'o zaman hesabı görelim' dedi. Çantasından çıkardığı 300 TL'yi bana verdi. Daha sonra müdür yardımcımız M.G.'ye altın borcum olduğundan kendisinden 50 TL daha aldım. Ayrıldıktan sonra düğüne giderek D.K.'dan aldığım 50 TL'yi hediyedeki payımdan dolayı müdür yardımcımıza verdim." diye konuştu.

Sanıklardan şikayetçi olduğunu ifade eden D.K. ise, sanıkların dairedeki işlemler için kendisinden rüşvet aldıklarını öne sürdü. Tapu müdürü Z.Y'den 3 bin TL borç aldığını doğrulayan D.K, şunları belirtti, "Tapu müdüründen borç aldığım doğrudur. Ancak aldığım parayı faizi ile birlikte ödemiştim. Diğer sanık H.A.A. ile kira bedelini alıp ev sahibine göndermem dışında herhangi bir para alış verişim olmadı."

Mahkeme heyeti, sanıklara isnad olunan suçun nitelik değiştirme ihtimali, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması, toplanacak delillerin sanıklar tarafından karartılma ihtimalinin bulunmaması, sanıklara suçlarının sübutu halinde verilecek muhtemel ceza ve tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak sanıkların tahliyesine karar verdi. Mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Ferizli ilçesinde yaşayan D.K., 5 ay önce tapu işlemlerinin hızlı yapılması için kendisinden rüşvet istendiğini iddia ederek polise ihbarda bulunmuştu. İhbar üzerine polis, 31 Mayıs 2009'da rüşvet iddalarını tespit etmek için ihbarcı D.K'nın üzerine gizli kamera yerleştirerek seri numaraları alınmış bin TL civarındaki parayı vermişti. Rüşvet aldıkları gizli kamera görüntüleri ve seri numarası alınmış paralarla belirlendiği iddia edilen tapu müdürü Z.Y., müdür yardımcısı M.G. ile tapuda görevli memur H.A.A. 'rüşvet almak' suçundan tutuklanmışlardı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]