Otokar, 2008 Yılının İlk 6 Ayında Kârını 22 Kat Artırdı

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, 2008 yılının ilk 6 ayında kârını 22 kat artırdı.

Türkiye'de ticari araç ve savunma sanayiinin önde gelen markası Otokar, 2008 yılının ilk altı ayına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen, Altay Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi'nin ana yüklenicisi Otokar, 2008 yılının ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre karını 22 kat artırdı. Otokar, 2007 yılının ilk yarısında 1 milyon 598 bin YTL olan net karını 34 milyon 497 bin YTL'ye çıkardı. Toplam ciro bazında ise yüzde 54 artış kaydeden Otokar, bir önceki yılın ilk altı ayında 149.8 milyon YTL olan cirosunu 230.7 milyon YTL'ye çıkardı. Otokar'ın ihracatı ise 48.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Otokar'ın öz sermayesini yüzde 39 oranında artırarak 147.5 milyon YTL ulaştığına dikkat çekildi. Otokar, 2008 yılında cirosunu 500 milyon YTL'ye ulaştırmayı hedefliyor.
Şirketin ilk altı aylık finansal sonuçlarını değerlendiren Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar'ın Türkiye'deki 45. yılına yakışan başarısında, pazardaki gelişmeleri önceden görerek fikri mülkiyet hakları Otokar'a ait olan, mühendislik ve araştırma geliştirme imkanlarıyla geliştirdiği ürünler ile pazara yön vermesinin büyük rol oynadığını söyledi. Görgüç, 2007 yılında müşteri beklentileri çerçevesinde ve uzun vadede doğacak yeni ihtiyaçları öngörerek tasarlanıp seri üretime alınan, otobüste Doruk serisi, minibüste M-3000, semi-treylerde ADR'li Eliptik Tanker, Dampera, yeni Iceliner gibi modellerin ürün ailesine eklendiğini anlattı.

Yeni modellerin kısa süre içinde pazarda büyük beğeni kazandığını ve önemli satış rakamlarına ulaştığını belirten Görgüç, "Özellikle servis taşımacılığı hizmeti için Sultan; kuruyük taşımacılığı alanında Fruehauf semi-treylerler ürünlerinden Altur, Eyüp Lojistik gibi firmalara büyük filo teslimatları yaptık" dedi.

Görgüç, ayrıca Otokar'ın savunma sanayiinde yaptığı Ar-Ge çalışmalarının; teknoloji yatırımlarının karşılığını aldığını ve bugün dünya markası haline gelmiş Otokar zırhlılarının Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nden, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne uzanan kurumlarca 15'ten fazla ülkede aktif olarak kullanıldığını bildirdi.
2008 yılının ilk altı ayında, geçen yıl alınan siparişlerin teslimatına odaklandıklarını açıklayan Görgüç, şöyle konuştu: "Birleşmiş Milletler Barış Gücü dahilinde Afrika'da görev alacak Cobra taktik tekerlekli zırhlı aracını da ilk altı ayda teslim ettik. Bu yıl içinde teslimatını tamamlayacağımız toplam 142 milyon dolar tutarındaki bu siparişlerin yüzde 46'lık kısmı ise ihracat pazarlarına yapılacak."

Dış pazarlarda da "niş alanları" tespit ederek, toplu taşımacılıkta Avrupa pazarını hedeflediklerini belirten Görgüç, sözlerine şöyle devam etti: "Fransa'da kendi sınıfında liderliğe ulaşan otobüslerle Avrupa genelindeki satış ve servis ağını genişlettik. Almanya'da yeni distribütörlük anlaşmalarına imza attık."

Otokar, 2008 yılında cirosunu 500 milyon YTL, ihracatını ise 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Otokar'ın 2008 yılı büyüme stratejilerini başarıyla gerçekleştirdiklerini, açıklanan rakamların bu stratejilerin olumlu sonuçlarını verdiğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Görgüç, Altay Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi'ni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende imzalamaktan büyük gurur duyduğunu ve projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu sözlerine ekledi.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]