Oto Ekspertiz Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Oto ekspertiz, araç alım-satım işlemlerinde noter öncesinde yapılan aracın geçmişine dair kazalar, mekanik bozulmalar, değişen-boyanan parçalar vb. araç ile ilgili bilgilerin öğrenilmesi için önemli ve gerekli bir işlemdir. Oto ekspertiz işlemi sonucunda verilen raporda, aracın görünen veya görünmeyen bütün arıza bilgileri bulunmaktadır. 

Oto ekspertiz, insanlar için uygulanan sağlık muayenesi gibi düşünülebilir. Oto ekspertiz raporu ise sağlık muayenesinin sonucudur. Böylelikle oto ekspertiz raporu, araç satışı yapıyorsanız alıcıya; siz araç alıyorsanız size güven verir. 

OTO EKSPERTİZ RAPORUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar, motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta sağlamlığının ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi önemli noktalara çok dikkat edilmelidir. Bu sorunlar aracın bir süre sonra maddi-manevi yüksek değerde sorun açacağına işaret eder. Bu sebeple anlaşacağınız fiyat üzerinde çok etkili kavramlardır. Aracını satan kişiden problemleri gidermesini talep edebilir, masraf kadar indirime gitmesini isteyebilir veya alış işleminden vazgeçebilirsiniz.

Öncelikle bulunulan konuma göre oto ekspertiz fiyatları değişmektedir. Örneğin oto ekspertiz Ankara fiyatları, oto ekspertiz Sakarya fiyatlarına nazaran daha fazladır. Bunun nedeni, şehirde oto ekspertizi yapılması gereken araç sayısının fazla oluşudur. 

OTO EKSPERTİZ FİYATLARI

Oto ekspertiz firmasının yetkinlik ve kalite düzeyi de oto ekspertiz fiyatlarına etki eden bir durumdur. Ekspertiz fiyatları 250-1300 TL arasında paketler şeklinde oluşturulmaktadır. 

Oto ekspertiz ücretleri paketler şeklinde oluşmaktadır. Örneğin en düşük pakette sadece boya ve kaporta kontrolü yapılmaktadır. Araca herhangi bir değişen veya boyalı parça olup olmadığına bakılmaktadır. Ayrıca kaporta detaylı olarak incelenmekte ve herhangi bir kaza sebebiyle oluşmuş değişim var ise oto ekspertiz raporunda belirtilmektedir.

En yüksek pakette ise boya-kaporta kontrolü, alt aksam kontrolü,fren testi, iç aksam kontrolü, lastik/jant kontrolleri, tramer sorgulama ve daha çok kontroller yapılmaktadır. Tercihinize bağlı olarak paket seçimi yapabilirsiniz. 

İkinci el araç piyasasına Ticaret Bakanlığı, yeni bir düzenleme getirdi. 1 Nisan 2019 tarihine kadar ikinci el araç satışları isteğe bağlı oto ekspertiz dahilinde yapılıyordu. Yani oto ekspertiz zorunluluğu yoktu. Bu sebeple yaşanan sıkıntılardan dolayı çok fazla şikayet alan ve birçok dava açıldığını öğrenen Ticaret Bakanlığı, 2019 Ağustos ayından itibaren ikinci el araç satışlarında oto ekspertiz raporu zorunluluğu getirdi. Rapor dışında satış yapılamayacak. 

YÖNETMELİK MADDELERİ 

*     T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca sunulan İkinci El Kara Taşıtları Ticareti Hakkında Yönetmelik'te belirtilene göre ikinci el otomobil satışında satıcı, araca dair garanti sunmak durumundadır. 

Garanti, satış tarihinden itibaren 3 ay süreyle veya 5.000 kilometre sınırı dahilinde geçerlidir. 

Garanti kapsamına elektrik sistemi, diferansiyel, şanzıman, tork konvertörü ve motor dahildir.

Ekspertiz raporu bedeli ise araç satışı yapan kişi tarafından ödeniyor. 

*    Garanti kapsamında olan parçalarda garanti süresi veya kilometresi içinde meydana gelen arızalar azami otuz iş günü içinde gideriliyor. 

Motorsikletler için bu süre en fazla yirmi iş günü olarak belirtiliyor.

Arızanın giderilmesindeki masrafları ise işletme karşılıyor.

*    8 yaşın veya 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el araç satışlarında rapor zorunluluğu bulunmuyor.

*    Hayatında yüz kızartıcı suçlar işlemiş kişi ve kişilerin, ikinci el araç satışından men edilirken aynı zamanda satış yetkisi olmayan kişiler de 1 yıl içinde yalnızca 3 araç satışı yapabilecektir.

Yönetmelik dahilinde, oto ekspertiz raporunun bir kopyasının da notere verilmesi gerekiyor. 

Yönetmelik kapsamındaki ikinci el araç satışlarında, oto ekspertiz raporunu bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan alınması, yasal pürüzleri önlemek için kritik önem taşıyor. Rapor zorunluluğunun sağlandığı yeni yönetmelikle beraber ikinci el araç satışlarının şeffaflıkla gerçekleşmesi, tüketici mağduriyetlerinin azalmasıyle beraber ikinci el araç piyasasının daha da hareketlenmesi bekleniyor.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]