Öğrencilerin Asma Köprüde Tehlikeli Yolculuğu

Sakarya'nın Geyve ilçesine bağlı Dereköy'de yaşayan lise ve dershaneye giden ilköğretim öğrencileri, tahtaları eskiyen ve kaynakları kopan asma köprüyü kullanarak okullarına gidiyor. Öğrenciler, "Nehre düşmekten ve boğulmaktan çok korkuyoruz" diyerek endişelerini dile getiriyor.

Geyve ilçesine bağlı Dereköy'de bulunan asma köprü görenleri şaşırtıyor. 20 yıl önce köylüler tarafından yapılan köprüde kamyon ve TIR hariç diğer hafif araçlar güçlükle geçebiliyor. Ancak yılların geçmesiyle eskiyen köprünün kaynakları koptu, tahtaları eskidi. Beton köprü olmadığından dolayı ilköğretim öğrencilerini taşıyan servis, 5 kilometre daha uzun olan yolu kullanıyor. Lise, üniversite öğrencileri ile sanayide çırak olarak çalışan çocuklar, tehlikeli köprüden geçmek zorunda kalıyor. Yıllardır beton köprünün yapımı için yetkililerden yardım istediğini ifade eden Dereköy Muhtarı Mehmet Tufan, "Bu köprüyü 1989'da yaptık. Ondan önce bu nehri kayıkla geçerdik. Çocuklarımızı ve köylülerimizi salla geçmekten kurtardık. Köprü 20 yıldan beri hizmet veriyordu ama bugün hizmet veremez hale geldi. Üniversite, lise ve sanayiye giden çocuklarımız bu köprüyü kullanıyor. Veliler bazen onlara iştirak ediyor. Sıkıntı oluyor. Düşme olacak diye korkuyoruz. Hatta bir kişi de buradan düştü boğuldu 1997 yılında" dedi.
Köprünün artık hizmet veremez hale geldiğini kaydeden Mehmet Tufan, "Kışın buradan pek geçilmez. Kar yığılıyor. Çocuklar kayıyor. Sakarya nehri iki defa köprünün üstünden taştı. 2001 ve 2004 yıllarında. Köprüden geçemez duruma geldik. Çocuklar kışın 5 kilometrelik yolu yürümek zorunda kalıyor. Yaşlılar da köprüyü kullanamıyor. Mutlaka bir gencin iştirak etmesi gerekiyor. Biz, çok iyi meyve üreten bir köyüz. Beton köprünün olmaması nedeniyle bunları pazarlamakta güçlük çekiyoruz. E-25 karayolunda Pazar kurmak istiyoruz. Ama beton köprünün olmaması nedeniyle bunu yapamıyoruz. Ayrıca bu köprüyü 3 köyde yaşayan bin 500 nüfus kullanıyor. Onların küçük araçlarını geçiriyoruz; ama büyük araçları geçirmeyerek köprüyü korumaya çalışıyoruz. Köprü her yıl masraf çıkarıyor. Tahtalar çıkıyor, kaynaklar kopuyor. Zor şartlarda kullanıyoruz artık bıçak kemiğe dayandı diyebiliyoruz. Avrupa Birliği'ne giriş sürecindeki devletimize hiç yakışmıyor. Sakarya ve diğer nehirler üzerinde böyle ilkel bir köprü bir tane daha yok" diye konuştu.
İlker Önal isimli öğrenci ise "Okula giderken zorluk çekiyoruz kışın. Karda kayıp, düşüyoruz. Bu köprüden geçmemek için 5 kilometrelik yolu yürümek zorunda kalıyoruz. Büyüklerden bize bir köprü yaptırmalarını rica ediyorum. Bu böyle olmuyor. Bizi bu sıkıntından kurtarsınlar" dedi.

Diğer bir öğrenci Oğuzhan Sağlam da, "Dershaneye ve okula giderken bu köprüden geçiyoruz. Hele kışın kayıp da düşmemiz çok oluyor. Bir yerimizi kırabiliyoruz. Çok zorlanıyor. Biz geçerken arabalar geçiyor. Düşmekten ve boğulmaktan çok korkuyoruz" diye konuştu.

Çiğdem Çelik isimli öğrenci ise "3 senedir bu köprüden gidip geliyorum. Daha önce servisle gidiyordum. Aslında ben korkmuyorum gidip gelirken alıştım. Ama başka bir köprü olsa, iyi olur" şeklinde konuştu. Otomobiliyle asma köprüyü kullanan Sebahattin Dere, "Geyve'de oturuyorum. Arazimiz buradan olduğundan dolayı, mecburen bu köprüyü kullanıyorum. Köprü çok eskidi. Yeni bir köprü istiyor" dedi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]