MOSDER Tasarım Buluşmaları Sapanca'da gerçekleştirildi

Sapanca ilçesindeki özel bir otelde 3’üncü MOSDER Tasarım Buluşması gerçekleştirildi. Dünyada tasarımları beğenilen Giuliano Cappeletti ve Mauro Lipparini etkinliğin ilk gününde gazetecilere bilgi verdi.

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç yaptığı açılış konuşmasında, “Bu yıl 3’üncüsünü düzenlediğimiz tasarım buluşmaları toplantısı sebebiyle sizlere hitap etmekten duyduğum mutluluğu dile getirirken, sizleri şahsım ve MOSDER adına selamlıyor, aramızda bulunmanızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum" dedi. Bugün burada, ülkemiz ve sektör adına çok anlamlı bir buluşmaya şahit olduklarını anlatan Güleç, şöyle konuştu: "Etrafımıza baktığımızda, sektörün en önemli markalarının temsilcilerini, sektörün gelişmesine katkısı kaçınılmaz olan akademisyen hocalarımızı ve sektörün geleceği için büyük önem taşıyan tasarımcı arkadaşlarımızı bir arada görüyoruz. Bu paydaşların bir araya gelmesi ve mobilya sektörü için en iyisini yapmak adına görüşlerini aynı ortamda paylaşması bile, yıllardır sektörümüzün özlemini çektiği bir ortam olduğuna inanıyorum. Yine inanıyorum ki, bu birliktelikten doğan sinerji gerek sektör geneline gerek işletmelerimize ve üyelerimize büyük katkı sağlayacaktır."

"Türk mobilya sektörü bugün 6 basamak birden atlayarak 21. sıradan 15. sıraya yükselmiştir"

Ülkemizin son yıllarda birçok alanda gösterdiği performans ve büyük değişimden ötürü sevindiklerini belirten Güleç, şunları söyledi: "Bu birçok sektöre pozitif yansıdı ve büyük gelişmeler göstermesine katkı sağladı. Mobilya sektörü bu gelişmelerden aslan payını en fazla alanların başında geldi. Sektörümüz, geride kalan 10 yılda kendine has büyük bir başarı öyküsüne imza attı. 10 yılda, 7 kat ihracat artışı sağlarken ticaret kapasitesini 10 milyar dolar seviyesine ulaştırdı. Verdiği dış ticaret fazlası her geçen gün artan ve neredeyse bugün ihracat yapmadığı bir ülke kalmayan önemli bir sektör haline geldi. Dünyaca saygınlığı kabul edilen CSIL’in raporuna göre Türk mobilya sektörü bugün 6 basamak birden atlayarak 21. sıradan 15. sıraya yükselmiştir. Şimdi hedef, 10 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşmak. Dünyanın en büyük 5 mobilya ekonomisinden birisi olmak. Bunun kolay olmadığını biliyor ama bu hedefi asla çok zor görmüyoruz.”

Giuliano Cappelletti ise yaptığı konuşmada, babasının sayesinde bu sektöre aslında bebekliğinden bu yana meraklı olduğunu ve babasının 10 kişiden oluşan Milano\'daki tasarım ofisinin olduğunu dile getirdi. Cappelletti, katılımcılara bir tasarımın başından sonuna kadar ne evrelerden geçtiğini ne gibi unsurlarla karşılaşıldığı hakkında bilgi vererek genç tasarımcılara bu sektörde nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve kendilerini nasıl geliştirebileceklerini anlattı.

Cappelletti, konuşmasında şunları söyledi: "Bir ürün tasarlanırken en önemli unsurlardan biri ergonomik ve kullanışlı olmasıdır. Tasarım insanın ruh haline, ihtiyaca, ergonomik kullanıma göre meydana çıkan bir unsurdur. Tasarıma etki eden diğer unsurlar kişisel zevkler, ham madde fiyatı ürünün kullanış koşulu gibi unsurlarda etki sağlar. Tasarımda yeni ve anlamlı olan objeleri üretmek için profesyonelce çalışıp kişisel yeteneklere ve ayrıca bu sektördeki teknolojiyi yakından takip etmek yenilikçi ve yeniliklere açık olmak gerekir. MOSDER başkanımın da konuşmasında dediği gibi fabrikalar açıp sektörde var olan seviyenizi ileri taşımalısınız."


"Yenilikleri takip etmek ancak tasarımı ve o ürünü özgün kılar"

Tasarım sektöründe gelişmek isteyen firmanın, markasını özenle korumalı ve yeniliklere özen göstermesi gerektiğini anlatan Cappelletti, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak böylece markasını pazarda duyurabilir. Tasarım yaparken hammadde arayışında bir ormanı keserek onu bir ürüne dönüştürebilirsiniz ancak bu etik olmaz doğa bize geri dönüşüm olarak bize sunduğu hammaddeleri kullandığımızda ortaya çıkan ürün daha çok anlam ifade eder. Yenilik sürekli devam eden bir süreçtir. Yenilikleri takip etmek ancak tasarımı ve o ürünü özgün kılar."

Cappelletti, genç tasarımcı ve girişimcilere bu sektörde nasıl kendilerine yer bulabilecekleri ve kendilerini nasıl geliştirebileceklerine dair şu bilgileri verdi: "Gençlerin gelişiminde her şeyden önce yararlılık, sürdürülebilirlik, heyecan, maliyet ve estetik gibi unsurları benimsemesi gerekir. Bizim mesleğimizde merak çok önemli ve başta gelir. Ayrıca, yaptığınız tasarımlara kendinizden bir şeyler eklediğinizde bu sektörde farklılık oluşturabilirsiniz. En önemlisi her zaman eleştirilere açık olun ki eksikliklerinizi gidermenizde en büyük unsur olsun." Programın bugün de devam edeceği belirtildi.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]