Mersin Balıkları İçin Koruma Timi Kuruldu

Dünyada 'kırmızı liste'de bulunan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Mersin balığının, avlanıp balık tezgahlarında satılmasını önlemek amacıyla İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri tarafından 'Mersin balığı koruma timi' kuruldu.

Doğal stoğu tükenmek üzere olan Mersin balıklarının avlanması ve satışını engellemek amacıyla fakülte öğrencileri tarafından 'Mersin balığı koruma timi' kurulduğunu söyleyen İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Memiş, timin gönüllü öğrencilerden oluştuğunu belirtti. Mersin balığının avlanmasının 1996 yılından bu yana yasak olduğunu kaydeden Memiş, yasağa rağmen bu balıkların avcılığının ve satışının yapıldığını vurguladı. Üniversite olarak iki yıldır Mersin balıklarının stoklarının belirlenmesi, genetik yapılarının tespiti ve kültür yetiştiriciliği konusunda Tarım Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Memiş, nesli tehlikede olan Mersin balıklarının mutlaka korunması gerektiğini bildirdi.

Satışı yasak olmasına Mersin balıklarının tezgahlarda kilosu 50 YTL'den satıldığını ifade eden Memiş şöyle konuştu: "Yasak olmasına rağmen tezgahlarda Mersin balığı görebiliyoruz. Bu balıkların avlanmasını ve satışını engellemek için öğrencilerimiz gönüllü koruma timi kurdu. 8 kişilik bu tim, balık satışı yapılan yerleri gezerek tezgahlarda mersin balığı olup olmadığını kontrol ediyor. Tezgahta Mersin balığı görürlerse tarım müdürlüklerindeki ilgili birime telefonla ihbarda bulunuyorlar. Bu yolla satışı yapan balıkçıya cezai işlem uygulanıyor. Tim bu yıl tezgahlarda aşırı miktarda mersin balığı olduğunu tespit etti. En son Beşiktaş balık halinde 70 kiloluk Mersin balığının satışının yapıldığını belirlediler ve cezai işlem uygulattılar. Tim sadece Mersin balığı değil avlanması yasak olan diğer balıklarıda kontrol ediyor."

Timin polisiye bir görevi olmadığına dikkati çeken Memiş, "Denetimler tarım il müdürlüklerine bağlı. Kontroller her yerde yapılamıyor. Gönüllü öğrencilerimizin amacı koruma kontrole biraz daha yardımcı olmak" dedi. Mersin balığı koruma timi üyesi olan İÜ Su Ürünleri Fakültesi Sapanca Su Ürünler Meslek Yüksekokulu 3.sınıf öğrencisi Murat Cansuner ise 8 kişiden oluşan öğrenci arkadaşlarıyla birlikte Mersin balıklarının korunması için tim oluşturduklarını belirtti. Mersin balıklarının korunmasında toplumsal bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Cansuner, "Biz arkadaşlarımızla balık satışının yapıldığı yerleri zaman zama geziyoruz. Eğer tezgahta balık görürsek hemen ilgili kuruma bildiriyoruz. Satışın yapıldığını fotoğraflamaya çalışıyoruz. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Balıkçılar tepki gösteriyor. Ayrıca ülke genelinde bu balığın korunmasını ve satışını engellemek amacıyla bir internet sitesi kuracağız" şeklinde konuştu.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]