Mersin Balığı Kırmızı Listede!

Nesli tükenmekle karşı karşıya kalan ve 'Kırmızı listeye' alınan Mersin balığının çoğaltma çalışmaları başarıyla yürütülüyor. Havyarının çok değerli olması sebebiyle 'altın yumurtlayan balık' kabul edilen 6 tür mersin balığından 3 türünün nesli bilinçsiz avlanma sebebiyle tamamen tükendi. Kalan 3 türünün korunması için çalışmalar sürdürülüyor.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Memiş, dinozorlardan bile eski bir tür olan mersin balığının 3 türünün tamamen neslinin tükendiğini söyledi. Sakaryalı balıkçıların bulduğu yavru Mersin balığını incelemek için Karasu Yenimahalle'ye gelen Doç.Dr. Devrim Memiş, bilinçsiz avlanma sebebiyle çok az sayıda kalan ve 'kırmızı listeye' alınan 3 tür mersin balığının koruma altına alındığını ve avlanılmasının yasak olduğunu belirtti. Memiş, bu türlerin çoğalması için hem Türkiye'de hem Dünya'da çalışmaların sürdüğünü dile getirerek geçen sene Karadeniz'e çoğalmaları için bırakılan 500 mersin balığının denizde dağıldığını markalanmış bir bağlın Bulgaristan'da bulunduğunu belirtti.

Memiş, Bulgaristan'ın da, mersin balığı üzerinde çalışma yaptığını hatırlatarak "Markalı balık Tükiye'den gittiğinden bizi aradılar. Onların stokları ile bizim stoklarımız karşılaştırıp bir sonuca varabileceğiz. Ancak balıkların dağıldığını görüyoruz. Bu uzun soluklu bir proje. 1998 yılından itibaren bu türün avlanması tamamen yasaklandı. Hangi bölgelere gittiğini izleyebilmemiz ve o bölgelerdeki balıkçıları uyarmamız gerekiyor." dedi.

Balıkçıların bulduğu yeni mersin balıklarını markalayıp, türü, boyu doku örneği alıp genetik çalışma yaptıklarını, popülasyonlarının genetiğini çıkardıklarını anlatan Memiş, şu bilgileri verdi: "Sadece dış görünüşüne bakıp bu balık budur demiyoruz. Bu çalışmaları yapabilmemiz için çok balığa ihtiyacımız var. Sakarya bölgesinde Kızılırmak, Yeşilırmak bölgesinde çıkan balıkların genetik kodları çıkarılıyor."


HAVYARIN KİLOSU 10 BİN DOLAR

Karadeniz ve Hazar Denizi mersin balığının havyarının kalitesine göre kilosunun 10 bin dolara kadar çıktığını ifade eden Memiş, şunları söyledi: "Bu balıkların havyarı oldukça pahalı olduğu için aşırı avlandı ve tükenme noktasına geldi. Daha geçenlerde bir balıkçıda 2-3 kasa mersin balıklarının 50 YTL'ye satıldığını tespit ettik ve balıklara el koyduk. Ne yazık ki insanlar bu konuda bilinçsiz. Bu balık türünden elde edilen havyar çok pahalı. Fiyatı kalitesine göre değişiyor. Doğadan yakalanan mersin balığının havyarının satışı da yasak. Kültür yetiştiriciliği yoluyla elde edilen havyarın satışı serbest. Türlerine ve havyarın yumurta çapına göre fiyatlar değişiyor. Kilosu 10 bin doları bulan türler var. 50 ve 100 gram şeklinde satılıyor zaten. Aşırı avcılık, kirlenme, yaşam alanlarının korunmaması türün kırmızı listeye girmesine neden oldu."

Memiş, Mersin balığı yetiştiriciliğinin çok karlı bir iş olduğunu belirterek, girişimcilerin bu alanda yatırım yapmaya çağırdı. Türkiye mersin balığı kültür yetiştiriciliğinde oldukça geri kaldığını hatta şu an ülkenin hiçbir yerinde yapılmadığını dile getirerek şunları kaydetti:

"Aslında bütün ülkelerde kuluçkahaneler var. Bu ülkeler yetiştiricilik yoluyla bu balığı üretiyor. Türkiye'de maalesef bugüne kadar böyle bir çalışma olmadı. Tarım Bakanlığı ile geliştirilen çeşitli projeler var. Geçen yılda Alman gurbetçisi bir Türk vatandaşı kültür yetiştiriciliği yapmak için resmi olarak başvurdu ve ön izni de almış durumda. Yetiştiricilik yapıp et ve havyar olarak çeşitli ülkelere ihraç edecekmiş. Mersin balığının kültür yetiştiriciliği çok büyük yatırım gerektiren bir iş. İlgi ve girişimci gerekiyor. Bu konuya para harcayacak iş adamları gerekiyor. Karlı bir yatırım bence, neden olmasın? İtalya, Rusya ve İran bu konuda çok ileri, ihracat yapıyorlar. Biz geçmişte doğadan yakalayıp da satıyorduk. Bugün elimizde bu balık türü yok ve hiçbir şekilde ekonomik kazancımız da söz konusu değil ama artık kültür yetiştiriciliği yapılması zamanıdır. Zaten balık tükendi, belki gelecek nesillere bu yolla bu balığı da gösterebiliriz."

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
834d76659162f222f13d24387ef08489@