Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıfır veya ikinci el araç alırken arabanın iç kısmı ve kilometresi olduğu lastiklerin durumu da çok önemlidir. Yaz ya da kış lastiği gibi durumlar ve lastik değişimi de lastik alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Lastiğin üretim yılını bilmek ve ona göre hareket etmek ileri de mağdur olma durumunuzu ortadan kaldırmaktadır.

Lastiğin üretim tarihi nerede yazar sorusuna cevap olarak şöyle diyebiliriz, lastik yanağında bulunan DOT yazısının sonrasında gelen sembollere göz gezdirmeniz yeterlidir. Bu kısımda gördüğünüz iki hane, lastiğin üretim tarihini gösterir. Lastiğin ömrünü, kullanıldığı yol, aracın şekli, iklim gibi etkenler belirler. Her ne kadar tarihi uzun olsa da bu tarz etkenler lastik ömrünün uzunluğu için değişkenlik gösterebilir. 

Bu hususları aşağıda daha detaylı bir şekilde ele aldık.

- LASTİĞİN EBADI 

Lastik alırken en başta dikkat edilmesi gereken husus, lastiğin ebadının araca uygun olup olmadığıdır. Bunun sebebi, üretici olan firmalar bir çok mühendislik işlemleri ve test parametrelerine bakarak aracınızın konforunu, yola sürtünmesini, yakıt ekonomisini, durma mesafesini ve virajlardaki kabiliyetini hesapladıktan sonra bu ölçüleri veriyorlar.

- İKLİM ŞARTLARI

İklim şartlarına bakılarak yaz lastiği ve kış lastiği mevsimleri geldiğinde değiştirilir. Kış mevsiminde, kar ve donmanın etkili olduğu alanlarda araç kullanmıyorsanız eğer normal şartlar için tasarlanan lastikleri tercih edebilirsiniz. Fakat yoğun kış şartları için kesinlikle kış lastiği tek seçeneğinizdir. Kış lastikleri sayesinde kar ve donmuş yollara karşı güvenli bir yolculuk yapmış olursunuz.

- KULLANIM ALANI

İklim şartlarında olduğu gibi kullanım alanınıza göre de lastik seçimi yapmanız gerekmektedir. Eğer aracınızı arazi koşullarında veya yüksek yükler taşımak için kullanacaksanız bu şartlara uygun bir tercih yapmanız gerekmektedir.

- DAYANIKLI LASTİKLER

Lastik seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise lastiğin dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır. Dayanıklı ve yol tutuşu iyi olan bir lastik ile ıslak yol koşullarında dahi güvenli ve konforlu bir sürüş yaşayabilirsiniz. Doğru lastik seçimi yakıt tasarrufu sağlar.

- LASTİK MALİYETİNİN HESABI

Lastik fiyatları, seçilen lastik tipine ve kullanılacak alana göre değişiklik göstermektedir. Örneğin fiyat bakımından size daha çekici gözüken lastikler, sizlere ileri ki zamanlarda zarara girmenize sebep olabilir. Bütçenizi ilk zamanlar için fazla tutmak sizlere ileri ki zamanlarda kar sağlayabilir. Uzun vadeli bir lastik satın almak ve güvenilir, konforlu, performanslı, yakıt tasarrufu gibi etmenleriniz varsa maliyetinizi yüksek tutmanızı öneririz.

LASTİK DEĞİŞİM VAKTİNİN GELDİĞİNİ NASIL ANLARIZ ?

Yaklaşık olarak 5 yıl veya 50.000 km kullanılan lastikler, faydalı ömrünü tamamlarlar. Bazı durumlarda lastikler az bir kilometre kullanılsa bile değiştirilmesi gerekebilir. Lastiğinizde herhangi bir sıkıntı olduğunu lastiğin yanağında ve sırtında oluşan çatlaklık ve deformasyonlardan anlayabilirsiniz. Tabi ki sizin kullanım alanınıza, kullandığınız iklime, taşıdığınız yüke ve aracınıza göre lastiklerin değişim zamanı da değişkenlik gösterecektir.

***

Sakarya'da lastik alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsettik. İyi ve uzun ömürlü bir lastik almak istiyorsanız Sakarya'daki lastik bayilerini sizler için sitemizde sıraladık. Sakarya lastik fiyatları çoğu yerde olduğu gibi alacağınız modele ve kaliteye göre değişmektedir.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]