Kuduza yönelik havadan aşılama yapılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı\'nın yaban hayatında kuduz hastalığıyla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışma kapsamında aşıların bulunduğu yemler havadan ormanlık alana atılacak.

Yaban hayatına yönelik havadan aşılama kampanyası süresince özellikle ormanlık bölgelere yakın köylerde yaşayan vatandaşlardan dikkatli olmaları istenirken, 2 ay süre ile ormanlık alanlarda hayvanlarını otlatmamaları konusunda uyarı yapıldı.

Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü\'nden yapılan açıklamada, ekonomik kayıplara neden olan kuduz hastalığı ile mücadele ve korunmada \'Türkiye’de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi\'nin uygulamaya konulduğu belirtildi. Proje kapsamında özellikle tilkiler olmak üzere yaban hayvanlarından kaynaklanan kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü alanlarda 3 yıl süreyle, senede bir defa olmak üzere aşılama yapılacağı kaydedildi. Aşılamanın havadan uçaklar ile içinde aşıların bulunduğu yemlerin ormanlık alanlara atılması şeklinde yapılacağı belirtildi.

Sakarya\'da 21 Nisan ile başlayan haftada, havadan aşılama yapılmasının düşünüldüğü vurgulanarak, "Hastalık ile mücadelede yürütülmekte olan mevcut tedbir ve faaliyetlerin yanı sıra sahipsiz köpek popülasyonlarının kontrolü, yabani hayvanlardaki kuduz hastalığı ile mücadele, kurumlar arası etkin koordinasyon ve işbirliği ile eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına ek olarak toplumsal desteğin önemi çok büyüktür." denildi.

Yaban hayatına yönelik havadan aşılama kampanyası süresince özellikle ormanlık bölgelere yakın köylerde yaşayan vatandaşlardan dikkatli olmaları istenerek şu uyarılarda bulunuldu: "2 ay süre ile ormanlık alanlarda hayvanlarını otlatmamaları gerekmektedir. Kedi ve köpeklerde görülecek şüpheli vakıalar bağlı bulunduğu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirilmelidir. Aşılı yemlere temastan kaçınılmalıdır. Aşılar özellikle yaban hayvanları için geliştirildiğinden, herhangi bir zararı olamamakla birlikte yaban hayvanlarınca daha fazla kullanılabilmesi açısından kedi köpek ve sığırlara yedirilmemelidir. İlk kampanya Nisan ayı içerisinde uygulanacak olup proje başarısı ve kamu sağlığı için İl Müdürlüğümüzce yetiştiricilerimize sorumluluklarını hatırlatırız.’’

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]