Kriz, Alüminyum Sektörünü de Alabora Etti

Assan Alüminyum AŞ Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Özen, son 6 ayda hammadde fiyatlarının 3 bin dolardan, bin 300 dolara kadar düştüğünü belirterek, "Bu durum üreticiler için çok kötü bir pazar ortamı yaratıyor. Çok büyük stokları olan firmalar için işletme sermayesi kayıplarına yol açtı." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Metalürji ve Malzeme Mühendisliği'nce düzenlenen 'Türkiye'de ve Dünyada Alüminyum Sektörü' konulu konferansta konuşan Özer, dünya alüminyum üretiminin 41 milyon tonunun geri dönüşümden, 35 milyon tonunun da birincil malzemeden sağlandığını ifade etti. Dünya alüminyum sektöründe her yıl 50 milyon ton yarı mamülun çıktığını kaydeden özer, alüminyum sektörününün dünyada 50 milyar dolarlık katma değer ürettiğini dile getirdi.

Ciddi Bir Düşüş Yaşandı

Son 6 ayda hammadde fiyatlarının 3 bin dolardan bin 300 dolara kadar düştüğünü anlatan Özer, şunları söyledi: "Arada bin 700 dolarlık düşüş var. Bu durum üreticiler için çok kötü bir pazar ortamı yaratıyor. Çok büyük stokları olan firmalar için işletme sermayesi kayıplarına yol açtı. Tüm metal sanayisinde bu söz konusu. Bizim müşterilerimizin kalitesi çok iyi. Bizim herhangi bir kaybımız olmadı. Biz şanslıyız.''

350 Milyon Dolarlık Katma Değer

Assan Alüminyum AŞ'nin Türkiye'de üretilen alüminyum yassı ürünler alanında lider kuruluş olduğunu bildiren Özer, üretimin yüzde 60'ını ihraç ettiklerini, yüzde 40'ını da iç piyasaya verdiklerini vurguladı. Sanayinin ihracat potansiyeline destek olduklarını kaydeden Özer, "650 milyon dolarlık ciromuz var. Son 13 yıldır yüzde 18'lik yıllık büyüme oranı yakaladık. Önümüzdeki 4 yıl içinde de aynı büyüme oranını devam ettireceğiz. Fabrika son 10 yılda 80 bin tonlardan, şu anda 140 bin tonlara kadar geldi. Bu yıl biten yatırımlarla kapasitemiz 200 bin tona çıkacak. Krizin etkisi olmasaydı, çoğunu da satışa geçirmiş olacaktık. Krizin etkisi biraz olumsuz yansıyor. Buna rağmen bir toparlanma söz konusu. Ürettiğimiz yarı mamul ürünlerle ülkeye yılda 350 milyon dolarlık katma değer sağlıyoruz.'' diye konuştu.

Avrupa'nın İlk 5 Alüminyum Şirketi

Başta İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya olmak üzere 80'e yakın ülkeye yarı mamül sattıklarını söyleyen Özer, 2011 yılında Avrupa'nın ilk 5 alüminyum şirketi arasında yer almayı hedeflediklerini vurguladı. Özer;sözlerini şöyle sürdürdü: "Ambalaj, beyaz eşya, otomotiv ve inşaat sektörlerine ürün veriyoruz. 2011 yılında 210 bin tonluk toplam satış başarmış olacağız. Alüminyum sektöründe otomotiv ve beyaz eşyaya dayalı sektörlerde yüzde 25'e kadar, inşaatta yüzde 15, ambalaj sektöründe yüzde 5'lik, ilk 6 ay ciddi kayıplar söz konusu. İkinci 6 ayda tedbirler ve mevsimsel nedenlerle piyasanın biraz daha toparlanacağını düşünüyoruz. Alüminyum sektöründe ise 2009 yılında en az yüzde 10 etkilenebiliriz diye düşünüyorum. Yurt dışı ile bunu dengelemeye çalışıyoruz.''

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]