Köpekten insana uyuz hastalığı geçer mi?

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, köpekten insana uyuz geçer mi konusunu kaleme alarak şunları yazdı;

Çevremizde sahipli veya sahip yüzlerce köpek görürüz. maalesef sokak köpeklerinde uyuz hastalığı sık görülüyor. Sahipli köpeklerin sahipleri ise uyuz hakkında bilgisi olmadığından çıplak elle ya da köpeğin sahibine temas etmesiyle köpekte uyuz varsa insana geçme ihtimali yüksektir.

Uyuz hastalığı nedir?

Uyuz hastalığı, ektoparazitler ( dış parazit) hastalığıdır. En çok belirtileri ise deride ve kulakta gözükür. İnsanlar genellikle köpeklerde tüy dökümü görünce uyuza yakalandı dense de buna sebebiyet veren birsürü hastalık vardır. Örneğin, mantar, alerji, malassezia pachydermatis, vb. bu tür hastalıkların onlarcası tüy dökümüne neden olmasıyla bilinir. Köpeklerdeki uyuz hastalığı cilt hastalığıdır. Üç çeşidi vardır ( Sarcoptes, demodex, otodeks). Her üçünün etkenleri farklıdır. Fakat aynı hastalığı yaparlar. Sarcoptes ve demodex gövdede deri hastalığı yaparken otodeks kulak hastalığı yapar.

Uyuz olup olmadığımızı nasıl anlarız ?

Uyuz hastalığının erken evrelerinde deride döküntüler, sivilce ( sivrisinek ısırığı ve diğer cilt komplikasyonları ile benzerlik gösterdiği nedeniyle anlaşılmayabilir. ) Uyuz hastalığının diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuk ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz ya da en renginde olabilir.

Uyuz hastalığına yakalananlar ne yapmalı ?

Uyuz hastalığı oldukça bulaşıcıdır ve köpekler arasında enfekte hayvanlarla temas edilmesi halinde doğrudan, kontamine olmuş bölgelerde bulunması ve dolaylı olarak kolayca yayılabilir. Uyuz hastalığı, canlı ve hareketlidir. Temasla bir canlıdan diğer canlıya kolaylıkla geçebilir. Uyuz bir hayvanla temasın ardından uyuz belirtileri yaşıyorsanız o kadar da korkmayın. Yaşadığımız bu çağda biraz uzun süren çok güzel tedavi yöntemleri vardır. Çok geç olmadan uyuz olan kişinin doktoruna, köpeği ise en yakın veteriner hekime götürmesi hastalığının daha fazla yayılmadan kontrol altına alınmasını, tedavi başarı şansını artırmış olacaktır.
7 ay önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]