Karasu'da kışlık yem bezelyesi demonstrasyonu kuruldu

Karasu ilçesinde yem bezelyesi ile ilgili çalışmalar artarak devam ediyor.

Karasu’ya bağlı Limandere Beldesi Balıklı Mevkiinde ve Adatepe köyünde ‘Yem Bezelyesi’ demonstrasyon parselleri kurularak çalışmalara başlandı. Elde edilecek olan sonuçlar ilerleyen zamanlarda düzenlenecek olan tarla günlerinde üreticilerle paylaşılacak.

Karasu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tar-Gel personellerinden Ziraat Mühendisi Erkan Bahat, Ziraat Mühendisi Şenay Filiz ve Ziraat Mühendisi Şehriban Çelik tarafınca Karasu’da kaba ve kaliteli yem bitkisi üretimini arttırmak, ürün çeşitliliğini sağlamak ve aynı zamanda Bakanlık talimatlarına uygun karışımların hazırlanarak ekiminin teşvik edilmesi amacı ile İlçeye bağlı Limandere Beldesi Balıklı Mevkiinde ve Adatepe köyünde ‘Yem Bezelyesi’ demonstrasyon parselleri kuruldu.

Üreticilerin kendilerinin tedarik ettiği tohumlarla oluşturulan demonstrasyon çalışmasında üreticilere her türlü teknik destek personel tarafından verildi.

Yem Bezelyesinin hayvan beslemede önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken yetkililer;

“Dekara 7-20 kilogram bezelye tohumu 3-7 kilogram hububatla karıştırılıp ekilebildiği gibi sade olarak ta ekilebilir. Yeşil ve kuru ot üretimi, otlatmak veya yeşil gübre için yetiştirilir. Tek yıllık bir baklagil yem bitkisidir. Birçok yörede ‘Külür veya kürül’ isimleri ile tarımı yapılmaktadır. Esas olarak otu ve tanesi için yetiştirilir, tüm çiftlik hayvanlarının beslenmesinde başarı ile kullanılır. Tanede protein oranı yüzde 20, yüzde 30 oranında, yüksek, kırıldıktan sonra kaba yemler ile karıştırılabilir. Yem bezelyesi sıcak ve kuraklığa fazla dayanıklı olmayan bir serin iklim bitkisidir. Kar örtüsü olmadan eksi 8 dereceye kadar olan soğuklara dayanır. Yem bezelyesi genelde, fazla toprak seçiciliği olan bitki değildir. Killi kireç içeriği yüksek nötr ya da hafif asidik ve nemli topraklarda iyi gelişme gösterir” dediler.

Kışlık yem bezelyesi tarımının Karasu koşullarında yaygınlaştırılarak, hem tekdüze üretimden kurtulmuş hem de, kaliteli kaba yem açığının samanla karşılandığı ülkemizde var olan yem bitkileri açığına bir nebze katkıda bulunulmuş olacağını anlatan yetkililer yem bezelyesi ile ilgili çalışmaların artarak devam edeceğini ve sonuçların tarla günleri ile üreticilere duyurulacağı bildirildi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]