Karasu ve Kocaali'de RİP'e kapılan 50 kişi kurtarıldı

Büyükşehir Belediyesi’nin kuzey sahillerinde göreve başlayan cankurtaran ekipleri, son 2 haftada kuvvetli fırtına ve yağışta ortaya çıkan RİP akıntıları sebebiyle boğulma tehlikesi geçiren 50’ye yakın kişiyi ölümün kıyısından aldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kuzey sahillerinde ‘hayat nöbetine’ başladı. 15 Haziran’da göreve başlayan ekipler, görev yaptıkları 15 günde zorlu bir mücadele ortaya koydu. Kuvvetli sağanak ve fırtına Karasu, Kocaali ve Kaynarca’da RİP akıntılarının ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle sahillerdeki dalgakıranların orta bölümlerinde kendini gösteren bu akıntılar, Sakarya’da da birçok vatandaşın hayatını tehdit etti. Büyükşehir’in 64 cankurtaranı, 4 jetski ve 1 adet zodiac botla akıntının görüldüğü bölümlerde teyakkuza geçti. Özellikle dalgakıranlar ve çevresinde sürekli olarak su devriyesi yapan ekipler, vatandaşların can güvenliği için pür dikkat çalıştı. Görevin başladığı andan itibaren toplamda 15 günde bu akıntıya kapıldığı fark edilen yaklaşık 50 kişi ölümün kıyısından alındı. Cankurtaranların dikkati sayesinde, denizde sürüklendiği fark edilen ve hemen müdahale edilen vatandaşlardan hiç kayıp verilmedi.

Vatandaşlara önemli uyarı

Yaptığı açıklamada tüm vatandaşları uyaran Büyükşehir Belediyesi, “Kuzey sahillerimizde yürüttüğümüz zorlu görev, hava koşullarının da etkisiyle son 2 haftada ciddi bir çalışma yapmamızı gerektirdi. Alanında profesyonel olan cankurtaranlarımız ve itfaiye görevlilerimiz, amirlerimizin yürüttüğü çalışma sayesinde birçok vatandaşımıza nefes olduk. Önümüzdeki süreçte de kuzeyde 3 ilçemizde de hayat nöbetini büyük bir hassasiyetle sürdüreceğiz. Vatandaşlarımızdan fırtınalı ve sağanak yağışlı havalarda, RİP akıntısının yoğun yaşandığı saatlerde denize girmemelerini istiyoruz. Kayıpsız ve acıların yaşanmadığı bir tatil sezonu için 7/24 görev başındayız” ifadelerini kullandı.

RİP akıntısı (çeken akıntı) nedir?

Rip akıntısı, (veya yanıltıcı bir rip gelgit) olarak adlandırılan bir rip akımı, dalgaların kırıldığı plajların yakınında meydana gelebilen, kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türüdür. Kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak oluşur. Pek çok sahilde rip dalgası kıyıya dik olarak meydana gelir. Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi etrafındaki suyun rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Akıntının üst kısmı, denizin yüzeyine göre kırışıktır. Genellikle okyanus kıyılarındaki sahil bölgelerinde, belirli dip yapısı ve dalga koşullarında oluşan tehlikeli bir akıntıdır. İngilizcede "rip" akıntısı olarak bilinen bu güçlü akıntıların yönü kıyıdan açığa doğrudur. Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çok hızlı bir şekilde hareket eder. Suyun yüzeyine en yakın ve en hızlı olan akıntıdır. Rip akımları sudaki insanlar için tehlikeli olabilir. Bir rip akımına yakalanan ve ne olduğunu anlamayan veya gerekli su becerilerine sahip olmayan yüzücüler panik yapabilir veya doğrudan su akışına karşı yüzmeye çalışarak kendilerini tüketebilirler.

1 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]