Kapı hırsızlığına 73 yıl

Sakarya’da depremzede esnaf için yapılan iş merkezindeki dükkânların kapılarını ve elektrik panolarını çalan sanıklara ağır hapis cezası verildi.

Camili Mahallesi’nde, 27 Ekim 2010 gecesi 10 dükkânın kapılarını çalan U.A.(27) ve T.A.(42), kayıp malzemelerle birlikte yakalandı. Mahkeme, U.A.’yı 73 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırdı. T.A.’ya ise 20 yıl hapis ve mala zarar verme suçundan 24 bin lira para cezası verdi.

Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık U.A., dayısının oğlu F.G.’nin Camili Mahallesi’ndeki bir inşaattan kapı doğramalarını söktüğünü ve bunların alınması gerektiğini kendisine söylediğini ileri sürdü. Suçsuz olduğunu iddia eden sanık olay gününü şöyle anlattı: “Kuzenim bana, ‘Bir hurdacı temin et kapıları istif ettiğim yerden alıp getir. Sana işçilik karşılığı 50 TL vereceğim’ dedi. Ben de teklifi kabul ettim. Diğer sanık T.A.’yı aracıyla ‘demir kapıları taşıyalım’ diye çağırdım. O da kabul etti. Birlikte binaya geldik. Binanın arka tarafında yolun kenarında biriktirilmiş vaziyette 9-10 kapı gördük. T.A. ile kamyonete yükledik. Araçla hareket edip köşeyi döndüğümüzde polisler tarafından yakalandık. Binanın içindeki kapıları biz sökmedik. Binanın içine hiç bakmadım. Bana bu suçu işleten dayımın oğludur.” U.A.’nın avukatı ise müvekkilinin ‘mala zarar verme’ ve ‘işyeri dokunulmazlığını bozma’ suçuna iştirak ettiğine dair hiçbir delilin bulunmadığını, suça konu eşyayı hırsızlık malı olduğunu bilerek olay yerinden almasının söz konusu olmadığını öne sürerek müvekkilinin beraatini istedi. Sanık T.A. ise hırsızlık suçuna iştirak etmediğini aktararak; “İşim gereği hurda malları almak için gittim. Suçlamaları kabul etmiyorum.” diye konuştu.  Sanık İ.K. da eşyaları suça konu olduklarını bilmeden aldığını iddia ederek, şunları söyledi: “Zaten işçi olarak çalışıyorum. Sanık U.A. ve F.A., elektrik panolarını getirdiklerinde ben bu eşyaların suça konu olduklarını bilmeden kendilerinden 20 TL’ye satın aldım.” Mağdur esnaflardan Y.A. da polisin haber vermesi üzerine olaydan haberdar olduğunu vurgulayarak, “İşyerime gittiğimde kalorifer peteklerinin sökülmüş olduğunu, camların kırıldığını, işyerinin talan edildiğini gördüm. Eylemden dolayı mağduriyetim giderilmedi.” diye konuştu.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık U.A.’yı 73 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırdı. T.A. ise 20 yıl hapis ve mala zarar verme suçundan 24 bin lira para cezasına çarptırıldı. T.A.’nın sabıkasız oluşu kişisel ve sosyal durumu ile bir fırsat daha tanınması halinde ıslah olarak topluma iyi halli vatandaş olarak kazandırılması mümkün kimselerden olduğuna kanaat getiren mahkeme, sanığın konut dokunulmazlığını bozma suçundan aldığı 20 yıl hapis cezasını erteledi. Sanığın hırsızlık suçundan aldığı ceza ise ertelenmedi. Binanın elektrik panolarını çalan F.G., 4 yıl mahkumiyet cezasına, çalıntı eşyaları satın alan İ.K. da 5 ay hapis ve 500 TL para cezasına çarptırıldı. Hapis cezası ertelenen İ.K.’nın 5 yıl denetime tabi tutulması kararlaştırıldı. Dava, Yargıtay’a temyize gönderildi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]