Kapatılan derneğin üyeleri hakim karşısında

 Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 6'sı tutuklu 44 sanık, hakim karşısına çıktı.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan ilk duruşmaya, 4 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Ayrıca 2 sanık duruşmaya, tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) katıldı.

Kimlik tespitinin yapılması ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen iddianamenin özetinin okunmasının ardından tutuklu sanıklar savunmalarını yaptı.

Sanık Ali D., savunmasında, polis memuru olduğunu, 2010-2013 yıllarında Kocaali'de görev yaptığını söyledi.

2013 yılında Şanlıurfa'ya tayin olduğunu, 4 yıldan bu yana Sakarya'ya gelmediğini, yapıyla irtibatının olmadığını belirterek, "anayasayı ihlal" suçlamasını kabul etmediğini dile getirdi.

Sanık, polis okulunu kazanmadan önce bu yapıyla ilgili bilgi ve irtibatının olmadığını, 2008 yılında polis okulunu kazandığını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Henüz okula gitmeden bu yapıdan birileri beni aramaya başladı. Arayan kişiler, 'Diyarbakır doğu bölgesi, seni karşılayacağız, sana sahip çıkacağız.' dediler. Ben ilk etapta kabul etmedim. O tarihlerde Diyarbakır'da polis aracına bombalı saldırı olmuştu. Yine aramaya devam ettiler, ısrarları üzerine kabul ettim. İlk 3-4 ay hiçbir yere gitmedim, daha sonra çaya davet ettiler. Kimi zaman iki haftada bir kimi zaman da ayda bir çay sohbetlerine katılıyordum. Kimi zaman kafede kimi zaman bir evde toplanıyorduk, namaz kılıyorduk, dini sohbetler yapıyorduk, Fetullah Gülen'in vaazlarını dinliyorduk. Okul bitinceye kadar 2 yıl devam etti." diye konuştu.

Okul bitince Kocaali'ye tayininin çıktığını, bir arkadaşının Karasu'da ev olduğunu, orada kalabileceğini söylemesi üzerine burada Aydın isimli kişiyle yaşamaya başladığını ifade eden sanık, "Şanlıurfa'ya tayin olana kadar sohbetlere devam ettik. Çalıştığım polis karakolunda herhangi bir gruplaşma ve eylemde bulunmadım." dedi.

Sanık, 2013 Haziran ayında evlendiğini, eşinin bu yapıyı istemediğini, aynı yıl Şanlıurfa'ya tayin olduğunu ifade ederek, "Şanlıurfa'ya gidince bu yapıla ilişkimi kestim, bunlarla işim olmadı. Ayrıca İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü kadrosuna girmek için sınava girdim. Fakat sınavda başarılı olmama rağmen beni elediler. Onlardan olsaydım beni alırlardı." ifadesini kullandı.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen sanık, tahliyesini ve beraatını istedi.



- "Derneğin kurucu üyesiyim"

Sanık Tayyar S. de öğretmen olduğunu, Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği'ni 2006 yılında kurduklarını, kendisinin de kurucu üye olduğunu söyledi.

2006-2012 yılları arasında dernek başkanlığı yaptığını 2012'de tayininin çıktığını belirten sanık, "Bu dernek yardım amaçlı kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Dernek binasında gündem ve yardımlarla ilgili sohbetler yapılıyordu, bazen Kur'an-ı Kerim okunuyordu. Fetullah Gülen'in kitapları okunmuyordu, kasetlerinin izlendiğini görmedim." dedi.

Sanık, herhangi bir şekilde kurban derisi veya başkaca bir bağış toplamadığını dile getirerek, "2013'den önce Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisi aboneliğim vardı. 17-25 Aralık'tan sonra aboneliğimi sonlandırdım." şeklinde konuştu.

Hakkındaki suçlamaları reddeden sanık, tahliyesini ve beraatını talep etti.

Diğer sanıklar da savunmalarında, suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini ve beraatlarını istedi.

Söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını belirterek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.



- İddianameden

İddianamede, Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kapatılan, aralarında Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği üyesi öğretmen, esnaf ve çiftçiler ile 4 emniyet mensubunun da bulunduğu 44 sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede ayrıca emniyet mensubu sanıklar hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin 23 Temmuz 2016'da KHK ile FETÖ/PDY ile bağlantısı ve irtibatı nedeniyle kapatıldığı ve dernekte arama yapıldığı belirtilen iddianamede, aramada FETÖ/PDY'nin finans ayağında bulunan, örgütün adam kazanma ve propaganda amacıyla kullandığı birçok kitap, dergi, gazete ve doküman ele geçirildiği kaydedildi.

İddianamede, Kocaali ilçesine ait 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimine ilişkin sandık sonuç tutanaklarının ele geçirilmesiyle derneğin kuruluş amacı dışında faaliyette bulunduğunun belirlendiği belirtilerek, sanıkların eylem, strateji ve amacı doğrultusunda "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü" ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağlantı içerisinde bulundukları ve bu şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olarak üzerilerine atılı suçları işlediklerinin anlaşıldığı belirtildi.
 Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 6'sı tutuklu 44 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 4 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Dün tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) duruşmaya katılan ve savunmalarını yapan 2 sanık bugünkü duruşmaya katılmadı.

Söz verilen tutuksuz sanık öğretmen İ.E, savunmasında, 2007-2013 yıllarında Kocaali'de görev yaptığını söyledi.

2008 yılında öğretmenler günü kutlaması için derneğe davet edildiğini belirten sanık İ.E, "İlçe eşrafınca bu dernek takdir ediliyordu, ben de katılmamak için bir mahsur görmedim, derneğe 2008'de sözlü üye oldum. Daha doğrusu üyelik için form düzenlenmedi dolayısıyla bir yere imza atmadım, aidat ödemedim. Herhangi bir bağış yapmadım. Halka açık olan kutlu doğum haftası, öğretmenler günü gibi etkinliğe katıldım. Ara sıra dernek toplantılarına katıldım. Bu toplantılarda kesinlikle Fetullah Gülen'in videosu izletilmiyor, kitapları okutulmuyordu. Yalnız bir kere kutlu doğum haftası programında Fetullah Gülen'in videosunu izlettirdiler." şeklinde konuştu.

Sanık İ.E, 2008-2013 yılları arasında Zaman gazetesi abonesi olduğunu dile getirerek, "2013 yılına kadar da Sızıntı Dergisine aboneliğim vardır. 2014 yılında gazete ve dergi aboneliğimi yayın çizgisini benimsemediğimden dolayı kendi rızamla sonlandırdım." dedi.

"FETÖ silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasını kabul etmediğini belirten sanık İ.E, beraatını talep etti.

Diğer tutuksuz sanık M.A. da savunmasında, 15 Temmuz'da Kocaali İlçe Emniyet Amirliğinde görev yaptığını söyledi.

Mesaisi bitince kayınpederinin evine gittiğini, darbe girişimini burada öğrendiğini belirten sanık M.A, "Talimat üzerine görev yerime gittim. Kalabalık toplanmıştı. Kaymakam, belediye başkanı, emniyet amiri ve bir kısım polisle meydanda sabaha kadar bekledik. Benim kesinlikle darbe teşebbüsünden haberim yoktu. Tam aksine önlemek için görev yaptım." diye konuştu.

Hakkındaki "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasını kabul etmeyen sanık M.A, beraatını talep etti.

Diğer tutuksuz sanıklar da savunmalarında, suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlarını istedi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kapatılan, aralarında Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği üyesi öğretmen, esnaf ve çiftçiler ile 4 emniyet mensubunun da bulunduğu 44 sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede ayrıca emniyet mensubu sanıklar hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin 23 Temmuz 2016'da KHK ile FETÖ/PDY ile bağlantısı ve irtibatı nedeniyle kapatıldığı ve dernekte arama yapıldığı belirtilen iddianamede, aramada FETÖ/PDY'nin finans ayağında bulunan, örgütün adam kazanma ve propaganda amacıyla kullandığı birçok kitap, dergi, gazete ve doküman ele geçirildiği kaydedildi.

İddianamede, Kocaali ilçesine ait 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimine ilişkin sandık sonuç tutanaklarının ele geçirilmesiyle derneğin kuruluş amacı dışında faaliyette bulunduğunun belirlendiği belirtilerek, sanıkların eylem, strateji ve amacı doğrultusunda "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü" ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağlantı içerisinde bulundukları ve bu şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olarak üzerilerine atılı suçları işlediklerinin anlaşıldığı kaydedildi
 Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 6'sı tutuklu 44 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 4 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Söz verilen tutuksuz sanık öğretmen M.S.Ü, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneğine üye olduğunu ve derneğin gündemlerine ilişkin düzenlenen toplantılara katıldığını söyledi.

M.S.Ü, 2003 yılında Bank Asya'da hesap açtığını belirterek, 17-25 Aralık sürecinden sonra talimatla para yatırmadığını savundu.

Diğer tutuksuz sanıklardan esnaf M.K, aynı davada tutuksuz yargılanan ağabeyi Y.K ile Kocaali'de esnaflık yaptığını ancak 8 ay önce iflas ettiğini kaydetti.

Derneğe üye olduğunu hatırlamadığını öne süren M.K, dernek binasına çay içmeye dahi gitmediğini iddia etti.

İlçede esnaflık yaptığı zamanlarda kendisine gelen gazete dağıtıcısı vasıtasıyla Zaman gazetesine ve Sızıntı dergisine abone olduğuna anlatan M.K, "17-25 Aralık sürecinden sonra tepki gösterdim. Aboneliklerimi iptal ettirdim. Buna rağmen gazete ve dergi gelmeye devam etti. Parasını istemeye geldiler vermedim. Böyle birkaç ay devam etti sonra kesildi." diye konuştu.

Dernek üyesi diğer tutuksuz sanıklardan öğretmen M.T. ise 2006 yılında Kocaali'ye geldiğini ve iki yıl sonra Bursa'ya tayin olduğunu, sonrasında da ilçeye hiç uğramadığını anlattı.

Derneğin halka açık olarak gerçekleştirilen kutlu doğum haftası etkinliklerine ve öğretmenler günü faaliyetlerine katıldığını belirten M.T, 2014 Ocak'ta özlük haklarının daha iyi savunulması için Aktif-Sen'e üye olduğunu aktardı.

Üzerine atılı suçlamaları reddeden M.T, FETÖ'nün terör örgütü olduğunu kabul ettiğini belirterek, beraatini talep etti.

Diğer tutuksuz sanıklar da savunmalarında, suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kapatılan, aralarında Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği üyesi öğretmen, esnaf ve çiftçiler ile 4 eski emniyet mensubunun da bulunduğu 44 sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede ayrıca emniyet mensubu sanıklar hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneğinin 23 Temmuz 2016'da KHK ile FETÖ/PDY ile bağlantısı ve irtibatı nedeniyle kapatıldığı ve dernekte arama yapıldığı belirtilen iddianamede, aramada FETÖ/PDY'nin finans ayağında bulunan, örgütün adam kazanma ve propaganda amacıyla kullandığı birçok kitap, dergi, gazete ve doküman ele geçirildiği kaydedildi.

İddianamede, Kocaali ilçesine ait 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimine ilişkin sandık sonuç tutanaklarının ele geçirilmesiyle derneğin kuruluş amacı dışında faaliyette bulunduğunun belirlendiği belirtilerek, sanıkların eylem, strateji ve amacı doğrultusunda "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü" ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağlantı içerisinde bulundukları ve bu şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olarak üzerilerine atılı suçları işlediklerinin anlaşıldığı ifade edildi.
Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 6'sı tutuklu 44 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, 4 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Sanık savunmalarının tamamlandığı duruşmada, tanıkların beyanları alındı.

Tanık M.A, sanıklar arasında yer alan polisleri tanıdığını söyledi.

20 yıllık polis memuru olduğunu 12 seneden beri Kocaali ilçe Emniyet Amirliğinde çalıştığını belirten M.A, "Sanıklardan Hasan Dede ve Ali Duru TOKİ konutlarında oturuyorlardı. Ben bizzat bu şahısların Karasu ilçesinde iddia edilen evde sohbet toplantılarına katıldıklarını hiç görmedim ancak H.Y, karakolun içerisindeki konuşma sırasında kendisinin sohbetlere davet edildiğini, bir kere gittiğini, tutumlarını beğenmediği için bir daha gitmediğini söyledi, kim tarafından davet edildiğini söylemedi." diye konuştu.

M.A, karakolda gruplaşma ve kayırmalar olduğunu, bazı polislerin kayrıldığını dile getirerek, karakolda genellikle STV ve Bugün TV kanallarının izlendiğini kaydetti.

Daha sonra söz alan sanık avukatları, tanık beyanlarından aleyhte olan hususları ve suçlamaları kabul etmediklerini, müvekkillerinin savunmalarına katıldığını belirterek, tahliye ve beraatlarını istedi.

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasını talep etti.

 Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, "ByLock" yazışma içeriğinin İl Emniyet Müdürlüğünden istenmesi için müzekkere yazılmasına, 3 sanığın tutukluluk halinin devamına, 3 sanığın ise adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kapatılan, aralarında Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği üyesi öğretmen, esnaf ve çiftçiler ile 4 eski emniyet mensubunun da bulunduğu 44 sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede ayrıca emniyet mensubu sanıklar hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneğinin 23 Temmuz 2016'da KHK ile FETÖ/PDY ile bağlantısı ve irtibatı nedeniyle kapatıldığı ve dernekte arama yapıldığı belirtilen iddianamede, aramada FETÖ/PDY'nin finans ayağında bulunan, örgütün adam kazanma ve propaganda amacıyla kullandığı birçok kitap, dergi, gazete ve doküman ele geçirildiği kaydedildi.

İddianamede, Kocaali ilçesine ait 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimine ilişkin sandık sonuç tutanaklarının ele geçirilmesiyle derneğin kuruluş amacı dışında faaliyette bulunduğunun belirlendiği belirtilerek, sanıkların eylem, strateji ve amacı doğrultusunda "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü" ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağlantı içerisinde bulundukları ve bu şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olarak üzerilerine atılı suçları işlediklerinin anlaşıldığı ifade edildi.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]