Kalp Hastalarına Bayramlık Öneriler!

Kurban Bayramı hepimizin hem dini bir bayram olarak hem de toplumsal geleneklerimiz açısından coşku ile kutladığımız bir zaman dilimini oluşturuyor.

Bu bayramın toplumsal birlik ve beraberliğimizin pekiştirilmesi, aile ve komşuluk bağlarının güçlendirilmesi, yoksullara yardım yapılması gibi güzel özelliklerinin yanısıra bir diğer yönü de genellikle farklı bir beslenme düzenine yol açmasından kaynaklanıyorı. 

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Norgaz kalp  hastalarına bayramda sağlıklarını korumaları konusunda şu önerilerde bulundu:

YAĞLI KOYUN ETİ VE SAKATATI ABARTMAYIN

Geleneksel olarak bayram sofralarında yoğun kırmızı et ve hayvansal gıda tüketiminin miktarı artıyor. Kalp damar sağlığı açısından kolesterolden zengin besinlerin fazlaca tüketilmesi bir risk faktörü oluşturuyor. Özellikle yağlı koyun eti, işkembe, böbrek, ciğer gibi sakatatlar kolesterolden zengin besinler olma özelliğini taşıyor. Öte yandan normal zamanlarda tüketmediğiniz ancak bayram nedeniyle yediğiniz ağır yağlı yemekleri fazlaca tüketmek ciddi kalp yetmezliği veya yüksek tansiyon bulunan hastalarda, hastalığın seyrinde ani kötüleşmeye yol açıyor.

ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI NE YAPMALI?

Bayramda dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise özellikle şeker hastalarının tatlılardan, tansiyon hastalarının da tuzlulardan uzak kalması. Ayrıca protein kısıtlaması gereken böbrek hastalarının ve kırmızı et yememesi gereken gut hastalarının da perhizlerini bozmamaları gerekiyor.

www.acibadem.com.tr

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]