Kalp Hastaları Kurban Bayramında Aman Dikkat!

KALP HASTALARI KURBAN BAYRAMINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kurban bayramı hepimizin hem dini bir bayram olarak hem de toplumsal geleneklerimiz açısından coşku ile kutladığımız bir zaman dilimini oluşturmakta.
Bu bayramıntoplumsal birlik ve beraberliğimizin pekiştirilmesi, aile ve komşuluk bağlarının güçlendirilmesi, yoksullara yardım yapılması gibi güzel özelliklerinin yanı sıra bir diğer yönü de genellikle farklı bir beslenme düzenine yol açması.

KURBAN BAYRAMINDA KALP SAĞLIĞI AÇISINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Geleneksel olarak bayram sofralarında yoğun kırmızı et ve hayvansal gıda tüketimi olması bilinen bir gerçek. Kalp damar sağlığı açısından baktığımızda kollesterolden zengin besinlerin fazlaca tüketilmesinin bir risk faktörü olduğunu biliyoruz.
Özellikle yağlı koyun eti, işkembe, böbrek, ciğer gibi sakatatlar kollesterolden zengin besinler. Öte yandan alışık olmadığımız ağır yağlı yemekleri fazlaca miktarda tüketmenin de bilhassa zeminde ciddi kalp yetmezliği veya yüksek tansiyon bulunan hastalarda hastalığın seyrinde ani kötüleşmeye yol açabileceği de malumumuz.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

O halde rahat ve huzurlu bir bayram geçirmek ve bayramda sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için bazı noktalara dikkat etmeliyiz. Bunların başında her zaman olduğu gibi bilinçli ve sağlıklı beslenme alışkanlığımızı bayramda da bozmamak geliyor. Elbette bayram günlerinde, bayramın özelliği olan et ürünlerini yiyebiliriz, ancak ölçüyü kaçırmamak kaydıyla!
Belki bu birkaç günde her zamankinden daha fazla et tüketeceğiz. Ama karnımızı tıka basa doldurmaktan kaçınır, mutlaka et yemekleri yanında sebze ve salata gibi bitkisel gıdaları da ihmal etmez ve sakatat ürünlerini hani eskilerin dediği gibi sadece "nefsi köreltmek" adına tadımlık olarak tüketirsek kalp sağlığımızı da riske etmemiş oluruz. Unutmayalım ki ülkemizde yoksulluk sebebiyle çok nadir et tüketebilen bir çok insan mevcut. Eğer biz de kestiğimiz kurban etlerinin çoğunu bu şekilde değerlendirirsek hem bayramın manevi tadını daha fazla alır hem de sağlığımızı bozarak kendi ağız tadımızı kaçırmamış oluruz.

ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI NE YAPMALI?

Bayramda dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise özellikle şeker hastalarının tatlılardan, tansiyon hastalarının da tuzlulardan uzak kalması. Ayrıca protein kısıtlaması gereken böbrek hastalarının ve kırmızı et yememesi gereken gut hastalarının da perhizlerini bozmamaları gerekiyor. Bu hususlara da dikkat ederek mutlu ve sağlıklı bir bayram geçirmenizi dilerim.

Doç Dr Tuğrul Norgaz Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]