İtilaf Devletleri Savaşta Kimyasal Silah mı Kullandı?

Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Mustafa Budak, İtilaf Devletleri'nin Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı askerlerine karşı kimyasal silah kullandığını söyledi.

Çanakkale Zaferi yıldönümü sebebiyle Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından Kültür ve Kongre Merkezi'nde 'Bir Başka Açıdan Çanakkale Zaferi' konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Budak, Çanakkale'de İtilaf Devletleri'nin kimyasal maddeler içeren domdom kurşunu kullandığını vurguladı. Hastanelerde tedavi gören yaralı Osmanlı askerinin bacağından domdom kurşunu çıkarıldığının kayıtlara geçtiğini ifade eden Budak, yapılan incelemede bu kurşunun zehirli kimyasal maddeler içerdiğini belirtti.

Domdom Kurşunu Kullanmışlar

Budak şunları kaydetti: ''Lahey Sözleşmeleri'ne aykırı olarak İtilaf Devletleri Çanakkale muhabereler sırasında yasak olan domdom kurşununu da kullandıklarını görüyoruz. Domdom kurşunu konusunda belgelerde domdom kurşunu yarasının çok kötü koktuğu belirtilmektedir. Bu da savaşta kimyevi bir maddenin kullanıldığnı göstermiştir. Çanakkale muhabereleri sırasında boğucu gazların İtilaf Devletleri'nce kullanıldığı da vakidir. Kullanılan boğucu gaz doğrudan öldürme amaçlı kullanılmıştır. İtilaf Devletleri Lahey Sözleşmeleri'ne aykırı olarak savaş masumiyeti hükmündeki hastanelere saldırmış, sivil yerleşim merkezleri bombalamışlar, domdom kurşunu kullanmışlar, zengin kimyevi bomba kurşunu kullanmışlardır. Sivil yerleşim bölgeleri ve askerler üzerine boğucu gaz da kullandıklarını biliyoruz. İsrailli bir öğretim üyesi İngilizler'in Çanakkale muhaberelerinde Gelibolu'ya 4 bin 600 küp kimyasal gaz sevkiyatı yaptığını iddia ediyor. İngiliz askerlerinin korunmaları için de 50 bin gaz maskesi gönderdiğini söylüyor.''


Ermeniler Arkamızdan Vurdular


Çanakkale Savaşı sırasında Anadolu'daki Ermeniler'in de çeşitli eylemlere giriştiklerini ifade eden Budak, Ermenilerin bütün uyarılara rağmen Müslümanları öldürmeyi sürdürdüğünü hatırlattı. 20 Nisan 1915 yılında Ermenilerin büyük direniş olarak adlandırdıkları Van isyanını gerçekleştirdiğini hatırlatan Budak, "11 Mayıs'ta Ruslar isyanın sonucunda Van'ı işgal etmiş ve 80 bin Müslüman hayatını kaybetmiştir. Osmanlı Devleti'nin Çanakkale harekatına başladığı dönemde Anadolu'daki bu olaylarla da mücadele etmek zorundaydı. Bunu da akıldan çıkarmamak gerekiyor'' diye konuştu.

Çanakkale Zaferi'nin 1. Dünya Savaşı'nın iki yıl uzamasına yol açtığını kaydeden Budak, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Boğazı geçemeyince Rusya yardım alamamış, siyasi ve sosyal karmaşa 1917'de Rusya'da Bolşevik İhtilali'ne neden olmuştur. Çanakkale muharebeleri o güne kadar askeri anlamda başarılı olmasına rağmen, Mustafa Kemal Paşa'nın kendisini göstermesine vesile olmuştur. Çanakkale muhaberelerinde zaferi getiren ruh 4 yıl sonra başlayacak olan milli mücadeleyi gerçekleştirecek ve başarıya götürecek aynı ruhtur'' diye konuştu

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]