İsmet Aksoy, Şeker Fabrikası'yla ilgili konuştu

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi İsmet Aksoy, Şeker Fabrikası ile ilgili bir kez daha konuştu.

Daha evvel fabrikanın kendilerine teslim edilmesi halinde çok kısa zamanda fabrikayı kapatılmaktan kurtaracaklarını iddia eden Aksoy, bugün yaptığı yazılı açıklamada Başbakan\'ın şeker ile ilgili sözlerini değerlendirdi:

"Bundan 7 ay önce şeker fabrikalarının özelleştirilmesini iptal eden Başbakan Erdoğan, geçen sürede ABD’nin küresel gıda şirketi olan NBŞ’ci Cargill’e yönelik büyük bir jest yaptı. Kızılcahamam kampında, şeker fabrikalarının zarar ettiği ve halkın şekeri pahalıya tükettiğini iddia ederek, şeker fabrikalarının özelleştirileceğini dile getiren Erdoğan\'ın bu açıklamayı ABD ziyareti öncesi yapmasını manidar buluyoruz. Üstelik hazineden şeker fabrikalarını sübvanse ediyoruz demeleri de külliyen yanlıştır. Söylesinler bakalım Adapazarı şeker fabrikasına hükumetleri zamanında hangi yılda kaç para vermişler. Sayın Başbakan yanıltılıyor. Erdoğan’ın “Fabrikalar özelleştirilirse şeker fiyatları ucuzlar” şeklindeki açıklaması akıllara Cargill Gıda’nın Türkiye Murahhas Azası Mustafa Sayınataç’ın, “Türkiye’de şeker fiyatları yüksek” sözlerini getirmiştir."

Piyasa, ABD’li Cargıll’e Teslim Edilecek

"Gelinen noktada şeker fabrikaları; ‘zarar ediyor’,  ‘fabrikanın zararları Hazine tarafından sübvanse ediliyor’ gibi cümlelerin hiçbiri gerçeği ifade etmiyor diyen Aksoy, şeker fabrikalarını ne yapıp ne edip özelleştirerek Türkiye’nin pancar üretiminden elini çekmesini isteyen güçler, bu iftiralarla fabrikalara yıllardır saldırıyorlar. Bu küresel gücün Türkiye’de şeker piyasasını tamamen eline geçirebilmesi için fabrikaların bir şekilde özelleştirilmesi gerekiyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda 25 şeker fabrikasının 18–20 tanesi kapanacak. Bunların içinde Adapazarı şeker fabrikası da var. Bu fabrikaların kapanması demek, Türkiye’nin artık pancar üretiminde söz sahibi olmaması anlamına geliyor. Maliyetleri düşük, kârlılığı yüksek 5–6 fabrikada pancardan şeker üretimi devam edecek ancak piyasanın kontrolü tamamen mısır nişastasından yapılan NBŞ, yani tatlandırıcıların kontrolüne geçmiş olacak. Bu pazar ise şu anda ABD’li küresel gıda devi olan Cargill’in kontrolünde. Yani  ‘halka daha ucuz şeker yedirilecek’ iddiasıyla fabrikalar özelleştirilerek, şeker piyasası tamamen ABD’li Cargill firmasına teslim edilmiş olacak." Dedi

Oyunun Kareleri Tamamlandı

İsmet Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü; "Geçtiğimiz haftalarda Şeker Kanun Tasarısı Meclis’e gönderilmişti. Bu kanun tasarısında doğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon insanın ekmek yediği şeker pancarını yok etmek, ABD’li Cargill’in hâkim olduğu nişasta bazlı şekerin (NBŞ) pazar payını ise daha da artırmak için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştü. Tasarının hemen ardından Başbakan Erdoğan’dan da, “Halkımız şekeri pahalıya tüketiyor. Özel sektör devreye girerse fiyatlar epeyce düşecek” şeklinde bir açıklama gelmesiyle şekerdeki büyük oyunun kareleri tamamlanmış oldu. Bu oyunun içinde yerli pancar üreticimiz, şeker işçimiz, tarlada çapa yaparak aile geçimine destek veren annelerimiz, bacılarımız, traktörü ile yaptığı taşımadan dolayı geçimini sağlayan köylümüz yok. Kim var? Tatlandırıcılar yani NBŞ’ciler var." Dedi.

İsmet Aksoy; Başbakan Tayyip Erdoğan\'ın  16 Mayıs’ta ABD’ye yapacağı ziyaret öncesinde ABD’nin küresel gıda şirketi olan Cargill’i sevindirecek büyük bir müjde verdiğini söyledi. Kızılcahamam kampında devletin şekerden elini çekmesi gerektiğini belirterek şeker fabrikalarının özelleştirileceğinin mesajını veren Erdoğan, fabrikaların özelleştirilmesine karşı çıkan milletvekillerini de ‘itiraz etmeyin’ diye uyardı. Satılan 10 şeker fabrikasının özelleştirme ihalesini geçtiğimiz yıl Ekim ayında iptal eden Erdoğan’ın 7 ayda çark ederek fabrikaların özelleştirileceğine yönelik açıklama yapması dikkat çekti. Bu açıklamanın da ABD ziyareti öncesi gelmesi buradaki politika değişikliğini daha da manidar kılıyor.sayın başbakan  geçmişte NATO\'nun ne işi var Libya\'da deyip te çark ettiği gibi bugünde şeker konusunda çark etmesi acaba başbakanı bazı konularda baskıya mı maruz kalıyor diye bizi şüphelendiriyor." dedi

Fabrikalara Yıllardır Saldırıyorlar

Saadet partisi genel idare kurulu üyesi İsmet Aksoy, daha sonra şu bilgileri verdi: "Şimdi gelinen noktada şeker fabrikaları; ‘zarar ediyor’, ‘halkımız pahalı şeker tüketiyor’, ‘fabrikanın zararları Hazine tarafından sübvanse ediliyor’ ve ‘fabrikalar özelleştirilirse şeker fiyatları ucuzlar’ gibi cümlelerin hiç biri gerçeği ifade etmiyor. Şeker fabrikalarını ne yapıp ne edip özelleştirerek Türkiye’nin pancar üretiminden elini çekmesini isteyen güçler, bu iftiralarla fabrikalara yıllardır saldırıyorlar. Bu küresel güç, Türkiye’de şeker piyasasını tamamen eline geçirebilmesi için fabrikaların bir şekilde özelleştirilmesi gerekiyor."

Fabrikalar Hazineden Tek Bir Kuruş Ödenek Almıyor

Bir diğer konu ise, fabrikaların zararlarının hazine tarafından sübvanse edildiği iddiası. Bu iddia büyük bir kuyruklu yalanı oluşturuyor. Fabrikalar 2000 yılından buyana Hazine’den tek bir kuruş almadan kendi yağı ile kavruluyor.

Ucuz Şeker Yalanı

Fabrikalar özelleştirilirse şeker fiyatları düşer iddiası ise gerçekle bir alakası bulunmuyor. Bugün dünya şeker fiyatları kamış şekerine göre belirleniyor. Kamış şekerinin maliyetleri de pancar şekerine göre düşük olduğu için fiyatlar da ona göre oluşuyor. Şeker kamışına göre belirlenen dünya fiyatlarını Türkiye’deki şeker pancarı ile karşılaştırmak sapla samanı karıştırmaktan başka bir anlam ifade etmez. Diğer yandan Türkiye’de şeker fiyatları pancar üretiminde söz sahibi olan Fransa, İngiltere, Hollanda ve Polonya gibi ülkelerle karşılaştırıldığında bir birine çok yakın olduğu görülecektir.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]