Helikopterlerin Bakımı Kâğıt Üstünde Yapılmış

Trafikten bunalan ünlü işadamlarının seyahatlerinde helikopteri tercih etmesi, sektöre yönelik denetimleri artırdı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yaptığı incelemelerde tüyler ürperten bir olayla karşılaştı.

Birçok firmaya hizmet veren Güneydoğu Havacılık şirketinin, yapılmamış bakımları yapılmış gibi göstererek helikopterleri uçurduğu ortaya çıktı. Bunun özerine şirketin bakım yetkisi iptal edildi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Ankara'da faaliyet gösteren Güneydoğu Havacılık şirketine yönelik yaptığı rutin denetimde, insanın kanını donduran bir olayla karşılaştı.

Denetimde, havacılık şirketinin, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Garanti Bankası ve Hattat Holding'e ait helikopterlerin, yapmadığı bakımlarını, yapılmış gibi göstererek uçurduğu ortaya çıkarıldı. Bunun üzerine söz konusu havacılık şirketinin tüm uçuşları genel müdürlük tarafından durduruldu. Şirketin, bakım yetkisi de iptal edildi. SHGM, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, "Güneydoğu Havacılık" şirketinin işlettiği toplam 8 helikopterin hiçbirine uçuş izni verilmemesini istedi.

Güneydoğu Havacılık şirketiyle ilgili iddiaları Büyükşehir Belediyesi de mercek altına aldı. Büyükşehir Belediyesi Basın Koordinatörü Avni Kavlak, konuyu inceleyeceklerini belirterek, "Önemli bir konu. İlgili birimimiz konuyu derinlemesine inceliyor. Sözleşme şartlarını inceliyoruz. Ona göre hareket edilecek." dedi. Güneydoğu Havacılık şirketinin sahibi Hasan Sarıdağ ise suçlamaları kabul etmiyor. İstanbul'da uçuş halindeki helikopterin bakımının Ankara'da yapılmış gibi gösterildiği iddiasının doğru olmadığını savunuyor.

 "Biz, helikopterin bakımını Ankara'da değil İstanbul'da yaptık." diyen Sarıdağ, "Olay, iddia edildiği gibi değil. Gerçeği ortaya koyacak evraklarımızı da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ilettik. Tüm eksiklerimizi tamamlayarak genel müdürlüğe verdik. Gerekli incelemeleri müteakip uçuşlarımızın açılacağını ve bakım yetkimizin geri verileceğini bekliyoruz. Hafta sonuna kadar uçuşlarımızın açılacağını düşünüyoruz." dedi.

Yetkisiz Personel İle Denetim Yapıldı

Güneydoğu Havacılık şirketinin uçuşlarının durdurulması ve bakım yetkisinin elinden alınmasıyla ilgili süreç şöyle gelişti: SHGM, 4 Haziran 2009'da Güneydoğu Havacılık şirketine yönelik rutin bir denetim yaptı. Denetim sırasında, helikopter bakımlarının yetkisiz personel tarafından yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine şirketin bakım yetkisi askıya alındı ve eksikliklerin giderilmesi için süre verildi. Şirket, bu süre içinde, yetkisiz personeli eğitiminden geçirerek ilk eksikliği giderdi. Ardından da helikopterlerin bakımlarını yeniden yaptı. Bunun üzerine, SHGM askıya aldığı yetkiyi şirkete geri verdi.

Ancak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü işin peşini bırakmadı. 30 Aralık günü Güneydoğu Havacılık şirketine, ani bir baskın düzenledi. Denetimde ciddi bulgulara ulaşılırken şirketin, yapılmamış bakımları yapmış gibi gösterdiği ortaya çıktı. Ayrıca helikopterde bakım gecikmesi yaşandığı da tespit edildi. Bunun üzerine, şirketin bakım yetkisi elinden alındı. Uçuşları da durduruldu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]