Haşere İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?

Sıcak havaların gelmesiyle beraber bahar aylarının kendini iyiden iyiye hissettirdiği zamanlar her ne kadar çoğumuzda ufak ve tatlı bir heyecana sebep olsa da bu aynı zamanda haşerelerinde habercisidir. Evlerimizde, iş yerlerimizde ve hemen hemen birçok yaşam alanında sıkça rastladığımız bu canlılar bizleri rahatsız etmekle kalmayıp getirdikleri hastalık yapıcı mikroplarla aynı zamanda sağlığımızı da tehdit etmektedirler. Bu yüzden birçoğumuz haşere ilaçlama şirketlerine başvurarak ilaçlama ile bu sorundan kurtulmayı amaçlarız. Haşere ilaçlamada şirketler her zaman aynı yöntemi kullanmazlar. Haşerelerin türü, sayısı ve bulundukları alana göre ilaçlama yöntemleride değişiklik gösterir. Peki nedir bu haşere ilaçlama yöntemleri?
  • Kokulu Uygulama Yöntemi


Bu yöntem haşerelerin özel olarak hassas oldukları kokuları taklit ederek haşereleri ortamdan uzaklaştırmak veya öldürmek için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle tahta kurusu, pire, toz akarı vb. zor ölen haşerelerin ve parazitlerin yoğun olduğu bölgelerde etkilidir.
Bu yöntem hızlı sonuç veren bir yöntemdir. Kullanılan kimyasallar kısa zamanda haşerelere etki ederek daha kolay bir şekilde haşerelerden kurtulma olanağı sağlar. 

Kokusuz uygulama yöntemi uygulanan yapı veya konut ilacın etki etmesi içim bir süre kapalı kalmalıdır. Bu süre 1 gece ile 3 saat arasında değişmekle beraber böceğin türüde bekleme süresinde büyük rol oynar. İlaçlanan yapı kapatıldıktan sonra kesinlikle içerde birinin bulunmaması gereklidir.
Bekleme süresi bittikten sonra ilaçlanan yapı, 2 veya 3 saat boyunca havalandırılmalıdır. 

  • Kokusuz Uygulama Yöntemi


Bu yöntem genellikle iş yerleri veya ofisler gibi kapatılması istenilmeyen yerlerde uygulanan bir haşere ilaçlama yöntemidir. Genellikle püskürtme yoluyla yapılan bu ilaçlama türü sıvı ilaç püskürtme vb. yötemlerle uygulanır. Bu yöntemin kullanıldığı konutların kapatılmasına veya konut sakinlerinin yerlerini terk etmelerine gerek yoktur. 

Yöntem uygulanırken mutfakta veya evin herhangi bir yerinde bulunan yiyecek, içecek benzeri gıdaların kapatılaması veya ilaçlanacak bölgeden uzaklaştırılarak üzerine ilaç gelmesinin önüne geçilmelidir. Hepimizin bildiği  üzeri böcek ilaçları insan sağlığı üzerinde kötü etkileri vardır ve zehirlenme tehlikesi yaşatabilir. Bunun yanında bebek ve çocukların derilerinin hassas olması nedeniyle özellikle de bebeklerin yatak vb. eşyaları içinde önlem alınmalıdır.  

  • Termal Flog Sıcak Sisleme Uygulaması


Özellikle belediyelerin ilaçlama birimlerinde sıklıkla kullanılan bu yöntem haşerelerin yaşadığı yerde sıcak bir buhar oluşturma yöntemiyle çalışır. Genellikle açık alanda sivrisinek ve kara sinekler için kullanılan bir yöntem olsada bunun dışında ahır ve ağıl gibi kapalı alanlarda da yoğun sinek ve haşere istilası için kullanılırlar. 

Diğer bir adıda sıcak termal sisleme olan bu yöntem ayrıca göl, çöplük, nehir gibi yerlerde türeyen sivrisinek ve sinek türevleri için kullanılır. Hepimiz güzel bir bahar günü bir göl veya çöplüğün yanından geçerken büyük bir topluluk oluşturmuş sinek, böcek türevi haşereleri görürüz. Bu tür yerlerde bir cihaz yardımıyla oluşturulan sis tabakaları dışarıya püskürtülerek bir buhar tabakası oluşturur. Duman şeklini almış bu buhar içerdiği kimyasallar ile bölgeyi haşerelerden kurtarır.   

  • Ulv Soğuk Sisleme Şeklindeki İlaçlama


Ulv soğuk sisleme yöntemi özellikle çabuk üreyebilen türlerin istilasında kullanılan bir yöntemdir. Haşere istilalarında sayının artması haşerelerden kurtulmayı zorlaştırdığı gibi aynı zamanda uygulanan yöntemlerin de etkisini azaltmaktadır. Bu tür durumlara karşı ulv soğuk sisleme yöntemi en etkili çözümlerden biridir. 
Bu yöntem için hem araç içinde monteli hem de elde taşınmada kullanılan makine türleri vardır. Açık havada da uygulanabilen bu yöntemle ilaç haşerelerin en aktif olduğu zamanlarda havaya püskürtülerek çoğalmalarını engeller.

  • Spreyleme Şeklindeki Islama Yöntem


Çoğunlukla düşük yoğunlukda haşerelerin bulunduğu iş yeri veya evlerde kullanılan bir ilaçlama yöntemidir. Buna rağmen ilaçlama ekiplerince yapılması gereken bir işlemdir. Bu ekipler genellikle  
Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış olduklarından ilaçlama konusunda uzman kişilerdir. 

Bu ilaçlama türünde amaç böceklerin ilaçlanmış yüzeye sürtünme vb. yöntemlerle temas etmesi ile ölmeleri veya bölgeden uzaklaşmalarıdır. Spreyleme yönteminde böceklerin hassas olduğu kokular kullanılmaz. Kullanılan ilaç kokusuzdur ve leke bırakmaz. İlaç etkisi üç ay kadar geçerli olmakla birlikte ilaçlanan yer ilaçlamadan 15 gün sonrasına kadar hiçbir şekilde ıslak temizlenmemelidir. Çünkü ölmüş olan haşerelerin yumurtları nemli ortamda gelişerek tekrar başınıza bela olabilirler.

  • Jel Damlacıklar Şeklinde Uygulama


Bu ilaçlama yöntemi daha çok kafe, restorant vb. yerlerde tercih edilir. Hiç bir şekilde koku yapmayan sağlıklı bir yöntemdir . Hızlı ve pratik olan bu yöntem ne yazık ki sınırlı sayıda haşere istilasında etkili olmaktadır. 

Fakat bu yöntem her haşere türünde işe yaramayabilir.Bu nedenle, haşere ilaçlamada kokulu uygulama yöntemi seçilirken, haşere türüne uygun kimyasalların kullanılması önemlidir. Ayrıca, bu yöntem uygulanırken koruyucu önlemlerin alınması ve ilaçlama işleminin profesyonel bir şirket tarafından yapılması tavsiye edilir.

1 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]