Gripten Korunmanın A-B-C'si

Tüm dünyayı etkisi altına almış olan küresel grip salgını, ister istemez hepimizin korkulu rüyası haline dönüşmüş durumda.
Salgına karşı pek çok öneri her gün yazılı ve görsel medya araçları ile halkla paylaşılmakta, ilaç ve aşı çalışmaları sürdürülmektedir.

Bulaşmadan korunmak için “ne yapmalıyız ?” sorusu ise hepimizin aklının bir köşesini meşgul ediyor. Konu ile ilgili Acıbadem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Alataş,  bağışıklığı güçlü tutmak ve hastalıktan korunmak için alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

Salgına karşı korunmada kişisel hijyenimize dikkat etmek

Mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlarda bulunmamak

Hasta olan kişilerle yakın temasta bulunmamaya çalışmak

Savunma sistemi güçlendirmek

Sebze ve meyvelerden zengin, kaliteli protein kaynaklarına  yer veren ve tam tahıl içeren besinlerin,  karbonhidrat kaynağı olarak kullanıldığı, düzenli öğünler içeren, yeterli ve dengeli bir beslenme planını uygulamak

Vücudun temel yapıtaşı olan protein içerikli besinlerde yaptığımız seçimler ; yumurta , et, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynirin yanı sıra özellikle probiyotik ve prebiyotik içerikli yoğurtlar ve kefiri kapsayacak şekilde planlanmalı
Omega 3 açısından çok önemli bir kaynak olan balık ve yağlı tohumlar  (keten tohumu, ceviz, fındık, badem) mutlaka beslenme programımızın içinde olmalı.

Özellikle kilo ve kolesterol problemi olan kişiler, hayvansal kaynaklı gıdalarında yağ oranı düşük olanları tercih etmeli ve pişirme yöntemlerin de kızartma tercih edilmemelidir.

Sebze ve meyve seçimlerinde özellikle çok renklilik önemli, çünkü genelde sebze ve meyvelere renk veren maddeler bağışıklık sistemimiz içinde çok önemli birer destek  çok önemli antioksidanlardan A ve C vitaminleri içinde yine sebze ve meyveler doğru adres.

Nar, siyah üzüm, yaban mersini, kivi, kuşburnu, portakal, mandalina, yeşil biber, havuç, maydanoz, brokoli, zencefil, soğan, sarımsak ve aklımıza gelebilecek diğerleri. 

Bağışıklık sistemi söz konusu ise, ideal kiloda olmak ve bunu korumak da önem kazanıyor.

Vücuttaki adipoz dokuda (yağ dokusu) meydana gelen artış vücuttaki tüm sistemleri olumsuz etkilediğinden, bağışıklık sisteminde de zayıflamaya neden olmakta ve hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmemize yol açmaktadır. İdeal kiloda değilsek, bu konuda mutlaka uzaman kişilerden destek alarak, sağlıklı bir şekilde kilo kaybı planlanmalıdır. Bu dönemde uygulanacak yanlış ve hatalı diyet uygulamaları fayda yerine zarar getirebilir.

Hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar ve yoğun katkı maddesi içeren gıdalar tercih edilmemelidir.

E vitamini ve D vitamini ile çinko, magnezyum de bağışıklık sistemi açısından önemli vitamin ve mineraller, beslenmemize ekleyeceğimiz  yağlı tohumlar ve kaliteli protein kaynakları bu noktada da yardımcımız.

Tüm bunlara ek olarak; düzenli uyku  stresten uzak kalmak ve düzenli egzersiz (günlük 20 dak – 30 dakikalık yürüyüşler) bağışıklık sisteminizi güçlendirme konusunda en büyük destekçileriniz olacaktır. 

Acıbadem Hastanesi

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]