Gıda Hijyeninde Bu 8 Kuralı Unutmayın!

Mikroorganizma kaynaklı hastalıklarda ana neden hijyen eksikliğidir. Sadece besinlerin ve çevrenin hijyeni değil, kişisel hijyen de önem kazanmaktadır.

Mikroorganizmalar suda, havada, toprakta, hayvanlarda, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde, iyi pişirilmemiş et ve balıklarda, iyi yıkanmamış kaplarda, insan ve hayvanların dışkılarında bulunabilir.

Mikroorganizmaların bir kişiden diğerine ve  besinlere bulaşmasını kontrol edebilmek için en etkili, ucuz ve basit yöntem el yıkamadır.

Ellerimizi bol su ve sıvı sabun kullanarak akan su altında 10-20 saniye kuvvetli şekilde, parmaklarımız ve bileklerimiz dahil ovalayarak yıkamalıyız ancak bu şekilde yapıldığında hijyenik el yıkamadan bahsedebiliriz.

Ellerimizin hijyenik olması gerektiği gibi içtiğimiz suyun, besinlerimizin, yaşadığımız ve çalıştığımız ortamların da hijyenik ve temiz olması önemlidir.

Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Yeliz Gökay, besinleri hazırlarken dikkat edilecek kuralları şöyle sıraladı:

Besinlerin taze, sağlam, zedelenmemiş olmalarına; bozuk ve küflü olmamalarına, son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına, 
Hazırlama ve servis sırasında kullanılan araç-gereçlerin temizliğine,
Gıdaların uygun sıcaklıkta saklanmasına,
Yiyeceklerin bulunduğu kapların üzerinin streç film ya da kapak ile örtülerek saklanmasına,
Çiğ et ile pişmiş gıdaların ve sebze- meyvelerin temas ettirilmemesine dikkat edilmesi çapraz bulaşma açısından çok önemlidir.

Özellikle su ve besinlerle bulaşan tifo, şigella, amipli dizanteri, kolera, ani başlayan sulu ve kanlı ishaller, hepatit A(sarılık) gibi hastalıkların görülmemesi ve salgın durumlarının yaşanmaması açısından besin ve suların hijyenik olmasına özen gösterilmelidir.

Gıda hazırlanan alanlarda deterjan ürünlerinin ve böcek öldürücü ilaçların açıkta ve kolay ulaşılabilir olmaması
Çöp kovalarının kapaklarının kapalı olması ve çöplerin ağzı bağlı poşetler ile atılması önemlidir.

www.acibadem.com.tr

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]