"Geyve'de 400 dönümlük orman neden yok edildi?"

Geyve-Taraklı Yolu üzerindeki Akseki Köyü civarında 400 Dönüm ormanlık alanda yapılan kesim tartışma konusu oldu.

Geyveyöresi.com sitesinin haberine göre, Geyve-Taraklı Yolu üzerindeki Akseki Köyü civarında 400 dönüm 30 yaşında çam ormanlık alanı ve özel ormanlık alan kesildi. Ağaçların neden kesildiği bilinmezken Geyveliler duruma tepki gösterdi.

Ayrıca sitede şu sorulara da yer verildi:

"400 dönüm ormanlık alan birden bire kesiliyor neden? Dozerler çalışıyor toprak kazınıyor. Neden Geyve\'nin ormanları ağaçları kesildi? Geyve Boğazı, taş ocakları, yapılan yollar binlerce ağacın yok olmasına neden oldu ve hâla ormanlar yok ediliyor."

Geyveyöresi.com adlı internet sitesindeki habere göre Geyve-Taraklı Yolu üzerindeki Akseki Köyü civarında 400 dönüm ormanlık alanda kesim yapıldı.

400 Dönüm ormanlık alanda yapılan kesim tartışma konusu ourken Orman Bölge Müdürlüğü'nden konuyla ilgili bir açıklama yapıldı.

 

Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz şu açıklamayı yaptı:

"Geyve Yöresi internet sitesinde çıkan habere konu çalışma ; Geyve Orman İşletme Şefliği'nde, 109, 111 ve 112 nolu bölmelerde toplam 40 ha. sahada yapılan endüstriyel plantasyon çalışmasıdır.    
Kesim yapılan saha 1983 yılında ülkenin odun hammadde ihtiyacını karşılamaya yönelik hızlı gelişen yabancı orijinli bir tür olan sahil çamı ile dikim yapılmış bir saha olup, ağaçlar 30 yaşındadır. Sahil çamları idare müddetini tamamlamıştır. Bu yaştan sonra sahada tutulması toprak kapitalinin atıl tutulmasına, milli servetin heba edilmesine sebep olacağından ormancılık tekniği gereği kesilip yine aynı türlerle dikilerek bir 30 yıl sonra tekrar ülkenin ihtiyacına arzedilecektir. Kesim yapılan ormanlık alan Ahıbaba köyü sınırları içerisinde kaldığından, köy tüzel kişiliğinin talebi üzerine köye tahsisli dikili satış yapılmış hem orman köylüsünün geliri artırılmış hem de istihdam oluşturulmuştur. Sahadaki endüstriyel plantasyon arazi hazırlığı kapsamında makinalı olarak diri örtü temizliği ve toprak işlemesi yapılmış olup, sonbaharda endüstriyel plantasyona uygun sahil çamı vb. türler ve yörede arıcılığın yoğun olması halkın talepleri doğrultusunda akasya ve ıhlamur fidanı dikilerek tekrar ağaçlandırılacaktır. "

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]