Geyve’de meyve üreticisi hazır kıta bekliyor

Geyve ilçemizin yüksek kesimlerinde kısmen etkisini gösteren soğuk hava çiftçileri korkutmaya başladı.

Geyveli çiftçiler Meteoroloji yetkililerinin 10-11.Nisan.2015 tarihleri için don uyarısında bulunmalarından sonra üreticiler meyve bahçelerinin ısısını dumanla yükseltmek ve ürünlerini donlanmadan korumak için hazır kıta bekliyor.

Kendi Yöntemlerini Uyguluyorlar

Meyve üretimiyle ünlü Geyve ilçesinde üreticiler yüksek bölgelere yağan kar yağışının ardından yapılan don uyarısı nedeniyle gece meyve bahçelerinde ateş yakarak dumanlama yöntemiyle meyve ağaçlarını korumaya çalışıyor. Bölgemizde daha önceleri görülmemiş Nisan ayı yaşandığını belirten üreticiler, yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı sonrası don tehlikesinin baş göstermesi üzerine, henüz çiçeklenme aşamasında olan meyve ağaçlarını korumak için kendi yöntemlerini uyguluyor.

Lastikler Römorklarda Bekliyor

Traktör römorklarında araç lastiklerinin hazır kıta gibi beklediği Geyve Umurbey Mahallesinde üreticiler gece yarısından sonra adeta hazır kıta gibi nöbet tutuyorlar. Bölgede oluşabilecek don tehlikesi hissedildiği anda köylüler traktör römorklarında hazır bekletilen bu lastikleri yakarak meyve bahçelerinin üstünde duman tabakası oluşturup meyve ağaçlarının don tehlikesinden korumaya çalışıyorlar.

Don’dan Zarar Görmek istemiyoruz

Umurbey Köyündeki üreticiler; Meyve ağaçlarımızın risk altında olduğunu belirterek, \'\'Önceki yıllarda meyve ağaçlarımız dondan etkilenmiş ve ciddi zararla karşı karşıya kalmıştık. O nedenle tedbir alıyoruz\'\' dediler. Bahçe içinde yakılan ateşten çıkan dumanların araziye dağılarak meyve dallarındaki çiçek ve tomurcukları dondan koruduğunu vurgulayan üreticiler, \'\'Tek geçim kaynağımız olan meyve bahçelerimizin dondan etkilenmesini istemiyoruz. Geçmiş yıllarda yaşadıklarımız tekrarlanmasın diye önlem alıyoruz\'\' diye konuştu.

Zirai Don Nasıl Oluşur?

Sıcaklığın gün içinde düşüşü genellikle öğleden sonra başlayıp, gece yarısından itibaren kritik seviyenin altına düşer. Düşüş gün doğumuna kadar sürer. Bu düşüş, gökyüzünün açık yada kapalı olmasına, rüzgar şiddetine, havadaki nispi nem oranına, yağışa, topografyanın güneşe karşı konumuna göre hızlı yada yavaş olabilmektedir. Sıcaklığın en düşük olduğu saatler sabaha yakın saatler olup genellikle gün doğumundan hemen önce pik değere ulaşmaktadır. Tarımsal üretiminde meydana gelen zararlar, genellikle bu aralıkta meydana geldiğinden, üreticilerimizin tedbirlerini bu periyot için planlaması, meydana gelebilecek zararı en aza indirecektir.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]