Fındıkta Sakarya’yı birinci sıraya taşımak istiyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ‘Dünya Fındık Haftası’ etkinliklerinde tarıma yön verenlerle bir araya geldi. Çark Caddesi’ndeki korteje katılan, kentin en işlek caddesinde vatandaşlarla kucaklaşan Yüce, ödül töreninde Sakarya’nın fındıktaki hedefini açıkladı. Yüce, “Fındığın kalitesi, çiftçinin kalkınması için Büyükşehir olarak eğitim veriyor, çalışıyoruz. Türkiye’de fındık ihracatında 3. sırada yer alan Sakarya’yı birinci sıraya taşımak istiyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, ülkenin tarım alanındaki temsilcilerinin ve çiftçilerin bir araya geldiği ‘Dünya Fındık Haftası’ etkinliklerine katıldı. 8 – 14 Ağustos arasında gerçekleştirilecek olan etkinlikleri kapsamında ilk fındık alımı programı ve Lisanslı Depoculuk Tesisi’nin açılışına katılan Yüce, Sakarya’daki fındık üretiminde hedeflerin büyütülmesi ve potansiyelin tam olarak kullanılması için atılması gereken adımları konuştu. Program, Çark Caddesi’ndeki kortejle devam etti ve Başkan Yüce bu etkinliğe de katıldı. Kentin en işlek caddesinde vatandaşlarla kucaklaşan ve fındığın şehir için taşıdığı önemi vurgulayan Yüce, protokol üyeleriyle birlikte cadde boyu yürüdü.

Hedef Türkiye’de birinci olmak

Devamında ise ‘Fındığa Değer Katanlar’ isimli ödül töreni gerçekleştirildi. Programa ayrıca TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarbıyık, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret Borsası(STB) Başkanı Adem Sarı da yer aldı. Organizasyonda söz alan Başkan Yüce, Büyükşehir olarak çiftçiye verilen desteği ve üretimin artırılması için yürütülen programları anlattı. Sakarya’nın coğrafi konumunun tarımda büyümeyi tam anlamıyla desteklediğini ifade eden Yüce, fındık rekoltesinin artırılması ve üretim potansiyelinin güçlendirilmesi için Büyükşehir olarak gereken desteğin verildiğini aktardı. 122 ayrı ülkeye 2 milyar 30 milyon dolar bedelle 344 bin tondan fazla fındık ihraç eden Türkiye’de Sakarya’nın güçlü bir payla 3. sırada yer aldığını hatırlatan Yüce, şehir potansiyelini en verimli şekilde kullanarak ülkenin birinci şehri olmayı hedeflediklerini vurguladı.

Ekonomi grafiğimiz büyüme yönünde
Dünya ekonomileri küçülürken Sakarya’da grafiğin büyüme yönünde seyretmesinin mutluluk verici olduğunu kaydeden Yüce, “Şehirlerin Şehri’ olan Sakarya’mız; yeşili, mavisi, doğal güzellikleri, su kaynakları, Longozu, gölleri, kaplıcaları, yaylaları, dereleri, sahilleri ve insanları ile bambaşkadır. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak turizmden kültüre, eğitimden sanayiye, spordan tarıma kadar farklı birçok alanda katma değer üretmeye ve ülke ekonomisini katkı sağlamak için gündüz gece çalışmaktayız. Sözlerime bir Arap atasözü ile devam etmek istiyorum. Bir şey yapmak isteyen yolunu bulur, Bir şey yapmak istemeyen nedenini bulur. İşte biz bu atasözünün ‘Yol’ arayan kısmıyız. Şehrimiz için ülkemiz için çabalamak, ileriye taşımak, refah içinde yaşamak için yollar buluyoruz. Bulduğumuz yollarda yürürken; tüm dünyada ekonomilerin küçülmesine rağmen ülkemizde ve Sakarya’da büyüme yönündeki grafikler bizleri mutlu etmektedir. Sakarya’nın coğrafi olarak avantajlı konumu da gerek sanayi gerek tarım ile bu büyümeyi desteklemektedir” dedi.

“Fındık üretiminde birinci olmak istiyoruz”

Başkan Yüce, Büyükşehir olarak fındık üreticisinden desteklerini esirgemediklerini belirterek, “Sakarya’mız bildiğiniz üzere ülkemizin hazinesi olan fındığın yetiştiriciliğinde Türkiye’de önde gelmektedir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizde birçok tarımsal faaliyete destek verdiğimiz gibi fındığında kaliteli üretilmesi için hastalıktan korunması için elimizden gelen desteği vermekteyiz. Çiftçilerimizin çoğunun gelir kaynağı olan fındığın, yetiştirilmesinden tutun hasat zamanına ve sonrasına kadar yapılacaklar için çiftçilerimizi doğru yönlendirmek için gayret göstermekteyiz ve bunun için zaman zaman eğitim vermekteyiz. Bizlerin hedefi, çiftçilerimizi mağdur etmemek ve fındığı kaliteli bir şekilde üretmektir. Ülkemizin yeşil altını olan fındığın ihracatımızda da önemli bir yeri mevcuttur. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı rakamlara göre; sadece geçtiğimiz yıl dünyanın 122 ayrı ülkesine 2 milyar 300 milyon dolara yakın bir bedelle 344 bin tondan fazla fındık sattık. Bu miktarın büyük bir katkısı; fındık üretiminde Türkiye’de 3. Sırada olduğumuz Sakarya’mızdandır. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz yakın zamanda fındık üretiminde şehrimizi 1. Sıraya taşımaktır. Bu sebeple tüm gücümüzü, desteğimizi, hassasiyetimizi esirgemiyor, ülkemizin döviz girdisine önemli bir katkı sağlamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Fındık topraktan yetişen altındır”

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Bugün fındığa değer katanlar ödül törenine katılmaktan onur duyuyorum. Fındık Türkiye’nin en stratejik tarım ürünüdür. Topraktan yetişen altındır. İthalat girdisi olmadan muazzam bir ihracat ile ülkemize döviz girdisi sağlayan kıymetli bir üründür. Allah’ın bize armağanı olan fındığı korumak en büyük borcumuz. Katma değer olarak işleyerek satmalıyız. Sanayi alanında daha fazla işlemeli ve verimi artırmalıyız. Fındığın daha çok kazandırması için gayretli çalışmalarımız devam ediyor. Tarımı asla ihmal edemeyiz.” İfadelerini kullandı. Törende konuşan Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, “Fındık konusunda birbirinden değerli çalışmalar yapan üniversitelerimiz var. Fındığın katma değerli ürünlerini ürütmek ne kadar artarsa ekonomik getirisi de o kadar artar. İlk hedefimiz 5 milyar dolarlık bir getiri. Çiftçileri ve sanayicileri bir araya getiren bu etkinlik çok değerli” dedi. TMO genel müdürü Ahmet Güldal ise, “Karadenizin fındık üreticisine hizmet vermekten onur duyuyoruz. Üreticimiz için şok önemli olan bir alım sezonuna en iyi şekilde hazırlanıyoruz. 54 liralık fiyattan herkes memnun. Bu memnuniyete zarar vermeden çiftçimizi memnun etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

1 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]