Engelli bireyler ile böyle empati kurdular

İl Sağlık Müdürlüğü Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasında görme engeli bulunan personeller için çeşitli etkinlikler düzenledi.

İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı merkez ve ilçelerde çalışan engelli personelleri ziyaret ederek başlanan etkinliklerde, empati kurma amaçlı yaklaşımlarda da bulunuldu.

AKM önünde kurulan stant çalışmalarına sağlık çalışanları, sağlık meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleri de katıldı. Stant alanında Sakarya Üniversitesinde görevli görme engelli bir personel tarafından, öğrencilerle ve halka engellilik ve yetersizlik konusunda söyleşi yapıldı.

Görme engellilerle empati kurmak amacıyla stant alanında bulunan vatandaşlar ve öğrenciler gözlerini bir bantla kapatarak bir bardağa su doldurmaya çalıştılar; bastonla ve bastonsuz yürümeyi deneyimlediler. Konuşan bilgisayar eğitimi ve ekran koruyucu modülünün de anlatıldığı alanda görme engelli bireylerin interaktif yaşama bu sayede nasıl dahil oldukları konusu üzerinde duruldu.

Yetkililer ve görme engelli personellerin bir araya geldiği kahvaltılı organizasyona İl Sağlık Müdürü Doç.Dr.Aziz Öğütlü, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Opr.Dr.Özcan Öktem, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Yrd.Doç.Dr.Ali Güvey, Personel Destek Hizmetleri Başkanı Suat Koçak, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr.Serdar Değirmenci, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcıları Dr.Yasin Çatalbaş ve Dr.Mümtaz Seyda, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar-Kronik Durumlar Biriminden sorumlu Uzman Maruf Menduh Sert ve diğer yetkililerden bazıları katıldı.

Düzenlenen organizasyonda konuşma yapan Öğütlü, “yalnızca böyle önemli gün ve haftalarda değil her zaman, engeli ne olursa olsun engelli personelimizin ve tüm engelli bireylerin yanında olmaya çalışacağız. Engelli olmak yalnızca engelli bireylerimizi ve ailelerini değil herkesi ilgilendiren toplumsal bir konudur.

Engellilerin geleceğe güvenle bakabilmeleri ve üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeter duruma gelmeleri için kurumların ve her vatandaşın el birliğiyle hareket etmesi gerekir” dedi. Öğütlü, engelli bireylerin tek tek söz aldığı organizasyonda sorunları ve dilekleri dinledi.

Engelsiz Kafe’ de gerçekleştirilen programda kafede ve sağlık müdürlüğünde çalışan engelli personeller de tanıştı ve kaynaştı. Farklı alanlarda çalışan engelli bireylerin bir arada göründüğü bu tablo onların her alanda tüketen değil üreten bireyler olabileceğini de göstermiş oldu.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]