Emlakçılar Üniversite Mezunu Olacak

Adapazarı Emlakçılar Odası Başkanı Başkanı Selçuk Başak, Emlak Müşavirliği yasasının kanunlaşmasıyla birlikte emlakçıların üniversite mezunu olacağını ve mesleğe yemin ederek adım atacaklarını söyledi.

Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısının, emlakçılık yapacaklara üniversite mezunu olma şartını getirdiğini belirten Başak, ayrıca, ilgili meslek odası tarafından verilen 6 aylık kursu tamamlamış olması gerektiğini kaydetti. Başak, yasanın çıkmasıyla birlikte faaliyete geçen ve sahibi üniversite mezunu olmayan emlakçıların kapatılacağını, yasa çıktığı tarihten önce emlakçılığa başlayanların, 3 ayrı sınavdan geçirileceğini, sadece sınavda başarılı olanların mesleğe devam etmesine izin verileceğini bildirdi. Başak, yasanın çıkmasıyla birlikte kayıt dışı emlakçılar ve ayakçı tabir edilen sözde emlakçıların ortadan kalkacağını söyledi.

Emlak Müşavirliği Yasası'nın çıkmasıyla emlakçılığın AB standartlarına kavuşarak bir masa bir kasa imajından kurtulacağını ifade eden Başak, "Emlakçılar üniversite mezunu olacak ve mesleğe yemin ederek adım atacak. TBMM'nin yeni yasama döneminde ele alacağı ilk gündem maddelerinden biri olan Emlak Müşavirliği Yasası yasa çıktığı tarihten önce mesleğe başlayan ve halen mesleğini devam ettirdiğini kanıtlayan ortaokul ve lise mezunu emlakçılara lisans sınavına giriş hakkı verilecek. Ortaokul mezunları lisans sınavını kazanırlarsa 6 yıl içinde lise diploması aldıkları takdirde mesleğe devam edebilecek. Emlak müşavirleri, alım satım ve kiralama gibi hizmetlerin yanı sıra talep halinde bilirkişilik ile ekspertiz işleri de yapabilecek. 23 maddelik Emlak Müşavirliği Tasarısı'na göre emlakçıların faaliyetlerini, yeni oluşturulacak Emlak Müşavirliği Kurulu denetleyecek. Emlak Müşavirliği Kurulu dokuz üyeden oluşacak. Merkezi Ankara olan kurulun üyeleri üç yıl süre ile seçilecek" dedi.

Emlak Müşaviri olmaya hak kazananların yemin edeceğini belirten Başak, "Emlak müşaviri olmaya hak kazananlar, göreve başlamadan önce Kurul huzurunda 'emlak müşavirliği mesleğini yerine getirirken kamu hizmeti gereklerine, T.C. Anayasası'na, kanunlarına, meslek kuralları ile ahlak kurallarına uyacağıma, mesleğimi tam ve bağımsız ve dürüstlükle yerine getireceğime, üzerime aldığım işleri dikkat ve özenle yapacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim" diyerek yemin edecek" diye konuştu.

Başak, yeni yasanın, kaçak emlakçılara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası, asgari ücretin 10 katından 20 katına kadar para cezası getirdiğini belirterek, "Yabancı şirketlerin Türkiye'de iş yapmalarını biraz daha sınırlıyor. Vatandaşın satacağı gayri menkulün fiyat tespitinde bir emlak müşavirinin onayı zorunlu kılınıyor" dedi.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]