Elektrikli Isıtıcılara 1 Metreden Fazla Yaklaşmayın

Kışın gelmesiyle birlikte elektrikli ve yeni nesil infrared ısıtıcılar büyük ilgi görüyor. Uzmanlar, elektromanyetik radyasyona maruz kalmamak için ısıtıcılardan en az bir metre uzak durulması ve uzun süre etki alanında kalınmamasını tavsiye etti.

Elektrik Elektronik Mühendisi Alpay Yamanoğlu, elektrikli ısıtıcıların yaydığı manyetik alanın bir çok elektrikli cihazdan daha fazla olduğunu söyledi. Yamanoğlu, elektromanyetik radyasyon yayan bu ısıtıcıların uzun süre ve yakından kullanıldığı taktirde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Bunun başta uykusuzluk, halsizlik, bağışıklık sistemini zayıflatma olmak üzere kansere kadar kötü sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Yamanoğlu, "Elektrikli ısıtıcılarla çok uzun süre ısınılmasını tavsiye etmiyoruz. Eğer illa da ısınılacaksa mutlaka cihaza bir metreden fazla yaklaşmamak gerekiyor. Cihazın bir metre uzaklığa kadar yaydığı elektromanyetik radyasyon insan sağlığını ciddi tehdit eder düzeye ulaşıyor. Cihazdan uzaklaştıkça risk de o kadar azalıyor." dedi.

Kolay ve pratik ısınma sebebiyle elektrikli ısıtıcıların tercih edildiğini dile getiren Yamanoğlu, bu cihazların doğru kullanılmadığına dikkat çekti. Elektrikli ısıtıcıların kış boyunca sürekli kullanılmasını tavsiye etmediklerini vurgulayan Yamanoğlu, "Sürekli elektrikli ısıtıcılarla ısınılmasını doğru bulmuyoruz. Klasik türdeki ısıtıcılar elektromanyetik radyasyon yayma yanında havayı kurutuyor. Mümkün olduğu kadar kısa süreli kullanılmalı. Ayrıca oda sık sık havalandırılmalı." diye konuştu.

İNFRARED ISITICILAR

Yamanoğlu, yeni nesil infrared ısıtıcılarda ise hava kullanılmadan cisimlerin ısıtıldığının altını çizerek bu ısıtıcı türünde ise ışığın dalga boyunun çok iyi ayarlanması gerektiğini kaydetti. Dalga boylarının iyi ayarlanmadığı taktirde infrared ısıtıcıların da bir takım cilt ve göz sorunlarına yol açabileceği vurgulayan Yamanoğlu, "Bugün bu ısıtıcıların büyük rağbet görmesiyle kaçak ürünler piyasada cirit atıyor. Özellikle infrared ısıtıcıların yaydığı dalga ölçümleri titizlikle yapılmalıdır. Bütün ışınların enerjilerinin arttığı zaman insan sağlığına zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Eğer zorunlu hal yoksa elektrikli ısıtıcılarla uzun süre ısınılmamalıdır." uyarısında bulundu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]