Sakarya’nın Kocaali ilçesinde yaşayan iki çocuk babası İlker Yiğit, kuzeninin düğününde güvenli bir alana taşımak istediği havai fişeğin elinde patlaması sonucu sağ gözünden ağır şekilde yaralandı. Gözüne 12 dikiş atılan Yiğit, “Gençler, büyükler, herkes bu havai fişek, konfeti ve meşale gibi şeylerden uzak dursun. Eğlence için kullanılacak şeyler değilmiş. Ben böyle bir şey yaşayacağımı hiç düşünmemiştim” dedi.
Şerbetpınarı Tepebaşı Mahallesi’nde ikamet eden 30 yaşındaki Yiğit, geçtiğimiz cumartesi günü akrabasının düğününde kontrolsüzce ateşlenen havai fişeği uzaklaştırmak isterken meydana gelen patlama ile yaralandı. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Yiğit, acilen ameliyata alındı. Sağ gözüne 12 dikiş atıldığı, görme yetisini neredeyse tamamen kaybettiği öğrenildi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sedat Özmen, hastanın gözünde ciddi bir hasar olduğunu belirterek, kornea ve sklera tabakasını dikerek gözün bütünlüğünü koruduklarını söyledi. Özmen, “Havai fişek topluluğa dönükmüş, kendine çevirince patlama doğrudan gözüne olmuş. İnsanları korumak isterken kendisi ağır yaralanmış. Gece yarısı bize getirildi, tüm tetkikleri yapıldı. Gözde ciddi yaralanma ve kirpiklerinde yanık vardı. Ameliyata aldığımızda şeffaf ve sert tabakanın ikiye ayrıldığı, göz içinde kanama olduğu görüldü. Önce kirli dokuları temizledik, ardından göz dokularını diktik. Şimdi takibe devam ediyoruz” dedi.
Özmen, “Ön tabaka şu an stabil durumda, ışık hissi mevcut. Ağır bir travma olmasına rağmen görme kabiliyetinden umutluyuz fakat gözde yoğun bir kanama var. Kanama kendiliğinden çekilmezse ikinci bir operasyonla temizlenmesi gerekebilir” diye konuştu.
Yaklaşık dört gündür gözetim altında olan Yiğit’in tedavisinin devam ettiğini aktaran Özmen, “Işık hissini tamamen kaybeden hastalarda umudumuz az olur ama Yiğit’te ışık hissi var. Bu bizim için önemli. Ancak göz dokusunun ne ölçüde toparlanacağını zaman gösterecek” ifadelerini kullandı.
İlker Yiğit ise düğünde yaşanan talihsiz anı şöyle anlattı: “İnsanlara zarar vermesin diye havai fişeği elimle uzaklaştırmak istedim. Elimde dağıldı, bitti sandım. Sonrasında toplamaya gittiğimde kutuda son bir fişek kalmış. Barut ısınınca yanmaya başlamış. Kutuyu kendime çevirdiğimde yüzüme patladı. Hiç beklemiyordum, bitti zannetmiştim.”
Doktorların ilgisiyle tedavisinin sürdüğünü söyleyen Yiğit, “Allah’a şükürler olsun, doktorlarım ilgileniyor. İnceden ışık hissim var. İnşallah iyi olacağım. Bugün dördüncü günüm” dedi.
Yaşadığı tecrübenin ardından herkese uyarıda bulunan Yiğit, “Havai fişek, konfeti, meşale… Bunlar eğlence için kullanılacak şeyler değilmiş. Ben başıma böyle bir şey geleceğini hiç düşünmezdim” diyerek uyarıda bulundu.


