Döviz kurundaki artış

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, döviz kurundaki artışa ilişkin, "Reel unsurlar dikkate alındığında Türkiye ekonomisinin bu tür gelişmelerden bir parça olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz fakat ekonomik büyümesini ve istikrarını kalıcı hasara dönüşmesinin söz konusu olmayacağını düşünüyorum" dedi.

Bilen yaptığı açıklamada, dünya genelinde doların diğer para birimlerine karşı yükseldiği bir süreç yaşandığını söyledi.

Amerika ekonomisindeki iyileşmeler ve faizin yakın gelecekte artacağı yönündeki beklentilerin bu tür gelişmelere yol açtığına dikkati çeken Bilen, Merkez Bankasından faiz indirimine ilişkin beklentilerin de ülkede biraz daha kırılgan ve sert dalgalanmaya yol açabildiğini vurguladı.

Bilen, bu sürecin uzun vadede Türkiye\'nin ekonomik istikrarını olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, cari açığı olan bir ekonomidir. Yurt dışından fon girişine tasarruf düzeyi düşüklüğü nedeniyle ihtiyacı olan bir ekonomidir. Reel unsurlar dikkate alındığında Türkiye ekonomisinin bu tür gelişmelerden bir parça olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz fakat ekonomik büyümesini ve istikrarını kalıcı hasara dönüşmesinin söz konusu olmayacağını düşünüyorum. Bu nedenle sürecin ekonomi uzmanları kontrolünde ve ekonominin temel prensiplerin gözetileceği hassasiyetle yönetilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum."
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]