Döner Diye Bağırsak, Tavuk Diye Zehir Yemeyin!

Kâr etmek uğruna vatandaşın hayatını tehlikeye atan merdiven altı üreticiler dönerin içine tavuk bağırsağı katıyor. Tavuk da çamaşır suyu ile beyazlatılıyor.

Yiyeceklerdeki hileler halk sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, ucuza satılan ürünlerin içinde ölüm tehlikesine bile yol açacak zehirler bulunduğunu ifade ediyor. Bazı büfelerde 1 YTL'ye yarım ekmek döner satılıyor. Kimi yerlerde 3 lahmacunu 50 YKr'ye verenler var. Uzmanlar, "Aldığınız gıdalara dikkat edin ve ucuz olmasına aldanmayın" uyarısında bulunarak, piyasada ucuza satılan yiyeceklerde akıl almaz hileler yapıldığını vurguluyor.

Bu hilelerin bazıları şöyle:

* Dönere; tavuk derisi, bacağı, kıyması, bağırsağı ve taşlık karıştırılıyor.

* Bayat tavuk çamaşır suyuyla yıkanarak beyazlatılıyor. Tavuğa kireç katılıyor.

* Kırmızı etten yapılan kıymaya tavuk kıyması ve bulgur katılıyor. Memorial Hastanesi Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen İpek Ağaca, et, tavuk ve balık gibi protein içeriği yüksek olan besinlerin çabuk bozulma özelliğine sahip olduğunu, bu nedenle satın alırken, hazırlarken, pişirirken ve saklarken soğuk hava zincirinin bozulmamış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

DAMGALI ÜRÜN ALIN

"Tavuk, et satın alınırken merdiven altı firmalar değil, Tarım Bakanlığı onaylı ürünler tercih edilmeli" diyen Ağaca, "Et kaliteli bir protein kaynağıdır ve bakterilerin üremesi için çok uygun bir besindir. Açıkta satılan, damgası olmayan, son kullanma tarihi yer almayan et ve et ürünleri kesinlikle tercih edilmemelidir" şeklinde konuştu. Günümüzde meydana gelen besin zehirlenmelerinin pek çoğunun hamburger vb. kıyma haline getirilmiş etlerde bulunan Eschechia coli bakterisinden kaynaklandığını söyleyen Ağaca, tavuk ve balığın da çabuk bozulabilen besinler olduğunu, oluşabilecek mikroorganizmaların yine besin zehirlenmelerine yol açacağını kaydetti. Ağaca, et ve et ürünlerinin tüketiminde ve saklanmasında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

BUNLARA DİKKAT!

* Temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık ve etler pişirme öncesinde iyice yıkanmalı.

* Çiğ et kesilmiş bir bıçak ile pişmiş bir tavuk eti temas ettirilmemeli.

* Et, tavuk, balık ve bunlarla hazırlanmış yemekler en tehlikeli sıcaklık aralığı olan 16-49 derece arasında asla bırakılmamalı.

* Alışverişlerde et vb. ürünlerin alışverişin en sonunda alınmasına özen gösterilmeli.

* Etler yassı şekilde paketlenerek dondurulmalı.

* Satın alacağınız ürün konserve ise, konserve kutusunun sağlam, zedelenmemiş olanı seçilmeli. Kapağı bombeleşmiş konserveler sağlık için son derece zararlı.

 

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]