Doğal mineralli sularda ağır metal kalıntısı saptandı

Piyasada satışa sunulan kaynak ve doğal minarelli sular üzerinde yapılan ağır metal araştırmasında ürkütücü sonuçlar çıktı. İkiyüzü kaynak ve ikiyüz doğal minarelli su olmak üzere 400 su örneğinde yapılan araştırmada kaynak suyu örneklerinin yüzde 6\'sında, doğal mineralli su örneklerinin ise yüzde 36\'sında yönetmelikte belirtilen limit değerlerinin üzerinde ağır metal kalıntısı saptandı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı\'nda piyasada satışa sunulan kaynak suları ve doğal minarelli sularda ağır metal kalıntılarının araştırılmasına yönelik doktora çalışması yapıldı. Araştırmada çeşitli firmalara ait 200 adet kaynak suyu ve 200 adet doğal minarelli su olmak üzere toplam 400 adet su numunesi toplanarak, halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturabilen civa, kadmiyum, kurşun, arsenik ve bakır gibi önemli ağır metallerin kalıntı miktarları analiz edildi.

\'KAYNAK SUYU ÖRNEKLERİNİN YÜZDE 95\'DE KURŞUN TESPİT EDİLDİ\'

Ağır metal analizleri İ.Ü. İleri Analizler Laboratuvarı’nda İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometrisi (ICP-MS) yöntemiyle yapıldı. Araştırmanın sonucunda kaynak suyu örneklerinin 190 adedinde (yüzde 95) kurşun tespit edildi. Pozitif örneklerin 12 adedinde (yüzde 6) yönetmelikte belirtilen limit değerin üzerinde kurşun saptandı. 200 adet kaynak suyu örneğinin tümünde arsenik tespit edildi. Fakat bu örneklerin 1 adedi yönetmelikte belirtilen limit değerin üzerinde bulundu.

Kaynak suyu örneklerinin 124 adedinde (yüzde 62) civa saptandı. Pozitif örneklerin tümü yönetmelikte belirtilen limit değerin altında çıktı. Civa parametresi yönünden tüm örnekler uygun bulundu.
200 adet kaynak suyu örneğinin 199 adedinde (yüzde 99.5) kadmiyum tespit edildi. Pozitif örneklerin tümü yönetmelikte belirtilen limit değerin altında bulundu.
Örneklerin 32 adedinde (yüzde 16) bakır saptandı. Bakırda da pozitif örneklerin tümü yönetmelikte belirtilen değerin altında çıktı.

DOĞAL MİNERALLİ SU ÖRNEKLERİNİN YÜZDE 98\'DE KURŞUNA RASTLANILDI

Doğal mineralli su örneklerinin 196 adedinde (yüzde 98) kurşuna rastlanıldı. Pozitif örneklerin 3 adedinde limit değerin üzerinde kurşun olduğu belirlendi.
200 adet doğal mineralli su örneğinin tümünde kaynak sularında olduğu gibi arsenik tespit edildi. Bu örneklerin 23 adedi (yüzde 11) yönetmelikte belirtilen limit değerin üzerinde çıktı.
Doğal mineralli su örneklerinin 188 adedinde (yüzde 94) civa saptandı. Pozitif örneklerin 51 adedindeki civa oranı limit değerlerin üzerinde.
Doğal mineralli su örneklerinin 199 adedinde (yüzde 99.5) kadmiyum tespit edildi. Pozitif örneklerin tümü yönetmelikte belirtilen limit değerin altında olduğu görüldü.
Yine örneklerin 150 adedinde (yüzde 75) bakıra rastlanıldı. Ancak pozitif örneklerin tümü limit değerin altında.

AĞIR METALLER SU ÖRNEKLERİNDE SÜREKLİ İZLENMELİ

Çalışmada, ağır metallerin içme suyu olarak kullanılan yüzey ve yeraltı sularına karıştıklarında halk sağlığı için tehdit oluşturduğu belirtildi. Gıdalar ve özellikle su ile insan vücuduna giren metallerin önemli hastalıklara, hatta ölüme sebep olabildiği kaydedildi.
Çarpık kentleşme, bilinçsiz tarım ilacı kullanılması,arıtma tesisi olmayan endüstriyel kuruluşların atıklarını doğrudan akarsu, kanal veya atmosfere boşaltmasının çevre ve doğal suların ağır metallerle bulaşmasının en önemli nedenleri olduğu ifade edilerek; "Su kaynaklarının korunması, içme suyu başta olmak üzere sularda kalite analizlerinin rutin olarak yapılması, toplum sağlığı açısından önem taşımaktadır. Ayrıca çevre bilincinin oluşturulması, yeterli sayıda arıtma tesisi kurulumu ve bu tesislerin denetlenmesi, bilinçsiz olarak sentetik gübre ve tarım ilaçlarının kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Biyolojik olarak yıkımlanması zor olan ya da hiç yıkımlanamayan tarım ilaçları yerine biyolojik mücadele uygulamalarının yaygınlaştırılması desteklenmelidir" denildi.

Sağlık açısından önemli sorunlar oluşturan ağır metallerin, sürekli olarak su örneklerinde izlenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bulaşmayı önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]