Diziler İnsan Psikolojisini Etkiliyor

Uyum Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden Psikolojik Danışman Durul Mert son günlerdeki dizi salgınıyla ilgili sorularımızı psiko-sosyal açıdan bakarak yorumladı…

HAYAL DÜNYASININ İÇİNDEKİ ACI GERÇEKLERİMİZ DİZİ FİLM SALGINI

Son yıllarda maalesef ki insanların gelişen ve değişen yaşam şartları ile birbirleriyle olan ilişkileri azalmış ve insanlar yalnızlaşmıştır. Bu sebepten dolayı da insanlar yalnızlığını gidermek için çeşitli uğraşlar bulmaya yönelir. En kolay ve düşünme ihtiyacı duymayacağı bir uğraş olarak da dizi film seyretmeyi seçmektedirler.

Bunun içinde son zamanlar da insanların içinde bulunduğu şartları ve psikolojisini değerlendirerek dizi filmlerin arttığını düşünüyorum.

OKUMA ALIŞKANLIĞINI KÖRELTİYOR

Hem eğlenecek hem de diğer insanlarla iletişiminde ertesi gün kurtarıcısı gibi bunu kullanabilecektir. Ayrıca dizi film izlerken dikkatini o konuya verdiği için kendi sorunlarından uzaklaşacaktır. Biraz da öğrenme ile ilgili bir konu olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki çevresinden özellikle aileden alınan görerek öğrenme sonucu okumayı seçmek yerine seyretmeyi seçecektir. Okuma alışkanlığı ya da okuma tembelliği de kişileri bu alana yönlendiriyor.

 


MAALESEF İNSANLAR DİZİ FİLMLERDE HİÇ BİR ZAMAN SAHİP OLAMAYACAKLARI HAYAL DÜNYASINDA BULUYORLAR KENDİLERİNİ

İnsanlar sahip olamadıkları ya da asla sahip olamayacakları bu hayatları seyrederek ve kendilerine o hayatlarda yaşayan kişileri örnek alıp, kendilerini onlarla özdeşleştirerek hayal kurmaktadır. Kendilerini bu şekilde belli amaçlar edinmektedir. Bir gün bu tür bir yaşam ile karşılaşma olanağı olacağını ümit etmektedir. Kendi yaşamını da birtakım tesadüflerin değiştirebileceğini hayal etmektedir. Ya da seçtiği kahramanla duygudaşlık kurmaktadır. 

Evet dizi izlemek bağımlılık yaratır. Tıpkı sigara, alkol ve internet bağımlılığı gibi bağımlılık yaratır. Sorunlardan kaçmak, kendine farklı bir dünya kurmak, insan ilişkilerindeki sorunlarıyla baş edebilmek, yalnızlıktan kurtulmak için bağımlı olur.

YALNIZLIKTAN KAÇIŞ AMA YANLIZLIĞIN TAM ORTASI

Zaman zaman aile içinde bile insanları birbirinden uzaklaştırmaktadır. Türk toplumunda geleneksel olan ve herkesin bir arada toplandığı ve birbiri ile konuşabilme fırsatı bulduğu yemek saatleri bile dizilere göre ayarlanmaktadır. Ayrıca herkes istediği diziyi farklı odalarda seyretmektedir. Böylece insanlar hem yalnızlıktan yakınırken hem de kendilerini yalnızlığa itmektedir. Çünkü bireyler arasında iletişim kalmamaktadır. Kendi sorunlarını paylaşmak yerine dizilerde yaşanan olaylar üzerinde konuşmalar yapılmakta ve insanların birbirinden uzaklaşmasına sebep olmaktadır.

GERÇEKLE YÜZLEŞMEKTEN KORKARKEN HAYAL DENİZİNE DALMAK

Yaşanan sosyal olaylar televizyon dizilerinde etkili oluyor. Sosyal sorunlara duyarsız hale gelirken bu tür dizilere yöneliyoruz. Bazı şeylerle yüzleşmek yerine hayal dünyasındaki şeylerle uğraşmayı tercih ediyoruz. Çünkü bu şekilde sorumluluk almıyoruz. Yorulmuyoruz. Belki bir şekilde de kendi hayatımızın eksikleri ile yüzleşmekten kaçıyoruz. Bazı yaşadığımız olumsuz olayları unutuyoruz bu şekilde. Var olmayan hayatları izlemek ve hayallere dalmak sorumluluk duygusundan uzaklaştırıyor.






MÜKEMMEL HAYATLAR VE SOSYAL GERÇEKLİĞİMİZİN YİTİMİ

Evet dizilerde hep daha mükemmel hayatlar izleniyor ve insanlar kendi hayatlarındaki eksiklerin farkına varıp, bu eksiklerini farklı şekillerde gidermeye ve bunu yaparken de yanlış yollar seçebiliyor. Ya da birlikte olduğu ya da ilişki kurduğu kişilerden farklı ve abartılı beklentileri olabiliyor. Karşılanmadığında hayal kırıklığı ve ruhsal sorunlar yaşanabiliyor. Tabii karşı tarafta bu istekleri yerine getiremediği için sıkıntıya giriyor. 

ASIL MESELE AİLE İÇİNDE ÇOCUKLARIMIZA DOĞRU ÖRNEK OLMAK

Zaten işin en önemli kısmı da bu değil mi? Anne baba olarak çocuklarımız bizi her gece dizi peşinde koşturmaktansa elimizde bir kitap varken görseler bu onların geleceği için daha hoş olmaz mı? Tabii ki bu çok daha duyarlı bir davranış o zaman bu çocuklar neden böyle demek yerine lütfen bu konuda önce bizler bu duyarlılık bilincini kazanalım. Ülkemiz için, geleceğimiz için, çocuklarımız için kitap okuyalım…

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]