Dişli, Avrupa Konseyi'ndeki rapora hangi oyu kullandı?

Strasburg’da toplanan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Türkiye raporu kabul edildi. Ancak PKK’lılarla ilgili  ‘terörist’ ifadesinin, BDP’li Kürkçü’nün önergesiyle ‘aktivist’ olarak değiştirilmesi Türk heyetinin tepkisini çekti. Heyet başkanı Nursuna Memecan rapora sert çıktı: “Müzakere sürecinde olmamız PKK’nın terör örgütü olduğu gerçeğini değiştirmez.”

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye’yle ilgili çok tartışmalı bir rapora imza attı. Dün Strasbourg’da toplanan AKPM Genel Kurulu’nda “Türkiye ile denetim sonrası diyalog” raporu kabul edildi. Metinde, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün değişiklik önergesiyle PKK’lılarla ilgili terörist tanımı kaldırıldı.

Fransız parlamenter Josette Durrieu, kaleme aldığı taslak metinde PKK üyeleri için ‘aktivist’ ifadesini kullandı. Bu tanım Türk heyetinin tepkisini çekti. AKPM Türk Heyeti Başkanı Nursuna Memecan, “Müzakere süreci içerisinde olmamız PKK’nın terör örgütü olduğu gerçeğini değiştirmez. Hem AB, hem raportörün ülkesi Fransa tarafından terör örgütü kabul edilen PKK’nın üyeleri nasıl aktivist olarak tanımlanabilir?” diye sert çıktı. Memecan ayrıca 65 sayfalık raporun Türkiye ile ilgili tartışmalı bölümlerine şerh metni ilave etti. AKPM üyesi ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Türkiye’nin artık Avrupa Konseyi’nin denetim sürecinden çıkarılması gerektiğini savunuyorum. Bu raporda da gördüğünüz gibi, Avrupalılar bunu çok kolay suistimal ediyor. Herkes kendi meselesini rapora ilave ettiriyor.”

Türk toplumu, Türkiye vatandaşları oldu


Oylama sırasında BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün teklif ettiği birçok değişiklik önergesinin kabul edilmesi dikkat çekti. Kürkçü’nün verdiği önerge üzerine, “Kürt sorunu ve PKK terörizmi 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.” ifadelerinin “Türkiye’deki Kürt sorunu ve Türk devleti ile PKK arasındaki çatışma 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.” şeklinde değiştirildi. “Türk toplumu” ifadesi ise “Türkiye vatandaşları” ibaresiyle değiştirildi. Ayrıca raporda BDP’nin teklifi üzerine Türkiye’nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nı kabul etmesi gerektiği ifade edildi. Raportör Josette Durrieu’nun ülkesi Fransa başta olmak üzere birçok AB üyesi ülke, söz konusu sözleşmeyi imzalamıyor.

AKPM Türk Heyeti Başkanı Memecan, “PKK’yla ilgili değişiklik önergeleri kabul edilebilir değil. Bir müzakere süreci içerisinde olmamız PKK’nın terör örgütü olduğu gerçeğini değiştirmez. Hem AB, hem raportörün kendi ülkesi Fransa tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK’nın üyeleri nasıl aktivist olarak tanımlanabilir?” sözleriyle tepki gösterdi. PKK’yla ilgili ilave edilen değişiklik önergelerini eleştiren AKPM üyesi ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Türkiye’nin artık Avrupa Konseyi’nin denetim sürecinden çıkarılması gerektiğini savunuyorum. Bu raporda da gördüğünüz gibi, Avrupalılar bunu çok kolay suistimal ediyor. Herkes kendi meselesini rapora ilave ettiriyor.” dedi. Baykal, değişiklik önergelerinin kabul edilmesinde milletvekilleri arasındaki kişisel yakınlıkların da rol oynadığını ifade etti.

Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) adına söz alan İngiliz Parlamenter Mike Hancock, Türkiye’nin denetim sürecinde olmasının adil olmadığını belirterek, son yıllarda gerçekleştirilen demokratik reformların görmezden gelindiğini ifade etti. AKPM Rus Milletvekili Leonid Slutsky de, Türkiye’nin ‘denetim sonrası diyalog’ sürecinden çıkması için gereken 12 kriterden 10’unu tamamladığını hatırlatarak, raporun AKPM’nin meşruiyetine zarar verdiğini ifade etti.

Türk heyeti bölündü

Rapor, 142 evet, 35 hayır ve 6 çekimser oy ile AKPM Genel Kurulu’nda kabul edildi. AB adaylığı kapsamında yapılan yasal reformların ardından 2004’te “denetim” sürecinden çıkarılan Türkiye, 12 yıldır “denetim sonrası diyalog” sürecindeki ülkeler arasında yer alıyor. Dün oylanan rapora göre, Türkiye’nin izleme sonrası denetim süreci 2015 yılına kadar devam edecek.

Şaban Dişli hangi oyu kullandı?

Raporun Türk heyetinde de bölünmeye yol açması dikkat çekti. CHP’den Deniz Baykal ve Gülsüm Bilgehan rapor lehinde oy kullanırken, Haluk Koç çekimser oy kullandı. AK Partili milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Şaban Dişli, Tülin Erkal Kara, Pelin Gündeş Bakır, Burhan Kayatürk ve Ahmet Türkeş hayır oyu kullandı. AKPM Türk Heyeti Başkanı Nursuna Memecan ise çekimser kaldı.

Şaban Dişli: "Hiçbir bağlantım yok"


20 sayfalık karar tasarısı ve 45 sayfalık açıklama notundan oluşan raporda, Durrieu’nun kişisel gözlemine yer verdiği açıklama notu bölümünde Türkiye’nin denetim sürecinden bağımsız konulara geniş yer vermesi tepki çekti. AKPM Türk heyeti başkanı Nursuna Memecan, 65 sayfalık raporun açıklama bölümündeki tartışmalı ifadelere karşı yazdığı bir şerh metni ilave etti. Türkiye’de darbe davalarıyla Kürtlere, milletvekillerine, basına ve akademisyenlere yönelik bir “tasfiye” sürecinin uygulandığı ifadesi ve Gülen Hareketi’ne ilişkin mahkemelerce reddedilen tartışmalı iddiaları da raporuna taşıyan raportöre Nursuna Memecan tepki gösterdi. AK Parti Milletvekili Şaban Dişli de, açıklama notundaki 45 sayfalık bölümde yer alan 259 paragrafın AKPM’nin denetim süreciyle hiçbir bağlantısının olmadığını vurguladı.

Kaynak: Zaman
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]