Dişlerin Sağlıklı Olması İçin Neler Yapılmalı ?

Ağız ve diş sağlığı düzenli bir hayatın içerisinde önem taşıyan ve ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Tüm yaş genelinde düzenli olarak diş polikliniğine gidilerek ağız ve diş sağlığı kontrolü yaptırılması gerekir.

Bu düzenli kontroller hem kişilerin rutin hayatlarını düzenlerken hem de gelecekte oluşabilecek sorunların önüne geçmekte en büyük etkendir. Ağız sağlığı bozuklukları nedeniyle her yaştaki bireylerde sorun yaşanabilmektedir. Özellikle kişiler çocukluk döneminden başlayarak düzenli olarak diş polikliniğine gitmeli ve diş polikliniğinin önerdiği şekilde dişlerine bakım yapmalıdır. Eğer bu alışkanlık küçük yaşlarda kazandırılır ise, gelecek hayatta oluşacak bir çok problemden kaçınılabilinmektedir. 

DİŞ YAPISININ DÜZENLİ KONTROLÜ

Diş problemleri her ne kadar da ağız sağlığı ile alakalı olsa da, belli bir süreçten sonra kişilerin estetik görüntüsüne de zarar vermektedir. Diş bozuklukları kişilerde özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda psikolojik problemlere kadar uzanarak kişinin yaşamında problemler yaşamasına neden olmaktadır. Çocukluk döneminde herhangi bir bir dişte çarpıklık bozukluk gibi problemler poliklinikler tarafından tespit edildiğinde bu sorunun çözülmesi çok daha hızlı ve basittir.

Ergenlik dönemi ile birlikte kişilerin damak ve çene değişimi görülmesi nedeniyle diş tedavileri ilerleyen her yaşta daha da zorlaşmaktadır. Bu
yüzden erkenden kişi çeşitli önlemler almalı, rutin kontroller yaptırmalı ve ağız sağlığına dikkat ederek yaşamalıdır.  Ayrıca ergenlik dönemi içerisinde damak ve diş tedavisi çocukluk dönemine göre çok daha zor yapılmaktadır. Bu dönemde ağız yapısı olgunlaşma ile birlikte değiştiğinden dolayı süreç daha uzundur.

Buna göre çocukluk ve ergenlik dönemindeki çocuklarımızın diş kontrollerini uzman doktorlar tarafından yaptırarak, gelecekte yaşayabilecekleri sıkıntıları büyük anlamda önleyebiliriz. 

DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA TEKNİKLERİ

Doğru diş fırçası ve macunu seçildikten sonra diş fırçasını ağzınızın içerisinde fırçaya yön verebileceğiniz şekilde tutulmalı, avuç içine gelecek şekilde değil, parmaklarla kavranmalıdır. Diş fırçalarken diş etinden dişe doğru yönde olacak şekilde fırçalama yapıldığında, gelecekte yaşanabilecek diş eti çekilmeleri problemlerinin bir nebze de olsa önüne geçebilmektedir. En önemli kurallardan biri de kırmızıdan beyaza doğru hareketler yapılmasıdır.

Kırmızı'dan, beyaza kuralı sadece alt ve üst azı dişlerin çiğneyici bölgelerindeki alanda geçerli olmamaktadır. Tüm dişlerde uygulanması gerekmektedir.

DOĞRU DİŞ FIRÇASI VE MACUNU SEÇİMİ

Fırça seçiminde fırça uç kısmının büyüklüğü ve hastaların diş eti derinliği, o bölgede fırçanın hareket ettirilebilmesi çok önemli bir konudur. Bu
sebeple diş fırçasının başlık kısmı hareketi zorlaştıracak büyüklükte olmamalıdır. Küçük başlı fırçalar, büyük başlı fırçalara göre daha kullanışlı
olmaktadır. Arka bölümlere rahat erişebilen fırçaların tercih edilmesi tavsiye edilir.

Dişlerinizin ve diş etlerinizin temizliği için en iyi diş fırçası yumuşak, ucu yuvarlatılmış ya da parlatılmış kılları olanlardır. Sıkı ya da sert diş fırçaları diş eti dokularınızı zedeleyebilir.

Diş fırçasının büyüklüğü ve biçimi, her dişe ulaşabilecek şekilde olmalıdır. Çocuklar ve erişkinler için çeşitli büyüklükte diş fırçaları olduğu gibi, çeşitli kıl şekilleri olan diş fırçaları da bulunmaktadır.

Diş fırçanızı her 3-4 ayda bir ya da fırçanın kıllarında bükülme oluşmaya başladıysa ve diş fırçası ilk günlerden daha sert ise kesinlike diş fırçası
değiştirilmelidir. Değiştirilmediği müddetçe diş fırçası hem diş plaklarını çizmekte hem de diş etine zarar vermektedir. Diş fırçalarınızı gerektiği zamanda yenileyerek dişlerinizin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. 

Dışa doğru eğilen kıllar, diş fırçanızı yenileme zamanının çoktan geçtiğine işaret eder. Eğilen diş fırçası kesinlikle diş fırçasının kullanım süresinin geçtiğine işaret eder. Bu yüzden düzenli olarak diş fırçalarının kullanım süreleri kontrol edilmelidir.

DİŞ POLİKLİNİĞİ FİYATLARI

Diş ve muayene fiyatları ve tedavi ücretleri yıllık olarak Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından belirlenmektedir. Genel olarak hastalara uygun şekilde fiyatlar belirlenmekte olup işlemlerin detayına göre fiyatlar artmaktadır. İmplant, dolgu, beyazlatma, diş çekimi gibi tüm işlemlerin fiyatları birbirinden farklı olmaktadır. 

Sakarya'da yaşıyor ve diş problemi çekiyorsanız sakaryarehberim.com adresimizde bulunan 'diş poliklinikleri' sekmesinden, tercih ettiğiniz diş polikliniği ile iletişime geçerek bir muayene saati isteyebilir ve diş probleminizi çözmek için bir adım atabilirsiniz.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]