Deprem Tırında Yaşatılan Deprem, Gerçeği Gibi Korkunç!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün  Gezici Deprem Simülasyon Eğitim tırı Sakarya'ya geldi.  

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Afete Hazırlık Eğitim Birimi'nin yürüttüğü "Depreme Duyarlılık Günleri Projesi" kapsamında geliştirilen Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ı, Türkiye Hazır Beton Birliği'nin katkılarıyla gezilerini sürdürüyor.   
Her İle Gideceğiz

Sakarya'ya gelen eğitim tırı, Sakarya Kent Meydanı'nda vatandaşlara iki gün görsel ve uygulamalı deprem bilgilendirme eğitimi verecek. Eğitim tırını Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli ve öğrenciler ziyaret etti.  

Deprem tırı proje yönetmeni Süheyla Sezan, amaçlarının toplumda depremden korunma kültürünün oluşturulması olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bütün illerine gideceğiz. Kendimize ve çevremizdekilere afetten sonra yardım alabilmek için hazırlıklı olmak ve toplumda depremde korunma kültürünün oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz" dedi. 
Hazır Beton Kullanılmalı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Ayhan Baksay da, projeye destek vermelerindeki en önemli etkenin standartlara uygun hazır beton kullanımını teşvik etmek olduğunu belirtti.  

Sağlam ve depreme dayanıklı binaların yapımı açısından hazır betonun en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkati çeken Paksoy, şunları söyledi:
"Kurumumuz bu konuda bilinci geliştirebilmek, sağlam ve kaliteli betona talebi artırabilmek, standartları takip edebilmek ve deprem bilinci oluşturabilmek açısından Kandilli Rasathanesi ile ortaklaşa projeye destek veriyor. Deprem sonuçları gösteriyor ki hasar gören binaların en önemli nedenlerinden biri kullanılan kötü betonlardır."
Kişi Başına 1 Metreküp Hazır Beton Tüketildi

Kurumun kuruluşunun bu yıl 21. yılı olduğunu anlatan Paksoy, sözlerine şöyle devam etti:
"İlk kurulduğumuz dönemde yüzde 5 hazır beton, yüzde 95 elle karılan iptidai beton kullanılıyordu. Bugün rakamlar tersine döndü. Yüzde 2 civarında (daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da) elle karılan beton, yüzde 98 oranında da hazır beton kullanılıyor."  

Hazır betonda bazı standartlara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Paksoy, sözlerini şöyle  tamamladı: "Türkiye 2007 yılında 70 milyon metreküp hazır beton kullanarak Avrupa üçüncüsü oldu. Kişi başına 1 metreküp hazır beton tüketildi. Bu önemli bir rakam. Beton, dünyada kumdan sonra en çok kullanılan akışkan malzemedir."
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]