Çölyak nedir? konulu konferans düzenlendi

Sakarya Anadolu Lisesi “Çölyak nedir? “ konulu konferans ve söyleşi düzenledi.

Anadolu Lisesi Konferans salonunda düzenlenen Çölyak nedir konulu konferans ve söyleşiye İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özkan, Okul Müdürü Yalçın Sevindik, Müdür Yardımcısı Nil Nilgün Uygul, çeşitli ilçelerden gelen öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Glutensiz Yaşam Koçu Nilay Akçelik Öztürk tarafından yapılan sunum ilgiyle izlendi.

Konferansı Sakarya Anadolu Lisesi öğrencilerinden Dilara Bektaş, Yağmur Camcı ve Proje Rehber Öğretmeni Abdullah Çakırbaş düzenledi.

Çölyak Nedir?

Konferansı sunan Glutensiz Yaşam Koçu Nilay Akçelik Öztürk Çölyak ile ilgili bilgiler verdi.

Öztürk “ Çölyak bir ince bağırsak alerjisidir. Bu alerji; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanır. Gluten alerjisi genetik olarak belirlenmiş kişilerde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. İnce bağırsaklarda villüs denilen parmaksı çıkıntıların yok olması sonucunda alerjinin belirtileri ortaya çıkar.

Çölyak Belirtileri

Öztürk anlatımına şu ifadeler ile devam etti. “ Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama, yorgunluk, gelişim bozukluğu, kemik erimesi, deri döküntüsü gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir. Çölyak, kişinin yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir.. Çölyak genetik bir hastalıktır. Bazen hastalık bir ameliyat, doğum, hamilelik, viral enfeksiyon yada şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebilir.

Bahsedilen belirtiler sizde veya çevrenizdeki kişilerde görülüyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Çölyak’ın kesin tanısı ancak deneyimli gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tanımlanabilir.

Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yöntemi ise gluten içermeyen besinlerle beslenmektir. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Ayrıca bir çok hazır gıdalarda bulunan koruyucu maddeler, yapışkan maddeler ve aroma maddeleri gluten içermektedir. Çölyak’lı kişiler normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri bir çok gıdayı tüketmeleri mümkün değildir.

‘Glutensiz Ekmek için Mavi Kapak Topluyoruz’ Projesi kapsamında Sakarya Anadolu Lisesi okul genelinde toplanan plastik kapakların geri dönüşümünü yine ihtiyaç sahibi Çölyaklılara glütensiz yiyecek paketi olarak destek verirken, toplumu bilinçlendirmek ve sıkıntıları anlamaları konusunda bir çığlık oluşturdular.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]