Büyükşehirin Akyazı'daki serasında ilk tohumlar yeşerdi

Büyükşehir Belediyesi'nin Akyazı'da hayata geçirdiği Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde ilk fideler yeşerdi. Topraksız ve örtü altı tekniğinde bölgenin en kapsamlısı merkezde 3 farklı türde 65 bin fidenin hasadı Haziran'da yapılacak. En gelişmiş tekniklerin uygulandığı üretimde bitkilerin tozlaşmasını 'bombus arıları’ gerçekleştirdi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal kalkınma alanında ilkleri hayata geçirmeye devam ediyor. Üretim ve çiftçiye destek konusunda faaliyetlerine her geçen gün hız kazandıran Büyükşehir, bu alanda hayata geçirdiği yeni tesisle Türkiye'nin tarım gündeminde yer buldu. 45 dekar üzerine kurulan, teknolojinin etkin kullanıldığı ve son tekniklerin uygulandığı Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde işlem bir süre önce başladı. Jeotermal ısıtmalı, topraksız ve örtü altı seracılık üretimi alanında bölgenin en kapsamlı tesisi olan merkezde ilk kez domates fideleri dikildi. Topraksız üretim için ilk adım bu şekilde atıldı ve ilk fideler yeşermeye başladı.

İlk etapta domatesler yetişiyor

Sakarya'da birçok çeşit bitki ve çiçeğin yetişeceği bahçede ilk olarak domates yetişiyor. Eğitim, konferans alanları ve uygulamalı eğitim için hazırlanan bölümlerde aynı zamanda geleceğin tarım dehalarını yetiştirmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, Haziran ayında ilk hasadı yapacak. İlk etapta 30 bin salkım, 30 bin pembe ve 5 bin kokteyl türü fidenin hasadı gerçekleştirilecek. 20 gün önce beyaz bir görünüme sahip olan serada filizlenen yeşiller merkezde harika bir görüntü oluşturdu. Yüksek kapasiteli seracılık üretimi yapılabilen bu merkez, kendi alanında yatırımcılar için örnek teşkil ederken Marmara bölgesinin de örnek tesislerinden bir tanesi oldu.

Bombus arıları kullanılıyor

Domates fideleri ilk ve ikinci çiçeklerini gösterdi. Ayrıca seracılık alanında kullanılan yenilikçi yöntemlerden bir tanesi olan 'bombus arıları' tarafından çiçeklerin tozlaşması sağlandı. Sera içinde oluşturulan kovanlardan uçuşarak günün belirli periyotlarında çiçekleri ziyaret eden ve polen bırakan özel türdeki bu arılar sayesinde bitkilerden daha iyi bir verim alınması sağlanıyor. Bu sebeple sera içinde güçlü bir üretimin sağlanması için aynı zamanda arıcılık faaliyetleri de yürütülüyor. İlk hasadın ardından serada farklı çeşit bitkiler ve çiçek türlerinin dikimi yapılacak. Bu üretim sahası, eğitim için ilgili protokollerin yapılmasından sonra ziraat mühendisleri için bir okul haline gelecek.

 

1 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]