Bipolar Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif) Nedir? 

Bipolar bozukluğun klasik semptomları, yüksek ruh hali (mani veya hipomani) ve depresyon dönemleri arasında değişen, ruh halindeki periyodik değişikliklerdir. Bipolar bozukluk ile yaşıyorsanız, manik durumlar sırasında enerjik, anormal derecede mutlu hissedebilir ve pervasız veya dürtüsel kararlar vermeniz mümkündür. Depresif durumlar sırasında, ağlamak için ezici bir istek hissedebilir, umutsuzluk duygusu yaşayabilir ve hayata olumsuz bir bakış açısıyla bakmanız . Hipomani, daha iyi bir sağlık ve üretkenlik hissi ile genellikle kendinizi oldukça iyi hissettiğiniz, daha az şiddetli bir mani şeklidir. Bipolar Bozukluk belirtiler, teşhis ve tedavi gibi konuları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif) Belirtileri Nelerdir?
Bipolar bozukluğun birçok farklı aşaması olduğundan, semptomlar kişiden kişiye ve türden türe değişir. Aşağıda, duygusal duruma göre kategorize edilen bipolar bozukluğun en yaygın semptomları sunulmaktadır.

Manik bölüm ısrarla hedefe yönelik davranış veya enerji tarafından yönlendirilir. Hipomanik atak, art arda en az dört gün süren belirgin, anormal bir yüksek, genişleyen veya sinirli ruh halidir.

Bipolar bozukluk teşhisi konan kişilerde aşağıdaki semptomlarla karşılaşabilirsiniz:
 

* Aşırı sinirli hissetmek
* Kolayca dikkati dağılması
* Çok hızlı konuşma
* Konuşurken bir düşünceden diğerine atlamak
* Huzursuzluk
* Sınırsız enerji
* Çok az uyumak
* Yorgun hissetmemek
* Artan ajitasyon
* Yüksek cinsel dürtü
* Büyük ve ulaşılamaz planlar yapmak
* Gerçeklikten kopma


Bipolar bozukluğun depresif tarafı, depresif bir ruh hali veya hayattaki ilgi veya zevk kaybıyla sonuçlanan büyük bir depresif atak ile karakterizedir. Bipolar bozuklukla yaşıyorsanız, depresif durumlar sırasında, aşağıdaki semptomlardan bazılarıyla karşılaşabilirsiniz:

* Günün büyük bir bölümünde günlük olarak üzgün, ağlamaklı, umutsuz veya boş hissetmek
* Günlük aktivitelere duyulan zevk veya ilgi yok
* Kilo dalgalanmaları 
* Uyku bozuklukları 
* Huzursuzluk veya yavaş davranışlar
* İntihar düşünceleri
* Suçluluk ve değersizlik duyguları
* Konsantre olamama
* Kararsızlık
* Enerji kaybı
* Yorgunluk hissi
* Psikoz 
* Bir zamanlar keyif aldığınız etkinliklere ilgi kaybı
* Kaygı
* Kontrol edilemeyen ağlama

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif) Nedenleri Nelerdir?
Genetik, bipolar bozukluk geliştirme riskinin yaklaşık% 60-80'ini oluşturmaktadır. Bu da kalıtımın bu durumda oynadığı kilit rolü göstermektedir. Bu zihinsel durumdan birinci derece akrabanız varsa, bipolar bozukluk geliştirme riskiniz de önemli ölçüde artar.

Çevresel faktörlerde bipolar bozukluk ile ilgili bağlantısı vardır. Bipolar bozukluk ile yaşıyorsanız, muhtemelen genlerin bir karışımı ve bozukluğun günlük yaşamınızda kendini göstermesini tetikleyen bir yaşam olayı olmasıdır. Bir tür travmatik olay veya istismar ya da bir tür rahatsız edici ve / veya stresli kişilerarası ilişki yaşamak kişiyi bu rahatsızlığa iten faktörlerden biridir.

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif) Teşhisi
Doktorun bipolar bozukluk teşhisinde ilk adımı bipolar bozukluğun alt tipine karar verilmesi ile sonuçlanmaktadır.
* Bipolar 1,
* Bipolar 2,
* Siklotimik bozukluk ve
* Tanımlanmamış bipolar bozukluk.
Bipolar 1 bozukluk teşhisi konması için hastanın hayatı boyunca en az 1 kere manik atak geçirmiş olması gerekmektedir.  Bipolar 2 bozukluk teşhisinin koyulabilmesi için, geçmişte manik atak geçirmiş olması gerekmemektedir. Yalnızca depresif atak teşhisi konabilmesi yeterlidir. Bipolar Bozukluk teşhis ve tedavi süreci doğru planlanmanlı ve hasta yakınlarından bu dönemde destek alması gerekmektedir.

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif) Tedavisi
İlaçlar ve psikoterapi, bipolar bozukluktan muzdarip insanlar için en sık uygulanan tedavi planları arasında yer almaktadır. 

Bipolar bozuklukla yaşıyorsanız, muhtemelen bir dizi farklı ilaç reçete edilmiştir. Bipolar tedavi için en yaygın olarak kullanılan ilaçlar antidepresanlar ve atipik antipsikotiklerdir. Genellikle, ilaç tedavisinin ilk seyri ruh hali stabilize eden ilaçlardan seçilmektedir. Lityum, bipolar bozukluktan  hastalığından etkilenen yetişkinler için bilinen en iyi ve etkili ruh hali dengeleyicilerinden biridir.

Ayrıca ruh hali dengeleyici olarak kullanmak için bir antikonvülsan reçete edilen ilaçlardan biridir. Atipik antipsikotikler bipolar bozukluğu tedavi etmek için genellikle antidepresanlarla birlikte reçete edilirler. Antidepresanların kullanımı hipomanik veya manik durumları tetiklemektedir. 

Bipolar Bozukluğa (Manik Depresif) Ne İyi Gelir?
* Stres ve baskı altında olmamak.
* Psikoterapi almak
* Düzenli beslenmek,
* Düzenli egzersiz yapmak
* Madde kullanmamak
* Alkol azaltmak
* Uyku düzeni sağlamak
* Meditasyon ve yoga yapmak
* Hobi edinmek

Bipolar Bozukluğa (Manik Depresif) Ne İyi Gelmez?
* Stresli ve olumsuz yaşantılar
* Alkol ve madde kullanımı
* Gebelik ve doğum sonrası dönem problemli olmaktadır.
* Yaşam düzeninde ani değişiklikler
* Havanın çok kapalı olması veya çok sıcak ve güneşli olması
* Az su tüketmek, çok tuz tüketmek

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif) İlaçları
Bipolar bozukluk hastalığının tedavisinde kullanılan ana ilaç grubu duygudurum stabilizatörleridir. Bu grubun içinde yer alan ilaçların acı kişiyi stresten ve kaygıdan uzak tutmaktır. Bu dönemde lityum kullanımı oldukça yüksektir. Doktorunuz size lityum verilmeden önce bir takım organlarınızda herhangi bir hasar olup olmadığını öğrenmek isteyecektir. Lityum kullanımı doktorların gözetiminde olmaktadır.

 

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif) için hangi doktor ve hangi bölüme, ne zaman gidilmeli?
Bipolar bozukluk belirtilerini kendisinde yada çevresinde gören kişinin hastanenin Ruh ve Sinir Hastalıkları (Psikiyatri) bölümüne gitmesi yada çevresindeki kişiyi bu bölüme götürmesi gerekmektedir. 

Gebelikte Bipolar Bozukluk (Manik Depresif)
Bipolar bozukluk hastalığı olan her 5 kadından 1'i bebek sahibi olduktan sonraki ilk birkaç hafta içinde hızlı bir şekilde doğum sonrası psikoz yaşamaktadır. 

Bipolar bozukluğunuz varsa, hamile kalmadan önce doktorla ve psikiyatrist ile konuşmak gerekmektedir. Bu sizin ve bebeğiniz için en uygun ilacı kullandığınızdan ve durumunuzun stabil olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar hamileyken veya emzirirken risk taşımaktadır. Ancak bazı kadınların ilaçlarını almaya devam etmeleri gerekiyor ise hamile kalmaları konusunda uzman psikiyatri doktorları ile görüşmeleri gerekmektedir.

Çocuklarda Bipolar Bozukluk (Manik Depresif)
Çocuklarda özellikle ergenlerde bipolar bozukluk görülebilen bir rahatsızlıktır. Ergenlik döneminde olan bipolar bozukluk zamanla yerini irritabiliteye bırakır. İrritabilite çabuk öfkelenmeye aşırı sinirlenmeye neden olan bir rahatsızlıktır.

3 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]